search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:15
MENU CLOSE

Ρουμπινί: Ο συμβιβασμός και η συμφωνία είναι το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία

29.05.2015 08:33
Ρουμπινί: Ο συμβιβασμός και η συμφωνία είναι το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία - Media

«Η Ελλάδα δεν έχει αντιπροσώπους εδώ στη Σύνοδο Κορυφής στη Δρέσδη αλλά είναι ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών και των συμμετεχόντων στη Σύνοδο, είπε ο Νουριέλ Ρουμπινί μιλώντας στο Bloomberg και τόνισε ότι η άποψή του είναι ότι οι δύο πλευρές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

«Η Ελλάδα δεν έχει αντιπροσώπους εδώ στη Σύνοδο Κορυφής στη Δρέσδη αλλά είναι ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών και των συμμετεχόντων στη Σύνοδο, είπε ο Νουριέλ Ρουμπινί μιλώντας στο Bloomberg και τόνισε ότι η άποψή του είναι ότι οι δύο πλευρές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Πρώτα από όλα» είπε ο γνωστός οικονομολόγος, ο οποίος μετέχει στις συζητήσεις της Συνόδου, «γίνεται διάλογος, κατατίθενται απόψεις και από τις δύο πλευρές. Και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται ότι ένα ατύχημα, πόσο μάλλον μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ή η αδυναμία πληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ θα προκαλέσει σημαντική ζημιά πρωταρχικά στην Ελλάδα, αλλά θα υπάρξει και μετάδοση της κρίσης στον υπόλοιπο κόσμο».

«Και δεν είναι μόνο οι οικονομικές επιπτώσεις αλλά και οι γεωπολιτικές και περιμένω» πρόσθεσε ο οικονομολόγος «ότι θα βρεθούν οι πηγές χρηματοδότησης ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει τις δόση προς το ΔΝΤ στις αρχές Ιουνίου και ελπίζω ότι θα έχει βρεθεί μία συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπου θα μπουν οι βάσεις για να κλείσει το δεύτερο πρόγραμμα και να υπάρξει και ένα τρίτο πρόγραμμα όπου η χώρα χρειάζεται».

Για το θέμα του ελέγχου κεφαλαίων ο Νουριέλ Ρουμπινί τόνισε ότι αυτό θα συμβεί μόνο από ατύχημα, καθώς υποστήριξε ότι «υπάρχει σταθερότητα και έχει περιοριστεί η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες καθώς οι διαπραγματεύσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Εάν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ μπορεί να αυξηθεί η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες, τότε μπορεί να επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων και εσωτερικές πληρωμές με IOUs κάτι που ξεκινήσει τη διαδικασία για ένα παράλληλο νόμισμα» είπε ο Ρουμπινί.  Ο γνωστός οικονομολόγος τόνισε ότι  δεν είμαστε στο σημείο όπου κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι λειτουργικό. «Όλοι αναγνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο, θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά θα είχε σημαντικές παράπλευρες απώλειες και σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομική αγορά. Θα υπήρχαν οικονομικές συνέπειες τις οποίες κανείς δεν θέλει. Επομένως η καλύτερη περίπτωση είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, να βρεθεί λύση ώστε να αποπληρωθεί το ΔΝΤ και να βρεθεί συμβιβασμός, είναι καλό για την Ελλάδα, την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία» είπε ο Νουριέλ Ρουμπινί..

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:14