search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:53
MENU CLOSE

«Υπάρχουν περιθώρια διαλεύκανσης της υπόθεσης Siemens»

27.05.2015 05:47
Άρχισε (επιτέλους) η δίκη για το σκάνδαλο Siemens - Για κίνδυνο παραγραφής μίλησε ο εισαγγελέας   - Media

Την πεποίθησή του ότι υπάρχουν περιθώρια για την διαλεύκανση της υπόθεσης Siemens, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος κλήθηκε τη Τρίτη προς ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στο πλαίσιο της απόφασης να ανασυρθεί ο «φάκελος» της υπόθεσης.

Την πεποίθησή του ότι υπάρχουν περιθώρια για την διαλεύκανση της υπόθεσης Siemens, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος κλήθηκε τη Τρίτη προς ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στο πλαίσιο της απόφασης να ανασυρθεί ο «φάκελος» της υπόθεσης.

Ο κ. Βαλυράκης δεν απέκλεισε την περίπτωση να έχουν υπάρξει νεότερα στοιχεία, ζήτησε από την Βουλή να αναλάβει πρωτοβουλίες τέτοιες ώστε να ασκηθεί πίεση και να οδηγηθεί η γερμανική εταιρεία στην αποκάλυψη των πολιτικών προσώπων τα οποία έγιναν αποδέκτες των «μαύρων χρημάτων». Αφού έκανε εκτενή αναφορά στην «σκληρή» δουλειά που είχε γίνει η οποία, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες, είχε καταλήξει στην τεκμηρίωση της ροής «μαύρων χρημάτων» από τα ταμεία της Siemens, η Επιτροπή, ανέφερε, δεν μπόρεσε να υπερβεί τα εμπόδια των «παρένθετων προσώπων» ώστε να οδηγηθεί στα πολιτικά πρόσωπα που υπάρχουν ενδείξεις ότι πήραν τις μίζες.

Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, είπε πως θα μπορούσε ακόμη και να δρομολογηθεί από την κυβέρνηση καταγγελία της συμφωνίας – συμβιβασμού που συνήφθη το 2012 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens και κυρώθηκε από τη Βουλή, αναφορά την οποία σχολίασε η πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας πως «ουδέποτε εγκύρως καταρτίστηκε η σύμβαση με την οποία χαρίστηκαν οι αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου» και πρέπει να διερευνηθούν οι όροι «του φερόμενου ως εξώδικου συμβιβασμού».

Η κα Κωνσταντοπούλου συμφώνησε με τις προτάσεις του κ. Βαλυράκη επισημαίνοντας ιδιαιτέρως την σημασία της διεκδίκησης στην παρούσα ιδίως συγκυρία κατά την οποία η χώρα μας πιέζεται για το «φερόμενο χρέος», όπως είπε, προτείνοντας μάλιστα να κληθεί για εξέταση αυτοτελώς η Siemens.

Ο πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική εξουσία αποδείχθηκαν κατώτερες στην διαχείριση του σκανδάλου και στην αξιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής. Όπως μάλιστα είπε «η αίσθησή μας ήταν ότι η ίδια η εταιρεία απολαμβάνει μίας ιδιότυπης ασυλίας» σημειώνοντας πως δέκα χρόνια μετά την πρώτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση, το 2005, «το σκάνδαλο βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα».

Ο κ. Βαλυράκης, θα βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής και στην επόμενη συνεδρίαση, κατά την οποία θα δεχθεί ερωτήσεις από τους βουλευτές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:53