search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:27
MENU CLOSE

Το μπαλάκι στους δανειστές πετά η κυβέρνηση ενώ αναμένει την πρότασή τους εντός της ημέρας

02.06.2015 11:29
Το μπαλάκι στους δανειστές πετά η κυβέρνηση ενώ αναμένει την πρότασή τους εντός της ημέρας - Media

Στην αντεπίθεση περνάει η κυβέρνηση μετά την χθεσινοβραδινή τριμερή η οποία την τελευταία στιγμή εξελίχθηκε σε πενταμερή με το ζήτημα της Ελλάδας στο τραπέζι χωρίς όμως της ελληνική παρουσία και χωρίς να υπάρξει επικοινωνία με τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκειά της. 

 

Στην αντεπίθεση περνάει η κυβέρνηση μετά την χθεσινοβραδινή τριμερή η οποία την τελευταία στιγμή εξελίχθηκε σε πενταμερή με το ζήτημα της Ελλάδας στο τραπέζι χωρίς όμως της ελληνική παρουσία και χωρίς να υπάρξει επικοινωνία με τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκειά της. 

Το πρωί, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο υπουργείο Παιδείας αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε χθες το βράδυ την ολοκληρωμένη της πρόταση προς τους θεσμούς. «Δεν περιμένουμε να καταθέσουν σχέδιο οι θεσμοί η Ελλάδα καταθέτει σχέδιο σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup» ανέφερε.

Την ίδια ώρα κύκλοι του Μαξίμου ενημέρωναν ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών».

Η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το ελληνικό staff level agreement, δηλαδή η τεχνική πρόταση της Αθήνας, το οποίο σε 46 σελίδες περιλαμβάνει τις ελληνικές δεσμεύσεις και μεταρρυθμιστικές προτάσεις, αλλά και τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης. Μια περιγραφή του κειμένου αυτού έδωσε ο πρωθυπουργός με το άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde την Κυριακή. Τις επόμενες ώρες, η κυβέρνηση αναμένει ενημέρωση από την πλευρά των πιστωτών για την πρόταση που έχουν διαμορφώσει.

Κυβερνητικοί παράγοντες πάντως εκτιμούν ότι υπάρχουν διαφωνίες στην πλευρά των δανειστών κι εκεί αποδίδουν το γεγονός ότι η χθεσινή πενταμερής στο Βερολίνο κατέληξε όχι σε κάτι συγκεκριμένο αλλά στο μήνυμα ότι «πρέπει να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις» τις επόμενες μέρες.

Tελεσίγραφο πάντως δεν υπήρξε, κι έτσι η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα καταθέτοντας την πρότασή της δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι και ολοκληρωμένη πρόταση διαθέτει την οποία καταθέτει ως βάση συζήτησης και είναι έτοιμη να συζητήσει, επομένως οι όποιες καθυστερήσεις δεν οφείλονται στην ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σε καμία περίπτωση δεν έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου από την ελληνική πλευρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί από το υπουργείο Παιδείας, επανέλαβε ουσιαστικά όσα ανέφερε και στο άρθρο του στη Le Monde. Ειδικότερα, έστειλε το μήνυμα ότι πλέον η απόφαση βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης, ενώ συνέδεσε μια πιθανή «σκληρή» κι «επώδυνη» για την ελληνική πλευρά πρόταση των θεσμών με την προοπτική διαίρεσης της Ευρώπης. Την ίδια ώρα ανάγει τις ελληνικές προτάσεις στη μόνη ρεαλιστική πρόταση διεξόδου, καλώντας τους δανειστές «να προσχωρήσουν στο ρεαλισμό».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:27