search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:55
MENU CLOSE

Βαρουφάκης: Τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ να δοθούν στον ESM

14.05.2015 15:03
Τι απαντά ο Βαρουφάκης στην «αποκάλυψη» ότι είναι σύμβουλος εταιρείας στη Σιγκαπούρη - Media

Ένα πακέτο που δεν βγαίνει δεν θα το υπογράψω, επισήμανε για μια ακόμη φορά σε όλους τους τόνους ο Γιάνης Βαρουφάκης…

 

Ένα πακέτο που δεν βγαίνει δεν θα το υπογράψω, επισήμανε για μια ακόμη φορά σε όλους τους τόνους ο Γιάνης Βαρουφάκης… Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε μια νέα πρόταση στο πεδίο των τεχνικών λύσεων που θα μπορούσε να ακολουθήσουν οι δανειστές και έχει να κάνει με τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ (27 δισ. ελληνικά ομόλογα) από την εποχή της προεδρίας Τρισέ,  επισημαίνοντας μάλιστα ότι σ’ αυτή θα πρέπει να υπάρξει εθνική συναίνεση.

Συγκεκριμένα  τόνισε ότι ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) μπορεί να τα αγοράσει από την ΕΚΤ και στη συνέχεια να κάνει swap με την Ελλάδα με «ομόλογα εις το διηνεκές» (perpetual bonds) ,  διότι αυτό το βάρος  πρέπει να φύγει από την χωρά  εν μία νυκτί και να σταλούν στο απώτερο μέλλον. Με swap».

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «η ιδέα αυτή γεμίζει τον Μάριο Ντράγκι με ένα μεγάλο φόβο, γιατί ο επικεφαλής της ΕΚΤ δίνει ένα μεγάλο αγώνα κατά της γερμανικής Bundesbank και του Βάιντμαν που μάχονται την ποσοτική χαλάρωση».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα εξαιρείται από την ποσοτική χαλάρωση, η οποία «θα ήταν ιδιαίτερα θετική αν συμμετείχαμε, γιατί θα μας επέτρεπε να επιστρέψουμε στις αγορές πιο γρήγορα». Εξήγησε μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει «γιατί υπάρχει μία σχεδόν φωτογραφική για την Ελλάδα διάταξη της ΕΚΤ που λέει ότι δεν συμμετέχει όποιας χώρα τα ομόλογα σε ποσοστό 33% και πάνω έχουν μεταφερθεί ήδη στην ΕΚΤ».

«Συνοπτικά, δηλαδή, ο λόγος που δε συμμετέχουμε είναι οι απαράδεκτοι όροι του PSI του 2012», τόνισε ο υπουργός υπενθυμίζοντας ότι από την εποχή Τρισέ η ΕΚΤ αγόρασε σε υψηλές τιμές τα ομόλογά μας προς 70% και ουσιαστικά ενίσχυσε τις ιδιωτικές τράπεζες που τα κατείχαν και η Ελλάδα καλείται να τα πληρώσει στο 100%. «Αυτά τα ομόλογα δεν κουρεύτηκαν και θεωρείται ότι κυκλοφορούν ομόλογα οπότε είμαστε πάνω από το όριο», επεσήμανε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά το πρώτο πακέτο φορολογικών μέτρων που ετοιμάζεται να «ξεκλειδώσει» η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στην κατεύθυνση της συμφωνίας, ο Βαρουφάκης επιμένει ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Όσο για τον ΦΠΑ ο Βαρουφάκης δεσμεύτηκε ότι πριν το τέλος του καλοκαιριού δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση.

Η Κυβέρνηση φαίνεται έως αυτή την ώρα να προσανατολίζεται στις εξής παρεμβάσεις:

– Τέλος διανυκτέρευσης από 1 έως 5 ευρώ στα ξενοδοχεία

– Λοταρία αποδείξεων

– Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης

– Υποχρεωτική χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά

– Νέα περαίωση φορολογικών υποθέσεων

– Κίνητρα για δήλωση καταθέσεων εξωτερικού, με την πληρωμή εφάπαξ φόρου 10%-15%.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι να επιβληθεί:

– 3% φόρος επί του τζίρου σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα, πολυτελή εστιατόρια στα νησιά, αλλά μόνον κατά τη θερινή περίοδο

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται ότι έχει βρεθεί η φόρμουλα της παραχώρησης του 51% του ΟΛΠ, ενώ για τα περιφερειακά αεροδρόμια η κυβέρνηση εξετάζει να κρατήσει στο Δημόσιο το 30%.

Τα θέματα αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι δεν είναι «δογματική» με τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων.

Επίσης, φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει σύγκλιση και στο θέμα των κόκκινων δανείων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:55