search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:48
MENU CLOSE

Τσίπρας: Ζητάμε βιώσιμη λύση, όχι απλά μια συμφωνία

23.05.2015 11:42
Τσίπρας: Ζητάμε βιώσιμη λύση, όχι απλά μια συμφωνία - Media

Ζητάμε βιώσιμη λύση για τη χώρα και όχι απλά μια συμφωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι «δεν θα υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις» και συμπλήρωσε απευθυνόμενους προς όλους: «Οσοι μπορούν να συμβάλλουν στο να βρεθεί βιώσιμη λύση, να το κάνουν. Αλλιώς να σιωπήσουν».

 

Ζητάμε βιώσιμη λύση για τη χώρα και όχι απλά μια συμφωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι «δεν θα υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις» και συμπλήρωσε απευθυνόμενους προς όλους: «Οσοι μπορούν να συμβάλλουν στο να βρεθεί βιώσιμη λύση, να το κάνουν. Αλλιώς να σιωπήσουν».

Αναφερόμενος ειδικά στο καίριο ζήτημα της απασχόλησης, τόνισε ότι «δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αντίθεται είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» και διαβεβαίωσε ότι «δεν αποδεχόμαστε περικοπή συντάξεων».

Μιλώντας ακόμα για το επίμαχο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, έκανε σαφές ότι «δεν θα αποδεχθούμε όρους εξευτελιστικούς σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα».

Η Ανάπτυξη που θα υπηρετεί την κοινωνική πλειοψηφία είναι το στοίχημα της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε ότι προκειμένου η συμφωνία να είναι ένας αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός, πρέπει να περιλαμβάνει μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση χρέους και γενναίο πακέτο χρηματοδότησης.

Αναφερόμενος σστους «αντιπάλους» της προσπάθειας για σύναψη συμφωνίας, επανέλαβε ότι δεν βρίσκονται μόνο στο Βερολίνο, αλλά και εντός των τειχών. «Πρόκειται για τις δυνάμεις που ευνοήθηκαν και ισχυροποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια» είπε και συμπλήρωσε: «Η Αριστερά των μεγάλων κοινωνικών αγώνων δεν λογαριάζει εκφοβισμούς και μηχανισμούς προπαγάνδας».

«Ηρθε η ώρα οι ολιγάρχες να πληρώσουν ό,τι δεν πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια» είπε αναφερόμενος στη φορολόγηση. Πρόσθεσε ότι «θα επιβάλλουμε το Δίκαιο στον τόπο. Εχουμε τέσσερα χρόνια πλην τέσσερις μήνες μπροστά μας» και μίλησε για τον αγώνα, στον οποίον έχουν επιδοθεί οι αρχές, προκειμένου να γίνει διασταύρωση ονομάτων σε όλες τις λίστες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα χτυπηθεί το λαθρεμπόριο.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης, μίλησε για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και τον προγραμματισμό 4.500 προσλήψεων σε υγειονομικό (νοσηλευτικό και ιατρικό) προσωπικό.

Σημείωσε ότι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ σηματοδοτεί την αναγνώριση του δικαιώματος της κοινής γνώμης σε μια δημοκρατική, πλουραλιστική, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Αναφέρθηκε στη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας έχει διατυπωθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο η απαίτηση για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και το Κατοχικό Δάνειο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι εξετάζονται σειρά αμαρτωλών συμβάσεων με το Δημόσιο -όπως στην περίπτωση της εταιρείας Ζίμενς.

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στο νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών και σημείωσε ότι ήδη βρίσκεται για συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των αλλοδαπών, τη λεγόμενο «2η Γενιά». Επίσης, είναι ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ζητήματα που καλείται να διευθετήσει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε τους καίριους κοινωνικά τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης που βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση και στην καίρια για την οικονομική κατάσταση της χώρας φορολογική υπηρεσία που αδυνατεί να ανταξπέλθει στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Διήμερο εσωτερικής διαπραγμάτευσης

Ο πρωθυπουργός, μίλησε μπροστά σε ένα διευρυμένο σώμα περίπου 350 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, βουλευτών και επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει σήμερα και αύριο προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων και να τοποθετηθούν επ’ αυτών υπουργοί, βουλευτές και στελέχη.

Η Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και οι άλλες τάσεις αναμένεται να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις, δεν είναι ακόμη σαφές αν θα κατατεθούν θέσεις που να τεθούν σε ψηφοφορία, καθώς οι διεργασίες θα συνεχιστούν σήμερα.

Οι εργασίες της διευρυμένης συνεδρίασης της ΚΕ θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:46