search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:40
MENU CLOSE

Ιστορίες για νέους αναγνώστες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1864
14-05-2015
18.05.2015 03:00
oldphotosdiavazontas_vivlia_original21366966619.jpg

Ελληνικές και «εισαγόμενες» ιστορίες λογοτεχνίας, γραμμένες για παιδιά και νέους, που σκοπό έχουν να προσελκύσουν νεαρούς αναγνώστες στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας, έναν κόσμο ιδιωτικό και απέραντο μαζί, έναν κόσμο ανεκτίμητου πλούτου. 

 
Ελληνικές και «εισαγόμενες» ιστορίες λογοτεχνίας, γραμμένες για παιδιά και νέους, που σκοπό έχουν να προσελκύσουν νεαρούς αναγνώστες στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας, έναν κόσμο ιδιωτικό και απέραντο μαζί, έναν κόσμο ανεκτίμητου πλούτου. 
 
 
Σοφία Ανδρεοπούλου
Πέτρος και Ράνια 
Παιδική λογοτεχνία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελ.: 196
 
Ο Πέτρος, 11 χρόνων, και η Ράνια, 13 χρόνων, είναι «ηλεκτρονικοί» φίλοι – γνωρίστηκαν και επικοινωνούν μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η φιλία τους βοηθάει τον Πέτρο να αντιμετωπίσει δύο συμμαθητές του που του φέρονται άσχημα. Και καθώς αρχίζει να νιώθει πιο δυνατός και δεν τους φοβάται πια, διαπιστώνει πως οι «κακοί» αυτοί συμμαθητές περιβάλλονται από ένα μυστήριο. Γιατί δείχνουν και οι ίδιοι τόσο φοβισμένοι; Γιατί έρχονται με μελανιές στο σχολείο; Ποιον συναντάνε κρυφά μετά το σχόλασμα; 
 
Όταν ο ένας τους εξαφανίζεται, ο Πέτρος και η Ράνια παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους. Μέσα από τις περιπέτειές τους, ανακαλύπτουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους όλα τα παιδιά. Και μαθαίνουν πως, αν συνεργάζονται, μπορούν να αλλάξουν πολλά σ’ αυτόν τον παράξενο κόσμο των μεγάλων. 
 
 
Μεγκ Ρόσοφ 
Μυστικά ή ψέματα 
Νεανικό μυθιστόρημα
Εκδόσεις: Μίνωας
Σελ.: 297
 
Τι σκέφτεται μια δωδεκάχρονη σε ένα επεισοδιακό ταξίδι με τον πατέρα της στις ΗΠΑ;
 
Προσπαθώντας να κατανοήσει τον κόσμο των μεγάλων αναρωτιέται:
 
Γιατί λένε τόσα ψέματα;
 
Μπορεί να τους εμπιστευθεί;
 
«Αναρωτιέμαι σε ποιο χρονικό σημείο ένα παιδί παύει να είναι παιδί. Συμβαίνει μεμιάς ή αργά και σταδιακά; Υπάρχει μια ηλικία, μια εβδομάδα, μια στιγμή που όλα τα μυστικά του σύμπαντος αποκαλύπτονται και η ενηλικιότητα κατεβαίνει σαν σύννεφο από τον ουρανό, αλλάζοντας το μυαλό του για πάντα; Άραγε το παιδί που είμαι εγώ θα φύγει αθόρυβα κάποια μέρα για να μην ξαναγυρίσει ποτέ;».Ένα μυθιστόρημα για την πορεία προς την ενηλικίωση και τις σχέσεις γονιών και παιδιών.
 
 
Ότφριντ Πρόισλερ
Η μικρή μάγισσα 
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελ.:140
 
Η μικρή μάγισσα είναι μόλις εκατόν είκοσι εφτά χρόνων και οι μεγαλύτερες μάγισσες δεν την παίρνουν ακόμα στα σοβαρά. Είναι καλή μάγισσα και θέλει να βοηθάει τους ανθρώπους όταν συναντούν δυσκολίες στη ζωή τους. Αυτό την κάνει μισητή στις άλλες μάγισσες, που είναι κακές και πιστεύουν πως καλή μάγισσα είναι η… κακιά μάγισσα. Αυτά της τα καμώματα θα τη φέρουν αντιμέτωπη με το συμβούλιο των μαγισσών, που θα πρέπει να αποφασίσει αν έχει γίνει καλή, δηλαδή κακιά, μάγισσα!  Η «Μικρή μάγισσα» θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα παιδικά βιβλία παγκοσμίως. Έχει μεταφραστεί σε τουλάχιστον 40 γλώσσες, έχει μεταφερθεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο και έχει αγαπηθεί από γενιές αναγνωστών για την τρυφερότητα και το ανατρεπτικό πνεύμα της.
 
 
Σοφία Μαντουβάλου 
Ο δάσκαλος με τα όνειρα στα μάτια
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελ.:136
 
Πετάει ο δάσκαλος; Πετάει! απαντούν οι μαθητές του κυρίου Αργύρη Χρυσού ως αυτόπτες μάρτυρες και συνεργοί των πτήσεων στο όνειρο: Δημοκρατία στην τάξη.
 
Πετάνε οι μαθητές; Πετάνε! απαντάει o δάσκαλος µε τα όνειρα στα µάτια και µε συνεργάτες τα «παιδιά» του κάνει τα όνειρά τους πράξη.
 
Ακόµα δεν έχετε δει τίποτα. Και ούτε θα δείτε, αν δεν συναντήσετε ένα βασίλειο χωρίς βασιλιά, αν δεν υπογράψετε το µυστικό συµβόλαιο, αν δεν κηρύξετε τον τρίτο παγκόσµιο χαρτοπόλεµο, αν δεν φτιάξετε το αντιΒΙΑτικό, αν δεν βρεθείτε στην άκρη του κόσµου χωρίς να κουνηθείτε από τη θέση σας, αν δεν µιλήσετε µε αγάλµατα, αν δεν κάνετε παρέα µε τις µούσες, αν δεν ελευθερώσετε τα παπαγαλάκια και αν δεν ανακαλύψετε τον θησαυρό της ευτυχίας.
 
Κούνια που σας κούναγε, αν νοµίζετε πως θα φτάσετε στις ακτές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας χωρίς βατραχοπέδιλα.
 
 
Άννα Κοντολέων 
Μέχρι το Άπειρο κι ακόμα παραπέρα
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελ.:136
 
Στέκοµαι µπροστά στον καθρέφτη. Κοιτώ το είδωλό µου στα µάτια. Προσπαθώ να διακρίνω πίσω από τη σκούρα τους ίριδα. Να απαριθµήσω αυτά που ήξερα για µένα, να θυμηθώ ποιος ήµουν, να επιβεβαιώσω ότι αυτός που ήµουν, είµαι ακόµα. Ήµουν απαθής και αδιάφορος µε όσους δεν ανήκαν στην κλίκα µας. Εγωιστής και αλαζόνας. Μισούσα οτιδήποτε ξένο, διαφορετικό. Χλωµιάζω. Τα χείλια µου τρέµουν. Έρχοµαι αντιµέτωπος µε µια δύσκολη συνειδητοποίηση. Με µιαν άσχηµη αλήθεια. Πώς έγινα έτσι; Ήµουν τόσα πράγµατα και τίποτε απ’ όλ’ αυτά δεν ήµουν πραγµατικά εγώ. Τίποτε απ’ όλ’ αυτά δεν είµαι πια. Και τότε, ποιος ήµουν; Ποιος είµαι στ’ αλήθεια;
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33