search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:11
MENU CLOSE

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ απόψε στις Βρυξέλλες για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης – Παραμένει το «αγκάθι» του ΔΝΤ

03.06.2015 04:22
Γιούνκερ: Οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο - Media

Η αντίστροφη μέτρηση στο πεδίο της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ φαίνεται ότι ξεκίνησε. Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες ύστερα από πρόσκληση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με στόχο την επιτάχυνση και το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

 

Η αντίστροφη μέτρηση στο πεδίο της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ φαίνεται ότι ξεκίνησε. Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες ύστερα από πρόσκληση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με στόχο την επιτάχυνση και το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται με την πρόταση που όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κατατέθηκε από το βράδυ της Δευτέρας κι ενόσω ήταν σε εξέλιξη η πενταμερής του Βερολίνου, ενώ αναμένεται η πλευρά των δανειστών να παρουσιάσει τη δική της πρόταση ύστερα από την προσπάθεια των τελευταίων δύο εικοσιτετραώρων να υπερβούν τις μεταξύ τους διαφωνίες και να συγκλίνουν σε μία κοινή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πάντως ότι οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες για το αν στο τραπέζι υπάρχει ή όχι κοινό κείμενο των δανειστών, αν πρόκειται επί της ουσίας για πρόταση του Γιούνκερ ή για άλλο κείμενο. Επίσης, οι FT αναφέρουν ότι η πρόταση των εταίρων κινείται στη γραμμή του ΔΝΤ, δηλαδή στην σκληρή γραμμή. Όσον αφορά την ελληνική πρόταση η Κομισιόν μίλησε για «στέρεη βάση» συζήτησης, σε ανεπίσημο επίπεδο όμως, διαρροές σε δημοσιογραφικά πρακτορεία μιλούσαν για κείμενο «ανεπαρκές».

Η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ αναμένεται να ξεκινήσει νωρίς το βράδυ, ενώ κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν η συνάντηση να μην είναι τετ α τετ αλλά να διεξαχθεί σε πιο διευρυμένο πλαίσιο, με τη συμμετοχή και άλλων βασικών παικτών της διαπραγμάτευσης, γεγονός που μαρτυρά έντονο παρασκήνιο και πυκνές διαβουλεύσεις τις τελευταίες ώρες. Με άλλα λόγια μένει να φανεί αν η διμερής συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ θα εξελιχθεί σε … πενταμερή, επταμερή, κ.λπ.

Με ερωτηματικό το τελεσίγραφο – Προθεσμία τα μέσα Ιουνίου για το Βερολίνο

Πάντως, δεν είναι σαφές αν οι δανειστές σκοπεύουν να θέσουν τελεσίγραφα στον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση τύπου «take it or leave it» ή θα δώσουν ένα μικρό περιθώριο για περαιτέρω διαβουλεύσεις ολίγων εικοσιτετραώρων ακόμα. Το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά και σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαμηνυθεί στην ελληνική πλευρά ότι το Βερολίνο επιθυμεί η συμφωνία να κλείσει ως τις 14 Ιουνίου προκειμένου το γερμανικό κοινοβούλιο να έχει τον απαιτούμενο χρόνο για τις ψηφοφορίες επικύρωσης της συμφωνίας.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικοί κύκλοι χτες:

  • Αφηναν να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση των 300 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ την Παρασκευή καθώς σημείωναν «αυτό που προέχει είναι να κλειδώσει η συμφωνία. Αν κλειδώσει θα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας». Να σημειωθεί ότι ως φράσει κλειδί χρησιμοποιείται η λέξη «κλειδώσει» που επιτρέπει την ερμηνεία  ότι αν η Αθήνα λάβει κάποιες στέρεες διαβεβαιώσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας μετά την Παρασκευή ή μια συμφωνία επί της αρχής, δεν συνεπάγεται ότι δεν θα πληρώσει τη δόση. Αν και σήμερα συνεδριάζει το EuroWorking Group για την Ελλάδα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέκλεισε συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, άρα δε φαίνεται έκτακτη σύγκληση του Eurogroup ως την Παρασκευή.
  • Υπογράμμιζαν ότι είναι πολύ σημαντικό να επιλυθεί το ζήτημα της Ελλάδας και να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά των επόμενων ετών και όχι απλώς να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας για το καλοκαίρι. Επομένως, η Αθήνα προσδοκά η συμφωνία να περιλαμβάνει μια δέσμευση αναφορικά με το χρέος. 

Οι βασικοί άξονες της ελληνικής πρότασης

Υπενθυμίζεται ότι το πολιτικό πλαίσιο και τα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης παρουσίασε ο πρωθυπουργός στο άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους πιο συγκεκριμένα «τεχνικά» στοιχεία της πρότασης αυτής  – η οποία εκτείνεται σε 46 σελίδες – προβλέπουν:

  • Πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 1,5% για το 2016
  • Τρεις συντελεστές ΦΠΑ, δηλαδή 6%, 11% και 23%.
  • Σταδιακό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
  • Αναστολή της εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις
  • Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ
  • Η κυβέρνηση δεν υποχωρεί στα εργασιακά.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το πρωί από το υπουργείο Παιδείας, επανέλαβε ουσιαστικά όσα ανέφερε και στο άρθρο του στη Le Monde. Ειδικότερα, έστειλε το μήνυμα ότι πλέον η απόφαση βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης, ενώ συνέδεσε μια πιθανή «σκληρή» κι «επώδυνη» για την ελληνική πλευρά πρόταση των θεσμών με την προοπτική διαίρεσης της Ευρώπης. Την ίδια ώρα ανάγει τις ελληνικές προτάσεις στη μόνη ρεαλιστική πρόταση διεξόδου, καλώντας τους δανειστές «να προσχωρήσουν στο ρεαλισμό».

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:10