search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:52
MENU CLOSE

ΕΣΕΕ: Νέα πρόταση για διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων

10.01.2011 14:47
ΕΣΕΕ: Νέα πρόταση για διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων  - Media

Τη λειτουργία των καταστημάτων μία ή δύο Κυριακές παραπάνω από όσες ορίζει ο νόμος, και το άνοιγμά τους λίγες ώρες αργότερα τις καθημερινές χωρίς να κλείνουν το μεσημέρι, συζητά ως πρόταση η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Τη λειτουργία των καταστημάτων μία ή δύο Κυριακές παραπάνω από όσες ορίζει ο νόμος, και το άνοιγμά τους λίγες ώρες αργότερα τις καθημερινές χωρίς να κλείνουν το μεσημέρι, συζητά ως πρόταση η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε ότι το θέμα «θα πρέπει να ανοίξει και να κλείσει οριστικά, χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση της πολιτείας σε θέματα που αφορούν στους εμπόρους», ενώ οι εμποροϋπάλληλοι εκφράζουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε άνοιγμα επιπλέον Κυριακών το χρόνο εκτός από τις προβλεπόμενες δύο που ορίζει ο νόμος.

Παράλληλα, στις 15 Ιανουαρίου αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις και η ΕΣΕΕ απέστειλε τις εξής οδηγίες προς τις εμπορικές επιχειρήσεις:

1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»).

3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

4. Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

5. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009, υπενθυμίζεται ότι επιτρέπονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες μέχρι την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων.

Με αφορμή την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τι θα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:47