search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:00
MENU CLOSE

Στενάζουν τα ταμεία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1864
14-05-2015
16.05.2015 03:00
pod_1405_036_cmyk.jpg

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης

 

Απώλειες από τις εισφορές 1,1 δισ. ευρώ παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με το δελτίο των μηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2015 ανήλθαν σε 8,018 εκατομμύρια ευρώ έναντι 9,155 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν πέρυσι το αντίστοιχο τρίμηνο. 
 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η κρατική επιχορήγηση ήταν μειωμένη κατά 468 εκατ. ευρώ.
 
Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές συνεχίζονται μέσα σε εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον για τα ασφαλιστικά ταμεία, με τους εκπρόσωπους των θεσμών να πιέζουν ασφυκτικά για περικοπές όλων ανεξαιρέτως των πρόωρων συντάξεων.
 
Σύμφωνα με τις προτάσεις τους, η ηλικία συνταξιοδότησης για τις πρόωρες συντάξεις πρέπει να ανέλθει στα 62 έτη και έτσι να καταργηθούν όλες οι ενδιάμεσες ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα για διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων. Εάν ανατραπούν τα σημερινά δεδομένα των πρόωρων συντάξεων, τότε χιλιάδες εργαζόμενοι θα χρειαστεί να δουλέψουν από 3 έως 5 επιπλέον χρόνια και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις έως 12 επιπλέον χρόνια.
 
Όσον αφορά τη 13η σύνταξη, η εξαγγελία της κυβέρνησης ήταν για επαναχορήγησή της σε όσους έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ.
 
Οι αρχικές προσεγγίσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφεραν ότι θα αφορά 1.262.000 συνταξιούχους, ενώ το κόστος θα προσέγγιζε τα 545 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ότι το κόστος επαναφοράς της προσεγγίζει τα 650 εκατ. ευρώ.
 
Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος σχεδιασμός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί από αυτή την εξαγγελία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να εξεταστούν οι εξής εκδοχές:
 
◆ Στα 700 ευρώ να συνυπολογιστεί η κύρια και η επικουρική σύνταξη, αλλά και το ΕΚΑΣ.
◆ Να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης του αρχικού ποσού από τα 700 ευρώ στα 486 ευρώ, που είναι η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ.
◆ Στα κριτήρια για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης να συνυπολογιστούν, εκτός από το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών, και τα πάσης φύσεως οικογενειακά εισοδήματα από συντάξεις.
 

Επιμένουν για μείωση συντάξεων

Παρά τις οδυνηρές περικοπές και τις μειώσεις που έχουν δει οι συνταξιούχοι τα τελευταία πέντε χρόνια, η έκθεση της Κομισιόν επιμένει για περικοπές, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλό ποσοστό δαπάνης για τις συντάξεις! Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει πως σε ό,τι αφορά τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης, η χώρα μας ξεκινά από πολύ χαμηλή αφετηρία. Τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι κάτω των 62 ετών, αλλά με τις αλλαγές που εφαρμόζονται εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 67,3 έτη έως το 2050.        

Το μερίδιο των ατόμων ηλικίας από 55 έως 64 ετών στην αγορά εργασίας από 8,1% το 2013 εκτινάσσεται σε 19% το 2020 και παραμένει σταθερά πάνω από 20% τις επόμενες δεκαετίες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:59