search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:11
MENU CLOSE

Το «Z» του Κώστα Γαβρά χειροκροτήθηκε στις Κάννες σε τιμητική εκδήλωση (Photos)

19.05.2015 09:30
Το «Z» του Κώστα Γαβρά χειροκροτήθηκε στις Κάννες σε τιμητική εκδήλωση (Photos) - Media

. Έγινε η επίσημη προβολή της αποκατεστημένης κόπιας του «Z» του Κώστα Γαβρά, φυσικά παρουσία του σκηνοθέτη, στα πλαίσια του Cannes Classics. 

 

Μια πολύ συγκινητική βραδιά εκτυλίχθηκε για το ελληνικό σινεμά χθές, Δευτέρα, στο Φεστιβάλ των Καννών. Έγινε η επίσημη προβολή της αποκατεστημένης κόπιας του «Z» του Κώστα Γαβρά, φυσικά παρουσία του σκηνοθέτη, στα πλαίσια του Cannes Classics. Μόλις έπεσαν οι τίτλοι τέλους το κοινό της αίθουσας σηκώθηκε όρθιο και χειροκρότησε πολύ ώρα μια πραγματικά σπουδαία ταινία του ευρωπαικού κινηματογράφου, που έκανε παγκοσμίως γνωστή τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Το παρών έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Αλέξης Γρίβας. Απουσίαζαν, ωστόσο, συντελεστές της ταινίας, με εξαίρεση βέβαια, τον Κώστα Γαβρά.

 «Ριζοσπαστική στη σύγχρονη Ευρώπη είναι η ίδια η δημοκρατία», τόνισε ο διάσημος σκηνοθέτης ενώ ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, που παραβρέθηκε στην προβολή τόνισε ότι «η τιμή στο πρόσωπο του Κώστα Γαβρά είναι τιμή για την Ελλάδα, αλλά και για τη Γαλλία και για την Ευρώπη. Επιβραβεύει έναν κινηματογράφο που δεν είναι μόνο έργο τέχνης, αλλά διαμορφώνει συνειδήσεις στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Έναν κινηματογράφο που επιτελεί ρόλο πνευματικό και παιδαγωγικό, ασκεί δε ψυχαγωγία με την αρχαιοελληνική έννοια: παιδαγωγεί υπεύθυνους και ευαίσθητους πολίτες». 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30