search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:33
MENU CLOSE

Τρεις αρκούδες υπό παρακολούθηση από την «Καλλιστώ» – Ανάμεσά τους ο «Γίγαντας»!

26.05.2015 10:23
Τρεις αρκούδες υπό παρακολούθηση από την «Καλλιστώ» - Ανάμεσά τους ο «Γίγαντας»! - Media

“Κατά πόδας” θα παρακολουθεί την “Ίριδα”, την “Τουΐγκι” και τον ογκώδη… “Γίγαντα”, η περιβαλλοντική οργάνωση “Καλλιστώ”, μετά την τοποθέτηση δορυφορικού ραδιοκολάρου στις τρεις αρκούδες.

 

“Κατά πόδας” θα παρακολουθεί την “Ίριδα”, την “Τουΐγκι” και τον ογκώδη… “Γίγαντα”, η περιβαλλοντική οργάνωση “Καλλιστώ”, μετά την τοποθέτηση δορυφορικού ραδιοκολάρου στις τρεις αρκούδες.

Μάλιστα, ο “Γίγαντας” είναι το μεγαλύτερο αρσενικό που έχει ποτέ ραδιοσημάνει η “Καλλιστώ”, αφού έχει περίμετρο λαιμού 104 εκατοστά και βάρος 300 κιλά! Αντίθετα, η “Τουΐγκι” και η “Ίριδα” ήταν σχετικά ελλιποβαρείς, γεγονός που αποδίδεται στο ότι ξύπνησαν προσφάτως από τον χειμέριο λήθαργο.

Οι ραδιοσημάνσεις έγιναν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ALPINE σε συνέργεια με το πρόγραμμα LIFE ARCTOS KASTORIA (που διανύει το τελευταίο 6μηνο υλοποίησής του).

Οι τρεις αρκούδες, μαζί με άλλες τρεις, που ραδιοσημάνθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο (“Αλκμήνη”, “Γαλήνη” και “Ζωηρούλα”), “συνεργάζονται” τώρα με την οργάνωση, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις, τη συμπεριφορά τους και τις συνήθειές τους χάρη στο δορυφορικό ραδιοκολάρο, που επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων, τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους κάθε μία ώρα, στέλνοντας SMS μέσω Internet, αλλά και σε ψηφιακό χάρτη, σε πραγματικό χρόνο, μέσω ειδικής εφαρμογής.

Οι πληροφορίες που στέλνουν τα ραδιοκολάρα θα αξιοποιηθούν με δύο τρόπους:

1. Στο πλαίσιο του έργου ALPINE, μέσω επικοινωνίας τους με δύο πιλοτικούς σταθμούς “έξυπνων”, αισθητήρων που έχουν ήδη κατασκευαστεί και τοποθετηθεί σε υπόγεια τεχνικά περάσματα κατά μήκος του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού. Η ενδοεπικοινωνία των δύο αυτών σταθμών αισθητήρων με τα ραδιοκολάρα θα ταυτοποιεί την κινητική συμπεριφορά των αρκούδων και ειδικότερα τη χρήση ή όχι των τεχνικών περασμάτων σαν ασφαλείς διόδους του αυτοκινητοδρόμου. Στόχος του έργου ALPINE, που συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, είναι η ανάπτυξη ενός “έξυπνου” δικτύου αισθητήρων, χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, με εφαρμογή στην περιβαλλοντική διαχείριση.

2. Στο πρόγραμμα LIFE ARCTOS/KASTORIA, προκειμένου να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων αποτροπής νέων τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες, που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα από το πρόγραμμα στον οδικό άξονα/κάθετος άξονας ΚΑ45 καθώς και η συχνότητα χρήσης των υπόγειων περασμάτων επί του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα- Κρυσταλλοπηγή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:33