23/07/2019 02:32:53
10.6.2015 / ΠΟΝΤΙΚΙ ART
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1867 στις 04-06-2015

Κωμωδία από μια άλλη εποχή στην «διέλευσιν»

Κωμωδία από μια άλλη εποχή στην «διέλευσιν» - Media
 
 
Ο πολυχώρος πολιτισμού «διέλευσις» την επόμενη χειμερινή περίοδο  θα παρουσιάσει το έργο του Αλεξέι Αρμπούζωφ «Κωμωδία μιας άλλης εποχής», σε μετάφραση από τη ρωσική γλώσσα του Γιούρι Γιαννακόπουλου και της Λίλης Γιαννακοπούλου.
 
Το έργο έχει παιχτεί στην Ελλάδα με τον τίτλο «Φθινοπωρινή ιστορία». Είναι μια γλυκόπικρη ιστορία δύο ώριμων ανθρώπων και της μεταξύ τους σχέσης, που διαδραματίζεται σε ένα θεραπευτήριο στην ακτή του κόλπου της Ρίγας. Μιας σχέσης που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς χαρακτήρες που κουβαλούν το βάρος του παρελθόντος τους, από το οποίο δεν μπορούν να ξεφύγουν παρά μόνο όταν ο καθένας τους γίνεται μοχλός για τον άλλον για να τον κάνει να ζήσει στο εδώ και το τώρα. Γίνεται μοχλός που θα σπάσει την ατολμία που γεννούν τα τραύματα της ζωής τους, τις προκαταλήψεις, τις υπεκφυγές και τις ιδιορρυθμίες τους, ώστε να συναντηθούν σε έναν κοινό τόπο αγάπης, τρυφερότητας και απελευθέρωσης από το κατεστημένο γύρω τους και μέσα τους. Ο Αρμπούζωφ με χιούμορ και συγκίνηση γεννάει την ελπίδα για ένα αύριο απαλλαγμένο από τα βάρη της μνήμης και τις καθηλώσεις της ψυχής, κάνοντάς το κλασικό και διαχρονικό στο παγκόσμιο ρεπερτόριο.
 
Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Χρυσάνθης Κορνηλίου και παίζουν οι ηθοποιοί Μαρία Βασιλέλλη και Σταύρος Καλός.
 
Η Κορνηλίου, ψυχή του πολυχώρου «διέλευσις», αποφοίτησε το ’74 από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και μέχρι το 1983 εργάστηκε ως ηθοποιός, πριν αφιερωθεί στη σκηνοθεσία. Δούλεψε στην τηλεόραση στις σειρές «Θεατρικά Μονόπρακτα», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» κ.ά., καθώς και σε παιδικές εκπομπές στο ραδιόφωνο.
 
Δίδαξε θέατρο στη μέση εκπαίδευση σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία για 13 χρόνια ανεβάζοντας έργα όπως «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Λόρκα, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Ικέτιδες» του Αισχύλου, «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Γκολντόνι, «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ, «Να ζει το Μεσολόγγι» και «Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο» του Βασίλη Ρώτα, «Διθύραμβος του ρόδου» του Άγγελου Σικελιανού, «Φαραώ Αχενατόν» του Άγγελου Προκοπίου, θεατροποίηση έργων του Βιζυηνού όπως «Το αμάρτημα της μητρός μου» και «Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας», «Το Αστερόπαιδο» του Όσκαρ Ουάιλντ, «Έρις», αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες (όπου πήρε και κρατικό βραβείο) κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.