search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:57
MENU CLOSE

Οι κούκλες… βγάζουν φωνή

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1865
21-05-2015
23.05.2015 03:00
pod_2105_039_cmyk.jpg

Ανοιξιάτικο είναι φέτος για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς, αφού πραγματοποιείται τον Μάιο αντί για τον Οκτώβριο που ήταν ο καθιερωμένος μήνας της διοργάνωσης. Κι όλα αυτά, σε μια κρίσιμη καμπή για την πορεία του θεσμού, καθώς μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, το μέλλον του είναι αβέβαιο! 

 
Ανοιξιάτικο είναι φέτος για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς, αφού πραγματοποιείται τον Μάιο αντί για τον Οκτώβριο που ήταν ο καθιερωμένος μήνας της διοργάνωσης. Κι όλα αυτά, σε μια κρίσιμη καμπή για την πορεία του θεσμού, καθώς μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, το μέλλον του είναι αβέβαιο! 
 
Η 17η διοργάνωση – διεξάγεται εδώ και λίγες μέρες και θα διαρκέσει ώς τις 26 Μαΐου – λαμβάνει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, αλλά και στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης και περιλαμβάνει 36 θιάσους από 11 χώρες, 130 καλλιτέχνες, 38 διαφορετικά θεατρικά έργα, περισσότερες από 100 παραστάσεις, 7 σεμινάρια – εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και κουκλοπαίκτες και 20 εργαστήρια στα σχολεία, όλα με την οργάνωση του Δήμου Κιλκίς και την υποστήριξη των τοπικών πολιτιστικών φορέων της, όπως η «Τέχνη του Κιλκίς» και η «Πολιτιστική Εταιρεία Εκπαιδευτικών» μεταξύ άλλων.
 
Φέτος καλλιτέχνες και θίασοι από την Ιταλία, την Ισπανία, την Αργεντινή, την Πορτογαλία, την Κούβα, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, τη Βολιβία, την Ελβετία, τη Βραζιλία και την Ελλάδα μεταμορφώνουν το Κιλκίς σ’ ένα πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι. Επιπλέον, διοργανώθηκε και η 7η Συνάντηση Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών και Ηθοποιών/Καλλιτεχνών Σωματικού Θεάτρου, σε συνεργασία με το Ελληνικό παράρτημα της UNIMA και το Φεστιβάλ «Σώματα και αντικείμενα σε κίνηση», η οποία έδωσε το κίνητρο σε νέους δημιουργούς να συναντηθούν στο Κιλκίς, να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια και να παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους αναπτύσσοντας έναν δημιουργικό διάλογο με τη διεθνή ομάδα ειδικών του «Θεατή-Κριτή».
 
Παράλληλα, διοργανώνεται η 8η Συνάντηση για το Κοινωνικό Θέατρο σε συνεργασία με ξένα Ινστιτούτα στη Θεσσαλονίκη και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς. Φέτος, η συνάντηση έχει τίτλο «Συναίσθημα: Αποκαθιστώντας τη σχέση με τον εσωτερικό μας κόσμο, με τον εαυτό και τον Άλλο» και περιλαμβάνει το 7ο Εργαστήριο Κοινωνικού Θεάτρου, εργαστήρια στα γυμνάσια και λύκεια του Κιλκίς και ένα Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα το Κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση. Το συναίσθημα ως κινητήριος δύναμη θα είναι στο επίκεντρο όλων των δράσεων με στόχο την ενθάρρυνση της προσωπικής έκφρασης, την ανταλλαγή εμπειριών και την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων στην αναζήτηση λύσεων και στη λήψη αποφάσεων. 
 
Σημαντικά ερωτήματα για το Φεστιβάλ και τον ρόλο του στην τοπική κοινωνία θέτει η «Πολιτιστική Εταιρεία Εκπαιδευτικών» Ν. Κιλκίς που παρουσιάζει μια έκθεση με κούκλες, σκηνικά, αφίσες, φωτογραφίες και υλικά κουκλοθεατρικών παραστάσεων υπό τον τίτλο «20 χρόνια Πολιτιστικής Εταιρείας Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς».
 
Ο δήμαρχος της πόλης Δημ. Σισμανίδης δίνει την ελπίδα για το αύριο του Φεστιβάλ επισημαίνοντας: «Η αποστολή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας ως κιβωτός κοινωνικοποίησης του παιδιού μέσα από τις συμπράξεις του Πολιτισμού και της Παιδείας στην έδρα του Δήμου Κιλκίς έχει και παρόν και μέλλον. Τη φετινή χρονιά ολοκληρώνεται ο κύκλος χρηματοδότησης του επιτυχημένου θεσμού από το ΕΣΠΑ. Σταθερή επιδίωξη και έργο δικό μας είναι να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο και να συνεχίσουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας πάνω σε βάσεις προοπτικής και δημιουργίας ώστε να χαιρόμαστε και να απολαμβάνουμε και μέσα στα επόμενα χρόνια όμορφες και διδακτικές παραστάσεις». 
 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:55