search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:52
MENU CLOSE

Συνεργασία ΓΓΙΦ και ΕΛΑΣ για την καταπολέμηση της πορνείας και της ενδοοικογενειακής βίας

03.06.2015 13:27
20150603_103544.jpg

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Πανούση και του  παρουσίασε τις θέσεις της ΓΓΙΦ για θέματα ισότητας και έμφυλης βίας, που αφορούν το Υπουργείο (πορνεία, trafficking, ενδοοικογενειακή βία, εκπαίδευση αστυνομικών αρχών, συνθήκες κράτησης φυλακισμένων γυναικών).

 

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημοσίας Τάξης και ΠροστασίαΓΓς του Πολίτη, κ. Πανούση και του  παρουσίασε τις θέσεις της ΓΓΙΦ για θέματα ισότητας και έμφυλης βίας, που αφορούν το Υπουργείο (πορνεία, trafficking, ενδοοικογενειακή βία, εκπαίδευση αστυνομικών αρχών, συνθήκες κράτησης φυλακισμένων γυναικών).

Όσον αφορά την πορνεία και το trafficking, η Γενική Γραμματέας πρότεινε τη βελτίωση της νομοθεσίας που αφορά την αντιμετώπιση των ανωτέρω εγκλημάτων και την ενίσχυση της. Πρότεινε, επίσης, τη λήψη νομοθετικών και εφαρμοστικών μέτρων   για την ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται στη διακίνηση και εμπορία γυναικών και ανηλίκων (trafficking), αλλά και των χρηστών (πελατών) με παράλληλη ουσιαστική υποστήριξη των θυμάτων.

Υπογράμμισε ότι μετά από συνεργασία της ΓΓΙΦ με την Ελληνική Αστυνομία, επικαιροποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013,  Αστυνομική Διαταγή προς όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες με θέμα «Χειρισμός υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας  και απαρέγκλιτη εφαρμογή των προβλέψεων του Ν.3500/2006». Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να γίνει, εκ νέου, ενημέρωση των Αστυνομικών Τμημάτων αναφορικά με την συγκεκριμένη Αστυνομική διαταγή, καθώς καθημερινά διαπιστώνεται ότι οι αστυνομικοί ούτε γνωρίζουν την ύπαρξη της διαταγής αυτής αλλά ούτε και χειρίζονται κατάλληλα τα περιστατικά που φτάνουν στα αστυνομικά τμήματα. Επιπλέον, προτάθηκε η σύσταση  μιας Κεντρικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας για την Ενδοοικογενειακή Βία, η οποία θα στεγάζεται στην ΓΑΔΑ, και θα έχει συντονιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, χωρίς να αφαιρεί αρμοδιότητες από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι είναι άμεσης ανάγκης η επιμόρφωση και η κατάρτιση των αξιωματικών υπηρεσίας και των αστυνομικών αρχών αλλά και η παρέμβαση στα αναλυτικά προγράμματα των παραγωγικών σχολών της ΕΛΑΣ, με την εισαγωγή μαθήματος για την Ισότητα των Φύλων και τη βία κατά των γυναικών ώστε να ενισχυθεί η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των αστυνομικών στα εγκλήματα έμφυλης βίας.

Επιπλέον, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες κράτησης γυναικών και μωρομάνων στα ελληνικά καταστήματα κράτησης.

Τέλος, προτάθηκε η ισότιμη ανέλιξη ανδρών και γυναικών στην βαθμίδα των αστυνομικών υπηρεσιών, η οργάνωση σεμιναρίων για την ισότητα στις εργαζόμενες και στους εργαζομένους του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης, η δημιουργία Τμήματος ή Επιτροπής παρακολούθησης της εφαρμογής της ισότητας των φύλων, μέσα στο Υπουργείο και η χρήση λόγου που αφορά και τα δύο φύλα στις εγκυκλίους, τις δημοσιεύσεις και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου.

Ο Υπουργός θεωρώντας μείζονος σημασίας τα ζητήματα έμφυλης βίας συμφώνησε να συνεχιστεί η συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την προώθηση και την εφαρμογή των ανωτέρω προτάσεων. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:51