search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:19
MENU CLOSE

Καμιά λύση για τον λαό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1866
28-05-2015
29.05.2015 03:00
pod_2805_013_cmyk.jpg

Επωφελής για τους δανειστές η όποια συμφωνία, τονίζει το ΚΚΕ

 

Τα περιθώρια μοιάζουν να στενεύουν, η συμφωνία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να πλησιάζει και στο ΚΚΕ προσπαθούν να διαβάσουν πίσω από δηλώσεις και «κόκκινες γραμμές» τους όρους της. 
 
Στον Περισσό ακούνε τα περί «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας»… βερεσέ. Για το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο άλλωστε πως δεν υπάρχει λύση που θα ωφελήσει ταυτόχρονα τους «εταίρους» (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και τα λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα. Κι αυτό καθώς εκτιμούν πως όποιους όρους και αν η κυβέρνηση ονομάσει «θετικούς», θα έχουν σχέση με τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου για τις επενδύσεις του και σε καμία περίπτωση με ανάκτηση απωλειών των εργαζομένων. 
 
Λένε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «ακόμα και αν δεν υπάρχει κανένας νέος αντιλαϊκός όρος στη συμφωνία, η διατήρηση της παρούσας κατάστασης το μόνο που καταφέρνει είναι να διαιωνίζει τις τραγικές συνθήκες ζωής της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων και των συνταξιούχων». Επισημαίνουν ακόμη πως η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά δεν ήταν ότι «δεν θα πάμε παρακάτω», αλλά ότι θα υπάρξουν μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης. 
 
Κι όλα αυτά, όπως τονίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «την ίδια ώρα που, όπως περηφανεύεται ο πρωθυπουργός, έχει πληρώσει όλες τις δόσεις στους δανειστές, που φτάνουν τα 8 δισ., ενώ έχει επιβάλει στάση πληρωμών στα ταμεία και έχει βάλει χέρι σε ό,τι χρηματικό απόθεμα υπήρχε σε δημόσιους φορείς».
 
Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να είναι έτοιμος να αντιδράσει σε οποιοδήποτε «χτύπημα», είτε αυτό λέγεται «περικοπές στο ασφαλιστικό» είτε αύξηση των έμμεσων και ως εκ τούτου άδικων φόρων. Μάλιστα, σε αυτήν την τελευταία περίπτωση, ξεκαθαρίζουν ότι όχι μόνο η ανάκτηση των απωλειών θα έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, αλλά επιπλέον η αύξηση της τιμής προϊόντων ευρείας κατανάλωσης θα σημάνει στην ουσία νέα μείωση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων. 
 
Για όλα αυτά ήδη υπάρχουν αντιδράσεις, με το ΠΑΜΕ να έχει προαναγγείλει συγκεντρώσεις στις 11 Ιουνίου ενάντια στην «αντιλαϊκή συμφωνία», ενώ ανάλογη με τους όρους θα είναι και η κλιμάκωση που θα επιχειρήσει το Μέτωπο, ενδεχομένως με πιέσεις στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, για προκήρυξη απεργίας.
 
Στην Τουρκία ο Κουτσούμπας
 
Εν τω μεταξύ, στο ΚΚΕ – παρότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα τρέχουν – δεν ξεχνούν και το διεθνιστικό τους καθήκον. Αντιπροσωπεία του κόμματος, με επικεφαλής τον γ.γ. της Κ.Ε. Δημήτρη Κουτσούμπα, βρίσκεται στην Τουρκία, όπου θα παραμείνει έως και την Παρασκευή, έπειτα από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η αντιπροσωπεία αναμενόταν να πάρει μέρος σε μια σειρά εκδηλώσεις και συναντήσεις με την ηγεσία και οργανώσεις του αδελφού τουρκικού κόμματος.
 
Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ πρόκειται να μιλήσει σε φοιτητές και εργαζόμενους σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, καθώς και σε εκδήλωση που διοργανώνει το Κ.Κ. Τουρκίας στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ». Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αναμενόταν μάλιστα να μεταβεί και στη Σμύρνη, όπου θα μιλούσε σε συγκέντρωση του Κ.Κ. Τουρκίας εν όψει των εκλογών που γίνονται στη χώρα τον Ιούνιο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:18