search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:43
MENU CLOSE

ΕΣΕΕ: «Άπατες» οι Κυριακές με ανοιχτά τα μαγαζιά – Μόνο τα πολυκαταστήματα ωφελούνται

12.05.2015 14:01
Απεργία των εμποροϋπαλλήλων για τα ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή - Media

Τις καταστροφικές συνέπειες της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων στα μικρά μαγαζιά διαπιστώνει έκθεση της ΕΣΕΕ, καθώς από το μέτρο ωφελούνται μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα.

Τις καταστροφικές συνέπειες της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων στα μικρά μαγαζιά διαπιστώνει έκθεση της ΕΣΕΕ, καθώς από το μέτρο ωφελούνται μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα περιοδικής έρευνας για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του δεκαημέρου 2-9 Μαΐου 2015 που πραγματοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, το 69% των εμπόρων δηλώνει ότι δεν αποφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αντιθέτως μόνο το 14% το κρίνει αποτελεσματικό.

Αποτελεσματικό κρίνουν το μέτρο μόνο επιχειρήσεις με προσωπικό, καθώς και επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 30.000 ευρώ.

Το 60% περίπου των ερωτώμενων είναι πεπεισμένο ότι η πρακτική του ανοίγματος θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα, ενώ ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι δεν θα επηρεάσει το τζίρο, και μόλις το 15% θεωρεί ότι θα συμβάλει θετικά στον συνολικό τζίρο του δεκαημέρου.

Σημειώνεται ότι το 14% των επιχειρήσεων που απασχολούν υπαλλήλους καθώς και το 20% αυτών που ο τζίρος τους για το 2014 ήταν μεγαλύτερος των 30.000 ευρώ, αναφέρει ότι οι πωλήσεις την Κυριακή 3 Μαΐου ανήλθαν σε υψηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η εικόνα που διαμορφώνεται από τις εκτιμήσεις των εμπορικών συλλόγων είναι ότι τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 3 Μαΐου κυρίως άνοιξαν: σε μεγάλα αστικά κέντρα, σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αττικής, και σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Επίσης, σε αρκετές εμπορικές αγορές παρέμειναν ανοιχτά κυρίως τα καταστήματα που στεγάζονται στον αμιγώς εμπορικό πυρήνα του κέντρου, ενώ πολύ μικρότερα ήταν τα ποσοστά των ανοιχτών στις περιφερειακές οδούς. Εκτός των μεγάλων πόλεων, οι εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων της περιφέρειας, εκτιμούν μικρά ποσοστά ανοιχτών καταστημάτων την Κυριακή 3 Μαΐου, που σε αρκετές περιπτώσεις κυμαίνονται κάτω από το 10%.

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων επιβεβαιώνουν την εικόνα που προκύπτει από την έρευνα στις επιχειρήσεις. Αναλυτικότερα:

• Η γενική κατάσταση που αποτυπώνεται από τους εκπροσώπους συμφωνεί με τα αποτελέσματα της έρευνας στις επιχειρήσεις, αφού η πλειονότητά τους δηλώνει ότι την Κυριακή ο τζίρος των καταστημάτων ήταν μικρότερος σε σύγκριση με τον μέσο τζίρο της βδομάδας που προηγήθηκε του εκπτωτικού δεκαημέρου.

• Όσον αφορά την επιρροή που ασκεί η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, φαίνεται και εδώ ότι, είτε δεν επηρεάζει το συνολικό τζίρο του εκπτωτικού δεκαημέρου, είτε τον επηρεάζει αρνητικά.

• Συνολικά, η πλειονότητα των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου αξιολογεί πολύ αρνητικά την γενική αποτελεσματικότητα του μέτρου των Κυριακών.

Σε χαμηλά επίπεδα η κίνηση την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο

Όσον αφορά την εκπτωτική περίοδο του Μαΐου, όσον αφορά τις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων κινήθηκε σε χαμηλότερα ή σχεδόν στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη, πριν τις εκπτώσεις περίοδο, και το μεγαλύτερο μέρος των εμπόρων εκτιμά ότι η μείωση της αγοραστικής κίνησης κινήθηκε στο 11-20%.

Η γενικότερη εικόνα που προκύπτει είναι ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αμφισβητούν πλέον την παραδοσιακή αντίληψη ότι οι εκπτώσεις λειτουργούν ενισχυτικά στο τζίρο των επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας και της έλλειψης ρευστότητας, οι εκπτώσεις φαίνεται ότι πλέον παύουν να αποτελούν από μόνες τους ισχυρό κινητήριο μοχλό για την αύξηση της αγοραστικής κίνησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερωτηθέντων το ύψος των εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου κινήθηκε κατά βάση εντός του εύρους 11-40%. Αναλυτικότερα σχεδόν οι μισοί εκπρόσωποι εκτιμούν ότι τα καταστήματα πραγματοποίησαν εκπτώσεις της τάξεως του 11-20%, ενώ μικρότερο αλλά σημαντικό τμήμα των εκπροσώπων (35%) αναφέρει ότι οι εκπτώσεις στην περιοχή τους κινήθηκαν στο 21-40%. Στο 21-40% εκτιμάται το ποσοστό των εκπτώσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και σε μεγάλες τοπικές αγορές της Αττικής.

Οι διαπιστώσεις της ΕΣΕΕ, σχεδόν δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του μέτρου της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, επιβεβαιώνουν αυτό που από την πρώτη στιγμή σημείωναν σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων: Το συγκεκριμένο μέτρο, πέραν από την πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, θα ενισχύσει εν τέλει μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα καθώς δεν μας λείπουν οι ώρες για να ψωνίσουμε, μας λείπουν τα χρήματα και οι ώρες για να ζήσουμε».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:41