search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:24
MENU CLOSE

Σκληραίνουν τη στάση οι δανειστές, η Αθήνα πιέζει για πολιτική λύση

28.05.2015 08:04
Σκληραίνουν τη στάση οι δανειστές, η Αθήνα πιέζει για πολιτική λύση - Media

Στη Δρέσδη, όπου διεξάγεται η Σύνοδος του G7 και με πρωτοβουλία των αμερικανών αναμένεται να τεθεί το εκτός ατζέντας ελληνικό ζήτημα, αλλά και στις Βρυξέλλες που συνεχίζεται το Brussels Group είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα μετά τα αντιφατικά  και αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα που έστειλαν χτες οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση.

 

 

Στη Δρέσδη, όπου διεξάγεται η Σύνοδος του G7 και με πρωτοβουλία των αμερικανών αναμένεται να τεθεί το εκτός ατζέντας ελληνικό ζήτημα, αλλά και στις Βρυξέλλες που συνεχίζεται το Brussels Group είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα μετά τα αντιφατικά  και αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα που έστειλαν χτες οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση.

Τα ερωτηματικά για το αν είμαστε στην τελική ευθεία όπως υποστήριξε χθες ο Αλέξης Τσίπρας ή όχι όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών πληθαίνουν κι επιπλέον ενισχύεται το ερώτημα αν υπάρχει μια εμπλοκή, με τους «έξω» να επιλέγουν την σκλήρυνση της στάσης τους στην πιο ευάλωτη στιγμή της Αθήνας, με τον Ιούνιο να πρέπει να αποπληρώσει 1,6 δις (που δεν έχει) στο ΔΝΤ ή αν πρόκειται για δραματοποίηση στο παρά πέντε της συμφωνίας με τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη να στέλνουν τα κατάλληλα μηνύματα προς τα οκεία ακροατήριά τους.

Οι … «συνήθεις ύποπτοι» Σόιμπλε και ΔΝΤ εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την ελληνική θέση ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις δεν είναι μεγάλη . Το ίδιο υποστήριξε και ο Πρόεδρος της ΕΕ Βαλντίς Ντομπρόβσκις. Την ίδια ώρα η ΕΚΤ δεν αύξησε το όριο του ELA, κάτι που σύμφωνα με την Αθήνα έγινε λόγω του ότι κάτι τέτοιο δε ζητήθηκε εξαιτίας της μείωσης των εκροών και της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο η κίνηση Ντράγκι ερμηνεύεται ευρύτερα ως πίεση προς την ελληνική πλευρά.

Την ίδια ώρα που διαπιστώνεται μικρή πρόοδος, υπάρχει η πίεση να κλείσει η διαπραγμάτευση τώρα. Αυτό ανέφερε ο Γιούνκερ στην προχθεσινή συνέντευξή του θέτοντας ως όριο τις αρχές Ιουνίου, το είπε και ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιού κατά το χθεσινό (νέο) τηλεφώνημά του στον πρωθυπουργό.

Απέναντι σε όλη αυτή την πολύπλευρη πίεση που δέχεται, η Αθήνα αντέδρασε 1.δημοσιοποιώντας ένα περίγραμμα της ελληνικής εκδοχής της συμφωνίας –απαντώντας με αυτό τον τρόπο στο πλαίσιο συμφωνίας που σκιαγράφησε ο πρόεδρος της Κομισιόν με τη συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI.

2.Με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει στο ΥΠΟΙΚ για σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, δηλώνοντας τη στήριξή του στον Γιάνη Βαρουφάκη.

3.Με τον πρωθυπουργό:

να δηλώνει εξερχόμενος της σύσκεψης ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία η οποία «θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία» και «θα αναδιανέμει βάρη».

Να ζητά ψυχραιμία και να παίζει το χαρτί των εσωτερικών διαφωνιών μεταξύ των θεσμών, στις οποίες απέδωσε εκ των προτέρων την εικόνα πιέσεων ενώ σημείωσε ότι πολλοί θα δημιουργήσουν «μια ψευδή εικόνα κινδύνου».

Να προβαίνει σε διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος (έναντι της κινδυνολογίας για capital control).

4.Διαρρέοντας ότι η συμφωνία ξεκίνησε χθες να συγγράφεται στο Brussels Group – παραπέμποντας στο κείμενο που συντάσσει το χαμηλόβαθμό τεχνικό προσωπικό του συγκεκριμένου οργάνου (staff level aggrement). Τις προηγούμενες μέρς κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες διέρρεαν ότι άρχισε η συγγραφή της συμφωνίας «στα κοινά της σημεία».

Χωρίς να είναι σαφές αν πατούν σε πραγματικό υπόβαθρο τα μηνύματα της κυβέρνησης που μιλούν για «τελική ευθεία» η Αθήνα έδειξε να κινείται επιθετικά με σκοπό την άσκηση πίεσης, προκειμένου να υπάρξει επίσπευση των συζητήσεων ώστε ό,τι δεν έχει κλείσει στο Brussels Group να κλείσει με πολιτική απόφαση, κόντρα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ η διαπραγμάτευση να μην κλείσει «γρήγορα και πρόχειρα», δηλαδή να υπάρξει εξαντλητική τεχνική συζήτηση.

Το πλαίσιο συμφωνίας κατά την Αθήνα

Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπει, χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια, μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό χαρακτήρα, μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με έμφαση επίσης στον αναδιανεμητικό χαρακτήρα και την εισπραξιμότητα, και μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο. Το Μαξίμου υπογραμμίζει ότι δε θα υπάρχουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις  καθώς και πως δεν υπάρχει σενάριο για 1,8δις έσοδα από τον ΦΠΑ, απαντώντας στον Γιούνκερ ο οποίος έθεσε στόχο για έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ (δηλ. 1,8 δις ευρώ).

Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό η κυβέρνηση μιλά για μεταρρύθμιση η οποία θα περιλαμβάνει «περιορισμό» των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα) και ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων. Για περαιτέρω μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού η Αθήνα παραπέμπει  σε διάλογο και εκπόνηση αναλογιστικών μελετών ως προϋπόθεση για να ανοίξουν τα δύσκολα θέματα και με γνώμονα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.  

 

 

 

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:24