search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:58
MENU CLOSE

Μεγάλες αλλαγές στον ΦΠΑ – Ενιαίος συντελεστής και εκπτώσεις για αγορές με χρήση κάρτας

19.05.2015 06:06
Μεγάλες αλλαγές στον ΦΠΑ – Ενιαίος συντελεστής και εκπτώσεις για αγορές με χρήση κάρτας - Media

Μεγάλες αλλαγές στην εφαρμογή του ΦΠΑ φέρνει η πρόταση της κυβέρνησης για τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή 15% για συναλλαγές με χρήση κάρτας και 18% με μετρητά, καθώς και τη διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% για φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

 

Μεγάλες αλλαγές στην εφαρμογή του ΦΠΑ φέρνει η πρόταση της κυβέρνησης για τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή 15% για συναλλαγές με χρήση κάρτας και 18% με μετρητά, καθώς και τη διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% για φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Την πρόταση της κυβέρνησης, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και όπως όλα δείχνουν θα συνδυασθεί με δραστικές αλλαγές σε όλο το φάσμα εφαρμογής του φόρου, περιλαμβανομένων και των φοροαπαλλαγών που προβλέπει το ισχύον καθεστώς. Για παράδειγμα, στις προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η επιστροφή του μειωμένου ΦΠΑ στις επιχειρήσεις των νησιών του Αιγαίου που θα εκδίδουν αποδείξεις, που σημαίνει αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος εφαρμογής των μειωμένου συντελεστή στις περιοχές αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ – που θα αντικαταστήσει τους συντελεστές 23% και 13% – θεωρείται ως ένα από τα μέτρα για τα οποία έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Θεωρείται θέμα χρόνου να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για το ακριβές ύψος του ενιαίου συντελεστή, όπως και για τον πολύ χαμηλό συντελεστή και τα προϊόντα και τις υπηρεσίες θα ενταχθούν σ’ αυτόν.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αποφασιστούν και οι παρεμβάσεις που θα υπάρξουν στις φοροαπαλλαγές που περιλαμβάνει το ισχύον καθεστώς. Πρόκειται για φοροαπαλλαγές, οι οποίες κοστίζουν σήμερα σε ετήσια βάση στον κρατικό προυπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό δεδομένου ότι το σύνολο των ετήσιων εσόδων που βάζει στα ταμεία του κάθε χρόνο το κράτος από τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 14,411 δισ. ευρώ  

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το κόστος, ανά κατηγορία φοροαπαλλαγής, είναι το εξής:  

–  346,9 εκατ. ευρώ για τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου

–  528,2 εκατ. ευρώ από τον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% για τα βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά φάρμακα και εμβόλια, ξενοδοχεία και θέατρα.

–   46,3 εκατ. ευρώ για εισαγωγές του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

–   21,7 εκατ. ευρώ από την απαλλαγή των υπηρεσιών των Ελληνικών Ταχυδρομείων

–   17,5 εκατ. ευρώ από την απαλλαγή των πράξεων των εθνικών δικτύων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (εκτός εμπορικών πράξεων).

–    4,2 εκατ. ευρώ από απαλλαγές που προβλέπονται στο πλαίσιο διμερών σχέσεων της χώρας (διπλωματικές αποστολές, διεθνείς οργανισμοί κτλ).

–    1,7 εκατ. ευρώ από απαλλαγές στο πλαίσιο διεθνών σχέσεων.  

–  598.850 ευρώ από την απαλλαγή κατά την εισαγωγή ειδών πρώτης ανάγκης για την πραγματοποίηση κοινωφελών ή φιλανθρωπικών σκοπών.

–  530.895 ευρώ από την απαλλαγή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης.

–  478.151 ευρώ από την απαλλαγή της Τράπεζας Ευξείνου Πόντου

–  226.558 ευρώ από την απαλλαγή για την εισαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, εκθέσεων.

–  683.902 ευρώ από την απαλλαγή κατά την εισαγωγή επενδυτικού χρυσού   

–  116.000 ευρώ από ειδικές προσωπικές απαλλαγές σε εισαγωγές  

Η πρόταση για εφαρμογή χαμηλότερου ΦΠΑ στις συναλλαγές με χρήση κάρτας εντάσσεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την επέκταση της χρήσης των καρτών σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος συναλλαγών. Το θέμα αυτό συζητήθηκε άλλωστε στην πρόσφατη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τους επικεφαλής των μεγάλων τραπεζών. Αποφασίστηκε η υποβολή προτάσεων από τους τραπεζίτες για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου αυτού, το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει στην αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής που συντελείται στο μέτωπο του ΦΠΑ.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:58