search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:37
MENU CLOSE

Η κυβέρνηση «τρέχει» για συγκλίσεις στο Brussels Group – Προσβλέπει σε πολιτική λύση για τα ανοιχτά θέματα– Συνεχίζεται ο πυρετός διαβουλεύσεων

29.05.2015 08:23
Η κυβέρνηση «τρέχει» για συγκλίσεις στο Brussels Group - Προσβλέπει σε πολιτική λύση για τα ανοιχτά θέματα– Συνεχίζεται ο πυρετός  διαβουλεύσεων - Media

Με το διαπραγματευτικό θρίλερ να συνεχίζεται στο τραπέζι του Brussels Group η κυβέρνηση ναι μεν μιλάει για κλείσιμο της συμφωνίας (στο τεχνικό επίπεδο) ως την Κυριακή ωστόσο μεταδίδει την αίσθηση – όπως κάνει τις τελευταίες εβδομάδες – ότι δεν είναι δυνατόν να κλείσουν όλα τα θέματα στο τεχνικό επίπεδο οπότε η λύση θα πρέπει να δοθεί στο πολιτικό επίπεδο.

 

Με το διαπραγματευτικό θρίλερ να συνεχίζεται στο τραπέζι του Brussels Group η κυβέρνηση ναι μεν μιλάει για κλείσιμο της συμφωνίας (στο τεχνικό επίπεδο) ως την Κυριακή ωστόσο μεταδίδει την αίσθηση – όπως κάνει τις τελευταίες εβδομάδες – ότι δεν είναι δυνατόν να κλείσουν όλα τα θέματα στο τεχνικό επίπεδο οπότε η λύση θα πρέπει να δοθεί στο πολιτικό επίπεδο.

Στην κατεύθυνση της πολιτικής λύσης έδειξε χθες ο υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος  ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες  εποπτεύοντας τις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.  Ανέφερε ειδικότερα ότι οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να συγκλίνουν ποτέ πλήρως στο τεχνικό επίπεδο, επομένως η όποια σύγκλιση θα πρέπει να γίνει σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο ενώ, ενώ «έδειξε» το ΔΝΤ  ως υπαίτιο των καθυστερήσεων λόγω της πολύ σκληρής στάσης του σε όλα τα επίπεδα.

Οι συζητήσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν και σήμερα με τη διελκυστίνδα για τον ΦΠΑ να παραμένει, ενώ γίνεται προσπάθεια να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα. Ως εκ τούτου, παράλληλα με το Brussels Group ο πυρετός συσκέψεων αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα στην Αθήνα.

Με άλλα λόγια, η Αθήνα, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, εργάζεται για το «καλό σενάριο» την άμεση επίτευξη συμφωνίας μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, με δεδομένο ότι ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει, ωστόσο από εκεί και πέρα ζητά υποχωρήσεις και από την πλευρά των δανειστών, που αν δεν υπάρξουν, αφήνεται να εννοηθεί πως είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός αναζήτησε την πολιτική αρωγή των Μέρκελ και Ολάντ  μέσω ωριαίας τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, ενώ αργότερα πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό  (Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Σαγιάς, κ.ά).

Το  Υπουργείο Οικονομικών αργά το βράδυ διέψευσε ότι υπήρξε τελεσίγραφο του Euro orking Group (το οποίο χθες είχε πάντως βασικό θέμα την Κύπρο) σύμφωνα με το οποίο αν η Ελλάδα δεν ολοκληρώσει την αξιολόγηση ως την ερχόμενη Πέμπτη χάνει το τρέχον πρόγραμμα.

Ενδιάμεση συμφωνία ενός έτους;

Να σημειωθεί πώς στη χθεσινή του συνέντευξη στον Guardian  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ρευστότητα μόνο για τον Ιούνιο, και πως η μακροπρόθεσμη με τη βραχυπρόθεσμη διαπραγμάτευση εκ των πραγμάτων συγκλίνουν σε μία.

Ωστόσο, παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι δηλαδή επιζητά μια ενιαία συμφωνία που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα μακροπρόθεσμα ο υπουργός ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα ότι:  «Εξετάζουμε τώρα μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία, ίσως για ένα χρόνο, ώστε να μας δοθούν κάποια μακροοικονομικά περιθώρια για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:36