search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:30
MENU CLOSE

Aναζητούν πολιτικό αμπαλάρισμα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1865
21-05-2015
21.05.2015 03:00
sk2105aj.jpg

Σε κλίμα επιτάχυνσης των συζητήσεων για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές ξεκινά σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο περιθώριο της οποίας θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ. 

 

Σε κλίμα επιτάχυνσης των συζητήσεων για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές ξεκινά σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο περιθώριο της οποίας θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ. 

Παρά το γεγονός ότι όλες οι πτυχές της τρέχουσας φάσης της διαπραγμάτευσης θα συζητηθούν σ’ αυτήν τη συνάντηση (πιθανότατα σήμερα το βράδυ), οι Μέρκελ και Ολάντ επισήμως παρέπεμψαν στο Eurogroup για αποφάσεις λέγοντας ότι οι μεταξύ των ηγετών πολιτικές συζητήσεις έχουν «συνοδευτικό ρόλο» και δεν υποκαθιστούν τους θεσμούς. 
 
Πάντως προσδοκία της ελληνικής πλευράς είναι ότι η συνάντηση θα επιβεβαιώσει το κλίμα πως οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε τελική συμφωνία, δηλαδή εντός της ερχόμενης εβδομάδας, «ξεκλειδώνοντας» τις εξελίξεις. 
 
Άλλωστε η προθεσμία που έθεσαν οι δύο ηγέτες για μια τελική συμφωνία είναι η 31η Μαΐου, ενώ η ελληνική πλευρά, διά στόματος του υπουργού εργασίας Πάνου Σκουρλέτη και άλλων στελεχών, θέτει ως καταληκτικό ορίζοντα το χρονικό ορόσημο της αποπληρωμής στο ΔΝΤ του ποσού των 1,5 δισ. ευρώ (5 Ιουνίου), πόροι που, όπως επαναλαμβάνουν στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, δεν υπάρχουν και δεν θα δοθούν χωρίς συμφωνία.
 
Απ’ τη Ρίγα στo Eurogroup
 
Μετά τη Σύνοδο αναμένεται η σύγκληση έκτακτου Eurogroup στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας – πιθανότατα τη Δευτέρα. Εκεί η ελληνική πλευρά αναμένει μια δήλωση που θα αναφέρει ότι είναι «ορατή» η επίτευξη συμφωνίας, εν είδει πολιτικού σήματος προς την ΕΚΤ, που θα επιτρέψει εξελίξεις όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, δηλαδή τα έντοκα γραμμάτια, τα διακρατούμενα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ύψους 1,9 δισ., το 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ και την οφειλόμενη δόση που συνοδεύει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 
 
Με αυτά τα χρήματα η Αθήνα εκτιμά ότι μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του καλοκαιριού προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ (λήξεις μεγάλων ομολόγων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο).
Ουσιαστικά η κυβέρνηση φαίνεται πως επιθυμεί να πακετάρει σε μία ενιαία συμφωνία τη «μικρή» ή «ενδιάμεση» συμφωνία που συνοδεύει την αξιολόγηση της επέκτασης της δανειακής σύμβασης με τη «μεγάλη» συμφωνία για το χρέος και την ανάπτυξη. 
 
Αυτό, όπως έχει ήδη διαφανεί, δεν σημαίνει ότι όλα τα ανοιχτά θέματα θα πρέπει να κλείσουν τώρα – καθώς ο χρόνος για τις διεξοδικές συζητήσεις που απαιτούνται, ειδικά για το χρέος και το ασφαλιστικό, δεν επαρκεί. Αναμένεται πάντως εντός των ημερών να κλείσει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και του ΦΠΑ, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στη λύση του τριπλού συντελεστή 7% – 14% – 23% και με την προσπάθεια να ενταχθούν στον χαμηλό συντελεστή όσο το δυνατόν περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης. 
 
Είναι σαφές ότι η οποία συμφωνία έρθει, θα περιλαμβάνει δύο φάσεις υλοποίησης, αλλά, σύμφωνα με το σκεπτικό του πρωθυπουργού και του επιτελείου του, αυτή πρέπει να διέπεται από ενιαία λογική, ώστε τα βήματα υλοποίησης και τα μέτρα να είναι συμφωνημένα άπαξ και να μην υπάρχει ο κίνδυνος να προστίθενται συνεχώς νέα προαπαιτούμενα. 
 
Ουσιαστικά η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πρόκειται για ενιαία συμφωνία, θέλει να διαλύσει τις εύλογες ανησυχίες ότι ακολουθεί την πεπατημένη των Σαμαρά και Βενιζέλου και διαμηνύει ότι δεν είναι μια συμφωνία για να πάρουμε τη δόση, κάτι που οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία.
 
Σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο σκέλος της συμφωνίας, λοιπόν, ο πρωθυπουργός προσέρχεται στις συζητήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο της Συνόδου με τους τέσσερις πυλώνες – προϋποθέσεις που παρουσίασε στο συνέδριο του «Economist» και στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ:
 
♦ Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016.
♦ Απουσία νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.
♦ Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
♦ Επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
 
Το χρέος στον ESM;
 
Ειδικότερα όσον αφορά την παράμετρο του χρέους, η ελληνική πλευρά, κάνοντας στροφή στην τακτική της, την προσέθεσε λίγο πριν εξαγγελθεί (τη Δευτέρα από το βήμα του ΣΕΒ) πως βρισκόμαστε στην «τελική ευθεία» διεκδικώντας μια ενιαία συμφωνία – πακέτο, που, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, θα λαμβάνει υπόψη το χρέος στις συζητήσεις για τα δημοσιονομικά και κατ’ επέκταση στον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων. 
 
Η πρόταση που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στο τραπέζι της τριμερούς αφορά την εξαγορά χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ESM. Φαίνεται δε ότι έχει ήδη συζητηθεί παρασκηνιακά με την Κομισιόν (και όχι μόνο) σε υψηλό επίπεδο, άλλωστε περιλαμβάνεται στο προσχέδιο συμφωνίας που διέρρευσε και αποδόθηκε στον Γιούνκερ (Αθήνα και Βρυξέλλες δεν το επιβεβαίωσαν, αλλά απέφυγαν και να το διαψεύσουν κατηγορηματικά).
 
Ειδικότερα γίνεται λόγος για την αγορά από τον ESM των ομολόγων της ΕΚΤ (ύψους 27 δισ.) και του χρέους προς το ΔΝΤ, συνολικά ύψους 50 δισ. ευρώ περίπου, του οποίου η αποπληρωμή θα αρχίσει ύστερα από ένα μορατόριουμ λίγων ετών, με χαμηλό επιτόκιο, προκειμένου έως τότε η χώρα να καταφέρει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
 
Με δεδομένο ότι, ακόμη κι αν υπάρχουν συζητήσεις στο παρασκήνιο, μάλλον είναι αδύνατον το ζήτημα του χρέους να αντιμετωπιστεί οριστικά μέσα σε λίγες μέρες, αυτό που αναμένει κι επιδιώκει η ελληνική πλευρά είναι ότι στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται μια ρητή δέσμευση για την «προοπτική» αναδιάρθρωσης του χρέους μέσα στους επόμενους μήνες.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:29