18/11/2017 15:41:14
10.1.2011

«Δωράκι» στα οικονομικά συμφέροντα

«Δωράκι» στα οικονομικά συμφέροντα - Media

Της Βάλιας Μπαζού

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι και το «Πράσινο Ποντίκι» επιβεβαιώθηκε πλήρως για την επιλογή των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να αναθέσουν το σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που προωθούν συγκεκριμένες τεχνολογίες.

Η απόλυτη επιβεβαίωση των αποκαλύψεων του «Ποντικιού» έρχεται μέσα από την καταγγελία  τεσσάρων  περιβαλλοντικών οργανώσεων, της  Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, του Δικτύου Μεσόγειος SOS, της Greenpeace και της WWF Ελλάς, για την πρόσφατη έκδοση περιβαλλοντικών όρων για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, με τη μέθοδο της βιοξήρανσης, τεχνολογία Τεχνολογία που στη χώρα μας προωθεί η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα.

Για να εξηγούμαστε εάν και όλοι οι αρμόδιοι φορείς υποστήριζαν  ότι η προκήρυξη θα ήταν ανοικτή σε κάθε τεχνολογία, όπως καταγγέλλουν οι 4 περιβαλλοντικές οργανώσεις, τελικά επιλέχθηκε μόνον η τεχνολογία της βιοξήρανσης που αποτελεί την πιο ακριβή διεθνώς επιλογή για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην αποκαλυπτική συνέντευξη που έδωσε ο Δρ Φίλιππος Κυρκίτσος στις 6 Ιανουαρίου στο «Πράσινο Ποντίκι» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι  «η ΗΛΕΚΤΩΡ είναι η βασική εταιρεία, που πουλάει την τεχνολογία της βιοξήρανσης, τεχνολογία που έχει επιλεγεί (με τον τρόπο που σας ανέφερα παραπάνω) από τον ΕΣΔΚΝΑ για να γίνουν τρεις μονάδες σε Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό. Επίσης, η ΗΛΕΚΤΩΡ μπορεί ενδεχομένως να κατασκευάσει και άλλες μονάδες, που προβλέπονται στον ΠΕΣΔΑ Αττικής. Η ΗΛΕΚΤΩΡ μόλις πρόσφατα ανέλαβε να λειτουργήσει και το υπάρχων ΕΜΑΚ των Άνω Λιοσίων και φυσικά η ΗΛΕΚΤΩΡ είναι ο βασικός μέτοχος στην κοινοπραξία που λειτουργεί τον αποτεφρωτήρα των νοσοκομειακών στα Άνω Λιόσια, που χρεώνει τα νοσοκομεία της Αττικής με περίπου 2.200 €/t για να τους τα διαχειριστεί, ενώ στην Ευρώπη τα εκεί εργοστάσια χρεώνουν 700-1.000 €/t !!! Και βέβαια η ΗΛΕΚΤΩΡ υλοποιεί ή διεκδικεί και όλα τα υπόλοιπα έργα διαχείρισης αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα. Γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η μεγάλη πράγματι εταιρεία είναι ο βασικός παίκτης στη διαχείριση αποβλήτων στη χώρα μας και προσπαθεί να προωθήσει τα συμφέροντά της και να αυξήσει τα κέρδη της. Προσέξτε όμως πως δημιουργείται η αντίθεση της ΗΛΕΚΤΩΡ με τις δικές μας απόψεις. Η βασική τεχνολογία του ΠΕΣΔΑ η βιοξήρανση θέλει να παίρνει σύμμεικτο το σκουπίδι για να το επεξεργάζεται και να παράγει καύσιμο υλικό, που αποτελείται από οργανικά, χαρτί και πλαστικά. Από το οργανικό μέρος και το χαρτί ελπίζει η ΗΛΕΚΤΩΡ να πάρει από όλους μας και επιπλέον επιδότηση από τον νόμο για τις ΑΠΕ, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ».

Οι 4 περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΚΑ, καθώς και τη νεοεκλεγείσα τοπική αυτοδιοίκηση να σταματήσουν άμεσα αυτό το έγκλημα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.