search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 12:10
MENU CLOSE

ΟΟΣΑ: Επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2016 – Ανάγκη για μικρά πρωτογενή πλεονάσματα

03.06.2015 10:22
ΟΟΣΑ: Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία - Media

Οριακή ανάπτυξη 0,1% της ελληνικής οικονομίας φέτος και επιτάχυνσή της στο 2,3% το 2016 προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με την εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές των χωρών – μελών του (Economic Outlook).

 

Οριακή ανάπτυξη 0,1% της ελληνικής οικονομίας φέτος και επιτάχυνσή της στο 2,3% το 2016 προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με την εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές των χωρών – μελών του (Economic Outlook).

Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 25,7% φέτος και περαιτέρω στο 24,7% το επόμενο έτος από 26,5% το 2014. Ο αποπληθωρισμός αναμένεται να συνεχισθεί και φέτος, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να μειώνεται 1,4%, όπως και πέρυσι, ενώ το 2016 προβλέπεται αύξηση των τιμών κατά 0,3%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί λίγο φέτος στο 3,4% του ΑΕΠ και περαιτέρω στο 2,8% το 2016 από 3,6% το 2014. Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αυξηθεί φέτος στο 187,9% του ΑΕΠ από 184,1% του ΑΕΠ πέρυσι και να μειωθεί οριακά το 2016 στο 187,6% του ΑΕΠ.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει στην έκθεση ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ασθενής το 2015, καθώς η αβεβαιότητα που συνδέεται με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας έχουν υπονομεύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις. Για το 2016, η ανάπτυξη θα αποκτήσει δυναμική και η ανεργία θα μειωθεί κάπως, καθώς οι εξαγωγές και οι επενδύσεις θα ανακάμπτουν, ενώ η μεταρρυθμιστική δυναμική θα ανανεώνεται. Ο πληθωρισμός θα συνεχισθεί το 2015, λόγω του πολύ υψηλού βαθμού χαλάρωσης της οικονομίας.

Αναφορικά με τα δημοσιονομικά, ο ΟΟΣΑ σημειώνει: «Το βάρος του χρέους θα παραμείνει πολύ υψηλό και η δημοσιονομική βιωσιμότητα απαιτεί τη συνέχιση της συγκράτησης για κάποιο χρόνο. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να στοχεύει σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος και της είσπραξης φόρων είναι αναγκαίες για την αύξηση των εσόδων, ενώ περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις θα βοηθούσαν να συγκρατηθούν οι δαπάνες».

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις θα τόνωναν τις εξαγωγές και θα δημιουργούσαν περισσότερες υψηλής ποιότητας θέσεις απασχόλησης. Οι μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική πολιτική πρέπει να στοχεύουν στη δίκαιη κατανομή του κόστους και του οφέλους από την προσαρμογή».

«Η ανάκαμψη των επενδύσεων θα εξαρτηθεί καθοριστικά από την επιστροφή της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και την αύξηση του ρυθμού υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Απαραίτητη είναι και η βελτίωση της πρόσβασης σε πιστώσεις. Για τον λόγο αυτό είναι κρίσιμης σημασίας η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος με την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων».

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18