search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:42
MENU CLOSE

Στο 4,9% το επιτόκιο για τα ελληνικά ομόλογα

11.01.2011 08:03
Στο 4,9% το επιτόκιο για τα ελληνικά ομόλογα - Media

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω από το επίπεδο του 5%, και συγκεκριμένα στο 4,9%.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω από το επίπεδο του 5%, και συγκεκριμένα στο 4,9%.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 5,100 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,40 φορές, ενώ η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011.

Επίσης,έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 450 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011, στις 12μ.μ.

Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

Η προηγούμενη έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων τον Νοέμβριο υπερκαλύφθηκε κατά 5,1 φορές, με το αποδεκτό ποσό να διαμορφώνεται τελικά στα 480 εκατ. ευρώ. Η απόδοση ήταν αυξημένη κατά 28 μονάδες βάσης και είχε διαμορφωθεί στο 4,82%.

Τα νέα γραμμάτια θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή παλαιών τίτλων που λήγουν. Στις 14 Ιανουαρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια ετήσιας και εξαμηνιαία διάρκειας, ύψους 3,04 δισ. ευρώ. Τα εξαμηνιαία έντοκα γραμμάτια που λήγουν το Μάιο του 2011 έχουν απόδοση 7,60% στην τιμή ζήτησης και 6,10% στην τιμή προσφοράς, σύμφωνα με διαπραγματευτές.

Παράλληλα, το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε το φράγμα των 1.000 μονάδων βάσης έναντι του γερμανικού Bund και διαμορφώθηκε το πρωί της Δευτέρας στις 1.001,1 μ.β.

Αντίστοιχες πιέσεις είχαν δεχθεί και τα ομόλογα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για να υπάρξει αποκλιμάκωση το απόγευμα, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβη σε αγορές τίτλων, των χωρών που βρίσκονταν υπό πίεση.

Στο πλαίσιο αυτό η διαφορά του ελληνικού και γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε και έκλεισε στις 948 μονάδες βάσης. Πρακτικά, όμως,το ύψος των spreads δεν έχει σημασία αφού η Ελλάδα είναι εκτός αγορών για τους μακροπρόθεσμους τίτλους, καλύπτοντας τις δανειακές της ανάγκες από το μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ.

Ωστόσο το δυσμενές κλίμα απομακρύνει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, που η κυβέρνηση θα ήθελε να υλοποιηθεί εντός του 2011, ενώ επηρεάζει και τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων τίτλων. Οι αρνητικές εξελίξεις στους μακροπρόθεσμους τίτλους αναμένεται να επηρεάσουν το κλίμα για τη δημοπρασία της Τρίτης των εξάμηνων εντόκων γραμματίων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ζητεί 1,5 δισ. ευρώ, αλλά με την αποδοχή των μη ανταγωνιστικών προσφορών μπορεί να αντλήσει έως 2,4 δισ. ευρώ.

Τέλος, το κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα και έντοκα θα βαρύνει ακόμα περισσότερο εφόσον οι οίκοι αξιολόγησης υλοποιήσουν τις προειδοποιήσεις για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24