search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:45
MENU CLOSE

Ένας «γελοίος» ψάχνει την αλήθεια…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1864
14-05-2015
20.05.2015 03:00
Ένας «γελοίος» ψάχνει την αλήθεια... - Media

«Είμαι ένας γελοίος… Οι άλλοι βέβαια με λένε τρελό τώρα… Αυτό θα ήταν μια αναβάθμιση, μια προαγωγή, αν δεν ήμουνα γι’ αυτούς το ίδιο γελοίος όπως και πριν. Όμως τώρα δεν θυμώνω μαζί τους, τώρα τους αγαπάω όλους, κι όταν γελάνε μαζί μου, τους αγαπάω περισσότερο κι ας μην ξέρω το γιατί.…

 
«Είμαι ένας γελοίος… Οι άλλοι βέβαια με λένε τρελό τώρα… Αυτό θα ήταν μια αναβάθμιση, μια προαγωγή, αν δεν ήμουνα γι’ αυτούς το ίδιο γελοίος όπως και πριν. Όμως τώρα δεν θυμώνω μαζί τους, τώρα τους αγαπάω όλους, κι όταν γελάνε μαζί μου, τους αγαπάω περισσότερο κι ας μην ξέρω το γιατί. Θα γέλαγα μάλιστα κι εγώ παρέα μ’ αυτούς – όχι πως θα κορόιδευα τον εαυτό μου, μα γιατί τους αγαπάω. Αλλά θλίβομαι τόσο κοιτάζοντάς τους. Θλίβομαι γιατί δεν ξέρουν την Αλήθεια… ενώ εγώ την ξέρω. Αχ τι αβάσταχτο που είναι να ξέρεις μόνο εσύ την Αλήθεια…».
 
Διαβρωτικός ο λόγος του Ντοστογιέφσκι από το στόμα ενός ηθοποιού που γνωρίζω χρόνια κι εκτιμώ βαθύτατα. Του Δημήτρη Βερύκιου, που παρουσιάζει το «Όνειρο ενός γελοίου», ένα υπέροχο κείμενο, δημοσιευμένο το 1877, για μερικές παραστάσεις (έως 7.6.2015) κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9:00 μ.μ., στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής (Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, τηλ.: 210-3425637).
 
Το κείμενο της παράστασης είναι από τη μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου, η σκηνοθεσία είναι του Τάκη Χρυσικάκου και ερμηνεύει ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος, σε ένα συγκλονιστικό ντουέτο με τη σοπράνο Ευτυχία Δημητρακοπούλου, που παίζει φλάουτο και τραγουδά επί σκηνής αποσπάσματα από δημοφιλείς άριες, κλείνοντας με τον Ύμνο της Αγάπης του Απ. Παύλου, σε μουσική Πράισνερ, από την «Μπλε Ταινία» του Κισλόφσκι.
 
Ένας άνθρωπος βαθιά μελαγχολικός και απελπισμένος, που έχει χάσει το νόημα της ζωής και για τον οποίο τίποτε δεν έχει σημασία, αποφασίζει να αυτοκτονήσει… Όμως τη νύχτα που ετοιμάζεται να το κάνει, και με αφορμή ένα τυχαίο περιστατικό, αποκοιμιέται χωρίς να το καταλάβει… Εκείνο που βλέπει στο όνειρό του τον κάνει, όταν ξυπνάει, όχι μόνο να μην θέλει να πεθάνει, αλλά να λαχταράει με όλη τη δύναμη της ψυχής του να ζήσει, αφού στον ύπνο του τού φανερώθηκε η Αλήθεια της Ζωής… με όλες τις λεπτομέρειες… Κι αυτή την Αλήθεια γυρίζει και κηρύττει παντού. Ένα συγκλονιστικό κείμενο, απλό και βαθύ, μεστό και αποκαλυπτικό.
 
Μια παράσταση που αξίζει να δείτε…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:45