search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:08
MENU CLOSE

Συμφωνία ίσον γαλάζια ισοπέδωση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1865
21-05-2015
24.05.2015 03:00
pod_2105_005_cmyk.jpg

Στη χειρότερη φάση της ιστορίας της η Νουδούλα

 

Η Ν.Δ. βρίσκεται στη δυσκολότερη φάση της και κινδυνεύει με διάλυση λόγω της συμφωνίας που θα φέρει η κυβέρνηση. Ήδη, με δημόσιες παρεμβάσεις τους, οι αμφισβητούντες τον Σαμαρά δείχνουν ότι δεν θα δεχθούν πάλι τη γραμμή του «αρνητισμού» και του «λαϊκισμού», όπως το 2010.
 
Δεν μπορεί, λένε, ενώ μέχρι πριν από λίγους μήνες υπερθεμάτιζαν τόσο οι ίδιοι όσο και ο πρόεδρός τους για την ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να σωθεί η χώρα, τώρα να καταψηφίσουν.
 
Αυτήν τη στιγμή η μοναδική συγκολλητική ουσία μεταξύ του Σαμαρά και των αντιπάλων του είναι το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών με πρωτοβουλία Τσίπρα, εάν διαπιστώσει ότι έχει πρόβλημα με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα στην ψηφοφορία για τη συμφωνία. Ο Τσίπρας, και κυρίως οι «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και εάν ηχεί παράδοξο, καθορίζουν την ενότητα της Ν.Δ., παραδέχεται κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.
 
Ο Σαμαράς, με το επιχείρημα ότι η συμφωνία θα πλήξει τη μεσαία τάξη με βαριά φορολογικά μέτρα, ετοιμάζεται να καταγγείλει τη φοροεπιδρομή και, κυρίως, την κυβέρνηση ότι έφερε χειρότερη συμφωνία από το mail Χαρδούβελη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να την ψηφίσει. 
 
Παρά τις δημόσιες διαφωνίες στελεχών, όπως του Κυριάκου Μητσοτάκη την παραμονή του Πολιτικού Συμβουλίου, η ηγεσία της Ν.Δ. έστειλε μήνυμα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου ότι είναι σχεδόν απίθανο να αποδεχθεί στη Βουλή συμφωνία με νέα σκληρά φορολογικά μέτρα. Όμως στη συνεδρίαση, όπου κατεγράφησαν και πάλι διαφωνίες, αποφασίστηκε να προχωρήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα σε αποφάσεις όταν έλθει η συμφωνία. 
 
Η αλήθεια είναι ότι η ηγεσία της Ν.Δ. προσπαθεί να διαπιστώσει πότε θα πάθει μεγαλύτερη πολιτική ζημιά: εάν υπερψηφίσει ή εάν καταψηφίσει τη συμφωνία. 
 
Η θέση των περισσοτέρων στελεχών γύρω από τον Σαμαρά είναι πως, εάν το κόμμα υπερψηφίσει, τότε θα θεωρηθεί «εξαπτέρυγο» του ΣΥΡΙΖΑ και θα διαλυθεί. Στην αντίθετη περίπτωση, αναγνωρίζουν πως κινδυνεύουν με απομόνωση, όπως το 2010, όταν η πολιτική γραμμή της άρνησης κράτησε τη Ν.Δ. στη γωνία και το κόμμα «διασπάστηκε» με τις διαγραφές βουλευτών που επέλεξαν να στηρίξουν το μνημόνιο. 
 
«Πώς είναι δυνατόν να ζητούμε από τον Τσίπρα να φέρει επιτέλους μια συμφωνία επειδή έχουν καταρρεύσει η χώρα και η οικονομία και από την άλλη να μην την ψηφίζουμε αγνοώντας τον κίνδυνο κατάρρευσης της χώρας που οι ίδιοι επισημαίνουμε;» διερωτάται κορυφαίο στέλεχος. 
 
Μπακογιάννη, Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Στυλιανίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη δείχνουν ότι θα στηρίξουν τη συμφωνία, και μάλιστα πιο πολύ εφόσον διαγνώσουν ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λόγω διαφωνιών των βουλευτών του που θα οδηγήσουν σε καταψήφιση και θα μείνει πάλι ξεκρέμαστη η χώρα. Προβληματίζονται, όμως, για το πολιτικό τους μέλλον, αφού είναι εξαιρετικά πιθανόν ο Σαμαράς να τους διαγράψει εφόσον έχει αποφασίσει διαφορετικά. 
 
Μαζί με τις ψήφους του Ποταμιού εκτιμούν ότι η συμφωνία θα περάσει, αλλά από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις αναλύσεις κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ., ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεράσει ο Τσίπρας το πολιτικό του πρόβλημα θα είναι να αναζητήσει νέα εντολή, κόβοντας από τα ψηφοδέλτια τους αντάρτες.
 
Aπρόβλεπτες
 
Ανήσυχος για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος βλέπει ότι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι απρόβλεπτες, όχι από την οργανωμένη μειοψηφία της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά από βουλευτές που δεν μπορούν αυτήν τη στιγμή να εντοπιστούν εύκολα. Επίσης, σύμφωνα με την ανάλυσή του, η παράμετρος της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν μπορεί πλέον να αγνοείται σε πολιτικό επίπεδο και στο ενδεχόμενο εσωτερικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο Καραμανλής πάντως εμφανίζεται περισσότερο δυσαρεστημένος από τη γραμμή που ακολουθεί η ηγεσία της Ν.Δ., αλλά ακόμη πιστεύει ότι δεν έχει παρέλθει ο κίνδυνος για την οικονομία και τη χώρα και γι’ αυτό δεν δίνει το «πράσινο φως» να εκκινήσουν διαδικασίες, αφού δεν υπάρχει διάδοχος. 
 
Ο Καραμανλής διαφωνεί με τις προτάσεις να στηθούν κάλπες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για τη θέση που θα έχει η Ν.Δ. στη Βουλή για τη συμφωνία. Την πρόταση υποστήριξε στο Πολιτικό Συμβούλιο η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ φαίνεται να την προωθούν Μπακογιάννη, Δένδιας και Στυλιανίδης. Και ο Σαμαράς απορρίπτει την ιδέα της ψηφοφορίας, καθώς, όπως λένε συνεργάτες του, δεν υπάρχει προηγούμενο. 
 
«Οι βουλευτές θα τοποθετηθούν ελεύθερα και με παρρησία, αλλά η τελική απόφαση είναι του αρχηγού και δεν χρειάζονται ψηφοφορίες» λένε χαρακτηριστικά. Θεωρούν, μάλιστα, πως ο κίνδυνος διχασμού και διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι μεγαλύτερος εάν στηθούν κάλπες ή γίνει ψηφοφορία, αφού ποτέ δεν υπήρχε στη δεξιά πολιτική κουλτούρα τέτοια διαδικασία. 
 
Πάντως, εάν ο Καραμανλής αποφασίσει ότι η συμφωνία πρέπει να υπερψηφιστεί, είναι βέβαιο ότι δύσκολα ο Σαμαράς θα κινηθεί σε άλλη γραμμή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και το αντίστροφο, ότι δηλαδή η γραμμή Σαμαρά, όταν αποφασιστεί, θα έχει και την έγκριση Καραμανλή. 
 
Εάν όλα κυλήσουν ομαλά και η Ν.Δ. δεν διασπαστεί με την ψήφιση της συμφωνίας, τότε θα αρχίσουν οι απόπειρες των δελφίνων για αλλαγή ηγεσίας. Επισπεύδουσα δείχνει η Μπακογιάννη. Όλα προς το παρόν δείχνουν ότι μπροστά στους τυφλούς θα βασιλέψει ο μονόφθαλμος, δηλαδή η Ντόρα, κάτι που μάλλον θα οδηγήσει το κόμμα σε μεγαλύτερη συρρίκνωση λόγω της νεοφιλελεύθερης γραμμής της.
 
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ουδείς μπορεί να εκφράσει την κοινωνική και τη λαϊκή Δεξιά, κάτι που είχε καταφέρει αρχικά ο Σαμαράς και γι’ αυτό είχε κερδίσει την Ντόρα. Ο Σαμαράς, υπό προϋποθέσεις, σε μια αναμέτρηση με τους παίκτες που υπάρχουν τώρα θα μπορούσε να ξανακερδίσει την αρχηγία, εκτιμούν στελέχη που τον στηρίζουν, αν και πιστεύουν ότι το θέμα της ηγεσίας δεν θα μπορέσουν οι αμφισβητίες να το ξανανοίξουν άμεσα, ειδικά εάν έχει στηρίξει τη συμφωνία η Ν.Δ. στη Βουλή.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:06