search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:12
MENU CLOSE

Εντείνεται η φημολογία για την προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης

11.01.2011 07:52
Εντείνεται η φημολογία για την προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης - Media

Ζήτημα χρόνου για τις αγορές είναι η προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, καθώς τα επιτόκια κρατικού δανεισμού έχουν ανέλθει σε επίπεδα τα οποία δεν εγγυώνται την ομαλή αποπληρωμή του χρέους.

Ζήτημα χρόνου για τις αγορές είναι η προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, καθώς τα επιτόκια κρατικού δανεισμού έχουν ανέλθει σε επίπεδα τα οποία δεν εγγυώνται την ομαλή αποπληρωμή του χρέους.

Την Τετάρτη η Πορτογαλία θα προχωρήσει -και- σε δημοπρασία 10ετούς ομολόγου, η οποία είναι η πρώτη μεταξύ των υπερχρεωμένων χωρών της ευρω-περιφέρειας. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου έχει ξεπεράσει το 7% τις 62 τελευταίες ημέρες. Τη Δευτέρα, υποχώρησε μετά τις αγορές τίτλων από την ΕΚΤ.

Την Τετάρτη η Πορτογαλία σχεδιάζει να δανειστεί 1,25 δισ. ευρώ με την πώληση ομολόγων λήξης το 2014 και το 2020, ενώ την Πέμπτη η Ισπανία θα αναζητήσει ποσό 3 δισ. ευρώ με την πώληση πενταετών ομολόγων.

Πρέπει να σημειωθεί πως κρίσιμη στήριξη στα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας ήρθε να δώσει και η Ιαπωνία, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα ανακοίνωσε την Τρίτη, ότι η κυβέρνησή της χώρας προτίθεται να αγοράσει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να συμβάλει στη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ. Παράλληλα, η άλλη ασιατική οικονομική δύναμη, η Κίνα, έχει δηλώσει ήδη έτοιμη να βοηθήσει τις περισσότερο εκτεθειμένες ευρωπαϊκές οικονομίες σε μία κρίση χρέους, δεσμευόμενη να αγοράσει απευθείας κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:02