search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:34
MENU CLOSE

ΕΚΤ: Έχει αυξηθεί απότομα ο κίνδυνος ελληνικής χρεοκοπίας

28.05.2015 09:41
ΕΚΤ: Έχει αυξηθεί απότομα ο κίνδυνος ελληνικής χρεοκοπίας - Media

Μήνυμα να αρθεί η αβεβαιότητα στέλνει η ΕΚΤ στην τακτική έκθεσή της για τη Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Financial Stability Review). Κάνοντας ειδική αναφορά για την Ελλάδα σημειώνει: οι προσδοκίες για το ρίσκο default έχουν αυξηθεί απότομα το τελευταίο εξάμηνο στην Ελλάδα εξαιτίας της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.

Υπαρκτός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν κλείσει γρήγορα η συμφωνία της Ελλάδος με τους πιστωτές της εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στέλνει μήνυμα να αρθεί η αβεβαιότητα στην τακτική έκθεσή της για τη Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Financial Stability Review). Κάνοντας ειδική αναφορά για την Ελλάδα σημειώνει: οι προσδοκίες για το ρίσκο default έχουν αυξηθεί απότομα το τελευταίο εξάμηνο στην Ελλάδα εξαιτίας της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.

Η ΕΚΤ στην Εκθεση της που δημοσιοποίησε σήμερα εκτιμά ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σύντομα σε συμφωνία με τους εταίρους της, είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθούν πιέσεις στα ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το “ασφάλιστρο κινδύνου” που ζητούν οι επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν τα ομόλογα των χωρών αυτών, είναι πολύ πιθανόν ν΄αυξηθούν. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα αυτά και συνακόλουθα στο κόστος δανεισμού των κρατών αυτών.

«Η απουσία μιας συμφωνίας για τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές (στην Ελλάδα), αυξάνει τον κίνδυνο μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που ζητούνται για τα πιο ευάλωτα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας”, ανέφερε η ΕΚΤ στην Έκθεσης της.

«Η χρονοβόρα και αβέβαιη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νεοσύστατης ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, συνέβαλε στην έντονη αστάθειας στις ελληνικές αγορές.” επισημαίνει η ΕΚΤ στην ίδια έκθεση.

Η ΕΚΤ προειδοποιεί επίσης ότι οι διεθνείς επενδυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια «απότομη αντιστροφή» των ήδη χαμηλών αποδόσεων, μία εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επιδεινωθεί από τη χαμηλή ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά. Από την άλλη πλευρά οι αρνητικές επιπτώσεις – εκτιμά η ΕΚΤ θα επεκταθούν κα στην ήδη αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών.

Η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι μέχρι σήμερα οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών στις διάφορες διακυμάνσεις του ελληνικού δράματος ήταν ήπιες και συγκρατημένες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:34