search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:18
MENU CLOSE

Πότε θα ανοίξει το TAXISnet για τις φορολογικές δηλώσεις

13.05.2015 14:13
Πότε θα ανοίξει το TAXISnet για τις φορολογικές δηλώσεις - Media

Πέμπτη ή Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η αυλαία για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, οπότε και θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet, προκειμένου να ξεκινήσει και η υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

 

Πέμπτη ή Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η αυλαία για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, οπότε και θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet, προκειμένου να ξεκινήσει και η υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Έτσι  5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία 40 ημερών (έως το τέλος Ιουνίου) για να υποβάλουν  τη φορολογική τους δήλωση η οποία παρουσιάζει σημαντικές διαφορές ως προς τη συμπλήρωσή της σε σχέση με την περυσινή.

Για πρώτη φορά οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που έχουν καταβάλλει οι φορολογούμενοι στις τράπεζες για εξόφληση δανείων θα είναι προεκτυπωμένες στη δήλωση.

Αλλαγές υπάρχουν και στον πίνακα 5 του βασικού εντύπου ( Ε1). Σε αυτόν θα πρέπει να αναγραφούν αναλυτικά όχι μόνο τα τεκμήρια διαβίωσης (για σπίτια, ΙΧ, αυτοκίνητα, πισίνες) αλλά και οι δαπάνες απόκτησης αγαθών, (όπως θα περιγράφονται στη δήλωση) προκειμένου το άθροισμα των δύο να συγκρίνεται με το εισόδημα του φορολογούμενου και αν προκύπτει διαφορά υπέρ των πρώτων να καταβάλλεται επιπλέον φόρος.

Αλλαγές προβλέπονται και στον τρόπο δήλωσης των τόκων από καταθέσεις εξωτερικού. Οι τόκοι των καταθέσεων στις τράπεζες του εξωτερικού θα αναγράφονται σε ειδικό κωδικό του εντύπου Ε1. Έτσι οι φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό απαλλάσσονται από την υποχρέωση να πάνε στις ΔΟΥ για να δηλώσουν τους τόκους και να καταβάλουν την παρακράτηση φόρου 15%.

Σε ότι αφορά τις φοροαπαλλαγές, στο νέο έντυπο έχει καταργηθεί ο κωδικός για την αναγραφή του ποσού διατροφής αφού έχει καταργηθεί η σχετική έκπτωση.

Για τον ίδιο λόγο έχει καταργηθεί και ο κωδικός για την έκπτωση φόρου από δωρεές ιατρικών μηχανημάτων. Στο εξής μόνο ιατρικές δαπάνες και νοσήλια, οι αποδείξεις δαπανών, οι δωρεές και λόγοι αναπηρίας θα μειώνουν το φόρο.

Επίσης, από φέτος θεσπίζεται έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος ως το τέλος Ιουλίου από τους φορολογούμενους, καθώς επίσης  θεσπίζεται το αφορολόγητο του συνόλου των αποζημίωσαν των αγροτών για φυσικές καταστροφές καθώς και αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις, ενώ  η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό.

Επαναφέρεται επίσης η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια να τα εκχωρούν στο δημόσιο μέσω των ΔΟΥ για να απαλλάσσονται από το φόρο για εισόδημα που δεν εισέπραξαν.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:18