search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:14
MENU CLOSE

Bρε ουστ, ευρωγιουσουφάκια

24.09.2009 18:50

Τούρκοι, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι… έποικοι που κατοικούν στη Βόρεια Κύπρο

Απροκάλυπτα φιλοτουρκικές θέσεις υιοθετούν η σουηδική προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ημείς… άδωμεν περί της αναγκαιότητας πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. με τη σαθρή πλέον προϋπόθεση να εκπληρώσει τις προενταξιακές της δεσμεύσεις.

Οι εκπρόσωποι της προεδρίας εμφανίζονται ηθελημένα… ανιστόρητοι, βαφτίζουν το άσπρο – μαύρο, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά την τούρκικη εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος στη Κύπρο και ανερυθρίαστα υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν Τούρκοι έποικοι στα κατεχόμενα της Κύπρου, αλλά «Τούρκοι που κατοικούν στη Βόρεια Κύπρο».

Η όλη ιστορία θα ήταν για γέλια αν οι φιλοτουρκικές αυτές θέσεις δεν αποτελούσαν «επίσημες θέσεις» της Κομισιόν και της προεδρίας, έτσι όπως αυτές διατυπώθηκαν ως απαντήσεις σε καίριες ερωτήσεις που υπέβαλε η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ελένη Θεοχάρους.

Η Κύπρια ευρωβουλευτής επισήμανε στον εκπρόσωπο της σουηδικής προεδρίας στην Ε.Ε. ότι προβάλλεται ο ισχυρισμός πως το άλυτο Κυπριακό προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ε.Ε. και ρώτησε κατά πόσον η σουηδική προεδρία προτίθεται να πιέσει την Τουρκία να προχωρήσει σε απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε στην εξεύρεση μιας τελικής βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, οπότε θα επιλυθούν και τα προβλήματα στις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ε.Ε.

Ο Σουηδός υφυπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου της Ε.Ε. Frank Belfrage έκανε πως δεν… κατάλαβε και – ούτε λίγο ούτε πολύ – θεώρησε ότι το θέμα της απομάκρυνσης των τούρκικων στρατευμάτων κατοχής στη Βόρεια Κύπρο αποτελεί μέρος των συνομιλιών που έχουν οι Χριστόφιας – Ταλάτ για την επίλυση του Κυπριακού.

Από κοντά στις θέσεις της Προεδρίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. H οποία, σύμφωνα με γραπτή απάντησή της σε ερώτηση της Θεοχάρους, βαφτίζει ανερυθρίαστα τους εποίκους που έστειλε ο Ερντογάν στη Βόρεια Κύπρο «Τούρκους που κατοικούν τώρα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου» και αποφεύγει  να αναφερθεί στο «κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για τη θλιβερή αυτή παραποίηση της Ιστορίας από τα κατ’ εξοχήν αρμόδια κοινοτικά όργανα, που δεν ευαισθητοποίησε στο ελάχιστο τα ανακλαστικά του ημέτερου ΥΠΕΞ, να πούμε πως με ερώτησή της, στις 26.08.2009, η Κύπρια ευρωβουλευτής είχε θέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα των τούρκικων εποικισμών σημειώνοντας ότι:

«Οι εκθέσεις Κουκό και Λαάκσον, που εκπονήθηκαν σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης, καθορίζουν τον εποικισμό που η Τουρκία διενεργεί στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο ως έγκλημα πολέμου και ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της λύσης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, να στείλει στην Κύπρο άλλο ένα εκατομμύριο εποίκους».

Ρωτούσε δε συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν στηρίζει ή όχι μια απογραφή πληθυσμού σε ολόκληρη την Κύπρο, που θα οργανωθεί από την Ε.Ε. ή και από το Συμβούλιο της Ευρώπης, και αν η Ε.Ε. προτίθεται να λάβει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας εάν συνεχίσει τον εποικισμό στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 15.9.2009, αναφέρει ότι:

«Το ζήτημα των Τούρκων πολιτών που κατοικούν τώρα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το οποίο τέθηκε από την αξιότιμο βουλευτή, υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη για ταχεία λύση του Κυπριακού, αφού το εν λόγω ζήτημα θα αποτελέσει βασικό μέρος της λύσης. Η Επιτροπή υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για την επίτευξη μιας συνολικής επίλυσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η επίτευξη λύσης θα απαιτήσει σκληρή δουλειά και η Επιτροπή είναι βέβαιη ότι στο τέλος οι δύο κοινότητες, με την καθοδήγηση του ΟΗΕ και την υποστήριξη της Ε.Ε., θα την επιτύχουν. Η Επιτροπή αναμένει επίσης από την Τουρκία να ασκήσει κάθε επιρροή για μια τέτοια λύση. Η Επιτροπή πιστεύει ακράδαντα ότι η επερχόμενη περίοδος παρέχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, η οποία δεν θα πρέπει να χαθεί».

Έγκυροι διπλωμάτες του Στρασβούργου χαρακτήρισαν αυτές τις απαντήσεις «διολίσθηση» της Επιτροπής επισημαίνοντας ότι: «Με τον τρόπο αυτόν, νομικά και πολιτικά, καταγράφονται λανθασμένες ορολογίες με αρνητικές προεκτάσεις και δίδονται εσφαλμένες εντυπώσεις επί της πραγματικής υφής του Κυπριακού προβλήματος ως προβλήματος εισβολής, κατοχής και εποικισμού».

Υπενθύμισαν, μάλιστα, με νόημα ότι προ τριών ετών η Επιτροπή είχε τοποθετηθεί θετικά και είχε δηλώσει πως θα στηρίξει απογραφή πληθυσμού στην Κύπρο, η οποία θα πρέπει να οργανωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:11