search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:00
MENU CLOSE

Το κυνήγι των μαγισσών…

30.05.2015 06:48
Ποια ελευθερία του Τύπου; Τραγική η κατάσταση στην ανεξαρτησία της ενημέρωσης το 2015 - Media

Έχουμε κουραστεί να επισημαίνουμε τον μεγάλο κίνδυνο που ενέχει η δαιμονοποίηση της άλλης άποψης. Πρέπει να κατανοήσουμε κάτι πολύ απλό: στις σύγχρονες δημοκρατίες δεν συμφωνούν όλοι με όλους κι αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκην προϊόν συνωμοσίας, προδοσίας ή εγκληματικής ενέργειας.

 

Έχουμε κουραστεί να επισημαίνουμε τον μεγάλο κίνδυνο που ενέχει η δαιμονοποίηση της άλλης άποψης. Πρέπει να κατανοήσουμε κάτι πολύ απλό: στις σύγχρονες δημοκρατίες δεν συμφωνούν όλοι με όλους κι αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκην προϊόν συνωμοσίας, προδοσίας ή εγκληματικής ενέργειας. Η δουλειά των δημοσιογράφων είναι να κάνουν ερωτήσεις στους πολιτικούς, να ελέγχουν ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ για τα πεπραγμένα της. Το σοβιετικό μοντέλο διακυβέρνησης έχει παρέλθει και μαζί του κατέρρευσε κι ο σταλινισμός. Στις δημοκρατίες συνηθίζεται (στοιχειωδώς…) να επικρατούν πολλές απόψεις, να εκφράζουν οι άνθρωποι ελεύθερα τις σκέψεις τους, να λένε απρόσκοπτα την γνώμη τους δίχως το φόβο να βρεθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα ή να υποστούν τη δημόσια χλεύη ή να κατηγορηθούν ως προδότες της πατρίδας ή ως ενεργούμενα συμφερόντων! Δεν είναι δυνατόν κάθε ένας που τολμά να θέτει μια ερώτηση  που δεν αρέσει σε κάποιον – ας πούμε σ’ έναν υπουργό… – να είναι ένοχος προδοσίας!

Κατ’ επέκταση, το να περνά ένας ιερέας από το δρόμο και επειδή δεν του… άρεσε ένα καλλιτεχνικό δρώμενο, να διακόπτεται πάραυτα η προβολή του, παραβιάζει τα δημοκρατικά πλαίσια του πολιτεύματός μας και παραπέμπει σε ισλαμικού τύπου (νεόκοπα) πρότυπα… Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το αδιανόητο γεγονός της κατασυκοφάντησης των στίχων ενός καλλιτέχνη διότι κάποιος ημιπαράφρων κομματικός ιεροεξεταστής με μιαν εξτρεμιστικά αυθαίρετη ερμηνεία τους, ανακάλυψε βλάσφημη ιδεολογική παρέκκλιση. Ποια η διαφορά από τους χρυσαυγίτες που κατέβαζαν θεατρικές παραστάσεις; Το επόμενο στάδιο στην «διαλεκτική της  εξέλιξης» θα είναι να… αρχίσουν να «πέφτουν κεφάλια»;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:00