search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:21
MENU CLOSE

Tρεις υποψήφιοι για το ΠΑΣΟΚ του 4%

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1866
28-05-2015
30.05.2015 03:00
pod_2805_012_cmyk.jpg

«Τρέχουν» Γεννηματά – Λοβέρδος και Κωνσταντινόπουλος

 

Στη Χαριλάου Τρικούπη πανηγυρίζουν για τους 30.000 πολίτες που έσπευσαν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, εκτιμώντας ότι σε χαλεπούς καιρούς για το ΠΑΣΟΚ η κινητοποίηση αυτή μοιάζει με… θαύμα. Μπορεί στο παρασκήνιο να ακούγονται πολλά για παρατυπίες, διπλοψηφίσματα και γενικά μια οριακά νομιμοφανή διαδικασία σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι, ακόμα και 25.000 να είναι οι μοναδικοί ψηφοφόροι για την ανάδειξη συνέδρων, ο αριθμός αυτός δείχνει τις βαθιές ρίζες που έχει το κόμμα στην κοινωνία. 
 
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην προσυνεδριακή διαδικασία αποτέλεσε γενικώς μια έκπληξη για τα στελέχη, αφού στις συναντήσεις ανά πόλη η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή. Η εκλογή των συνέδρων έγινε σε 335 εκλογικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. 
 
Το 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα συνέλθει στην Αθήνα στις 5, 6 και 7 Ιουνίου, το επόμενο Σαββατοκύριακο δηλαδή, και, αν όλα εξελιχθούν με βάση τον προγραμματισμό, το επόμενο Σαββατοκύριακο θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος. Ωστόσο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι όλα θα κινηθούν ανάλογα με τη συγκυρία και το αν θα υπάρξουν σοβαρές πολιτικές εξελίξεις στη συμφωνία με τους δανειστές. 
 
Οι υπογραφές
 
Μέχρι στιγμής, τρεις είναι οι πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος, αφού θα πρέπει να ξεπεράσουν τον σκόπελο της ανάδειξής τους ως υποψηφίων από 240 συνέδρους που θα υπογράψουν – μία και μόνο φορά – για τη στήριξή τους. 
 
Οι πληροφορίες επισημαίνουν ότι άνετα έχουν ήδη συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές η Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ βέβαιος μοιάζει να είναι και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Το ύψος της συμμετοχής για την ανάδειξη των συνέδρων δείχνει όμως πως οι υποψήφιοι έκαναν κινητοποίηση και έγραψαν πολλούς ψηφοφόρους στο κόμμα προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία και να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές. 
 
H έκπληξη
 
Η Φώφη Γεννηματά, που στηρίζεται στις καλές σχέσεις που έχει διατηρήσει με ένα τμήμα του συνδικαλιστικού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ ο οποίος δεν αποχώρησε από το κόμμα, κινείται ως η ήρεμη δύναμη. Θεωρείται ότι έχει το προβάδισμα, αφού συσπειρώνει το μεγαλύτερο στελεχιακό δυναμικό γύρω της. 
 
Πέρα από τους ακραιφνείς «γεννηματικούς» που τη στηρίζουν, όπως ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο Κώστας Γείτονας, η έκπληξη είναι ότι έχουν αρχίσει να τη στηρίζουν «βενιζελικοί» όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος, η Τόνια Αντωνίου και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο γραμματέας της Νεολαίας Παύλος Χρηστίδης και το πρόσωπο που μπορεί να αποτελέσει γέφυρα με τους παπανδρεϊκούς, ο Μανώλης Όθωνας, που παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ την τελευταία στιγμή. 
 
Η Φώφη αναμένεται να κάνει ηχηρή ιδεολογική παρουσία στο συνέδριο παρουσιάζοντας μια πλατφόρμα επαναφοράς του κόμματος στη σοσιαλιστική του κοίτη και να διαφοροποιηθεί με ένταση από την ιδεολογική ρυμούλκηση του κόμματος στην Κεντροδεξιά. 
 
Η ίδια προκρίνει μια πιο ήπια στάση, όχι απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απέναντι στους ψηφοφόρους που στράφηκαν στο κυβερνών κόμμα, και θα επιχειρήσει να περάσει η πρότασή της για να επανένωση του κόμματος, με την επαναφορά σ’ αυτό της παπανδρεϊκής πτέρυγας, αν και στο σημείο αυτό συναντά ισχυρές αντιστάσεις όχι μόνο από τον Βενιζέλο και τους βενιζελικούς, αλλά και από στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητά της. 
 
Η Ελιά
 
Ο Ανδρέας Λοβέρδος τραυμάτισε σοβαρά το πολιτικό προφίλ φεύγοντας το 2013 από το κόμμα, στηρίζεται όμως σε πολλά στελέχη της Ελιάς που εντάχθηκαν στην προσυνεδριακή διαδικασία, γι’ αυτό εμφανίστηκε προχθές, μιλώντας στον Real FM και τον Ν. Χατζηνικολάου, σίγουρος για την υπόδειξή του. «Η τυπική προϋπόθεση για να είναι ένας υποψήφιος πρόεδρος έχει πια υπάρξει. Η αίσθηση που έχω εγώ – γιατί πρέπει πάντα να ξέρεις γιατί μιλάς – και θέλω να το κάνω αυτό και απ’ ό,τι φαίνεται θα είμαι» ανέφερε χαρακτηριστικά. 
 
Ο Λοβέρδος, που έχει ανεβάσει αντιπολιτευτικές στροφές σε μια προσπάθεια να πείσει όσους ψηφίσουν για πρόεδρο ότι αυτός μπορεί να διατηρήσει ζωντανό το κόμμα, στηρίζεται στην πολύ φιλική σχέση που έχει με τους νέους βουλευτές Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και Γιώργο Αρβανιτίδη. Ο ίδιος σε ιδεολογικό επίπεδο δεν απέχει από την κεντρώα – κεντροδεξιά αντίληψη του Βενιζέλου, αν και έχει πιο έντονα εκσυγχρονιστικά αντανακλαστικά. 
 
Πολλοί εκτιμούν ότι έχει ήδη προσεγγίσει στελέχη κοντά στον Κ. Σημίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε, με άρθρο του στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής, με τον τίτλο «Συνέδριο. Για ποιον σκοπό;», να παρέμβει στις εσωκομματικές εξελίξεις. Συμπεραίνοντας ότι δεν αντιμετωπίζει με ριζοσπαστικό τρόπο την κατάσταση, εκτίμησε πως, «αν το ΠΑΣΟΚ ακολουθήσει την πάγια πρακτική, δηλαδή την κατανομή θέσεων και εξουσιών και τη συνέχιση της ρουτίνας της κομματικής δουλειάς, θα επιταχύνει τη μετατροπή του κόμματος σε μια περιθωριακή ομάδα».
 
Στο βασανιστικό ερώτημα αν υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης για το ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος απαντά μάλλον αρνητικά: «Οι αριθμοί δείχνουν το αντίθετο. Περίπου το 5% των ψήφων στις εκλογές και το 3% περίπου στις σφυγμομετρήσεις είναι αποδείξεις περιθωριοποίησης» και επικρίνει ότι τα στελέχη του «προσπαθούν να αναδειχθούν, αλλά μένουν σταθερά στο δεύτερο πλάνο, λίγο πιο σημαντικοί από τους ασήμαντους».
 
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παίρνει θέση για τους υποψηφίους, αν και φαίνεται ότι η επιλογή Λοβέρδου μπορεί να «εξυπηρετήσει» την ιδέα του φιλοευρωπαϊκού μετώπου, το οποίο, απ’ ό,τι φαίνεται, ονειρεύεται ο Σημίτης. 
 
Όπως περιγράφει στο άρθρο του, σε περίπτωση έκτακτων εκλογών με αφορμή τη συμφωνία, θα πρέπει να συμφωνηθεί από τη Ν.Δ., το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ να κατέλθουν από κοινού στις εκλογές με στόχο τη δημιουργία ενός πόλου αντι-ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα πολλοί «είδαν» πίσω από τις προσεκτικά διατυπωμένες φράσεις του πρώην πρωθυπουργού τον Γιάννη Στουρνάρα για τον πρώτο ρόλο. Ρόλο που του «προβάρουν» εδώ και καιρό τα γνωστά συστήματα. 
 
Στα νέα στελέχη
 
Στη μάχη της διαδοχής Βενιζέλου ετοιμάζεται να ριχτεί και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος φαίνεται να έχει πρόσβαση σε νέα στελέχη, αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει τον σκόπελο της συγκέντρωσης 240 υπογραφών. 
 
Ο ίδιος επιχειρεί να πείσει ότι το νέο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εκφραστεί από στελέχη που μοιράστηκαν εξουσία και δόξα τις χρυσές εποχές και έχουν ευθύνη για την τρομακτική παρακμή του χώρου. 
 
Από κοντά και ο Θανάσης Χειμωνάς, που επιχειρεί μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να βρει υποστηρικτές προκειμένου να συγκεντρώσει τον «μαγικό» αριθμό των 240 υπογραφών που θα του επιτρέψει να εκτεθεί ως υποψήφιος και μέσα από αυτό να ανεβάσει τις πολιτικές του μετοχές στο κομματικό χρηματιστήριο. 
 
Ο ίδιος έχει μεγάλη δράση σε διαδικτυακό επίπεδο και η προοπτική της υποψηφιότητάς του θα δείξει εν μέρει αν και το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στην ψηφιακή εποχή ή τα στελέχη του εκφράζονται παραδοσιακά.
 
Ενεργός ο Βενιζέλος 
 
Φεύγει για να μείνει ή φεύγει για να επιστρέψει; Πολλοί πολιτικοί παρατηρητές θέτουν αυτά τα ερωτήματα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, αναγνωρίζοντας το συντριπτικό του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιανουαρίου, δήλωσε πάραυτα την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανασύνταξη του κόμματος με στόχο την εκλογική και πολιτική ανάταξή του. 
 
Η πληθωρική παρουσία του, το κενό εξουσίας που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ, η άκαρπη αναζήτηση μιας ηγετικής προσωπικότητας που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί ισότιμα τον Αλέξη Τσίπρα οδήγησαν πολλούς στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν εννοεί την διαδικασία αποχώρησής του και απλώς αναμένει το συνέδριο να τον δεσμεύσει προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. 
 
Ο ίδιος επιμένει ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι από την πολιτική και βέβαια από την έδρα του στη Βουλή. Μιλώντας στη «Real News» την περασμένη Κυριακή επιβεβαίωσε ότι θα μείνει στη Βουλή, με ένα σκεπτικό ενδιαφέρον και ανοιχτό σε πολλά σενάρια: «Θα μείνω στη Βουλή γιατί θεωρώ ότι είναι χρήσιμη η παρουσία μου εκεί για λόγους που υπερβαίνουν τα κομματικά όρια του ΠΑΣΟΚ».
 
Μάλιστα, για όσους δεν κατάλαβαν ότι αποτελεί μια «χρυσή παρακαταθήκη» του συστήματος για μια… δύσκολη στιγμή, συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται να πάω σε καμία εξορία και να περιμένω να με φωνάξουν. Δεν θέλω να υποδυθώ τον Κιγκινάτο και να περιμένω να με φωνάξουν να σώσω την πατρίδα». Με άλλα λόγια, θα παραμείνει στις επάλξεις ή έστω στον… προθάλαμο, ώστε να τον ανακαλέσουν από την εφεδρεία στην πρώτη γραμμή…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:21