search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:26
MENU CLOSE

Oι τουρίστες «ψηφίζουν» Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1867
04-06-2015
09.06.2015 03:00
pod_0406_034_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_pro_extended.jpg

Αύξηση στον τουρισμό στην Αθήνα – σε σχέση με πέρυσι – βλέπουν οι ξενοδόχοι καθώς ήδη πολλά ξενοδοχεία έχουν 100% πληρότητα για το καλοκαίρι, ενώ ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι οι τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα μας θα ξεπεράσουν τα 25 εκατομμύρια. 

Aισιόδοξα τα μηνύματα για τον τουρισμό, πάνω από 25 εκατ. αφίξεις αναμένει ο ΣΕΤΕ

Αύξηση στον τουρισμό στην Αθήνα – σε σχέση με πέρυσι – βλέπουν οι ξενοδόχοι καθώς ήδη πολλά ξενοδοχεία έχουν 100% πληρότητα για το καλοκαίρι, ενώ ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι οι τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα μας θα ξεπεράσουν τα 25 εκατομμύρια. 
 
Μάλιστα, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, η επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» αυξήθηκε κατά 22% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Το πρώτο τετράμηνο του έτους, για το οποίο υπάρχουν πλήρη στοιχεία, οι επιβάτες στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας κατέγραψαν αύξηση 24,2%, που ειδικά στις πτήσεις εσωτερικού έφτασε το 31%.
Υπολογίζεται ότι από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο εξυπηρετήθηκαν 843.000 επιβάτες περισσότεροι σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2014, δείχνοντας ότι η δυναμική που καταγράφηκε από τον περσινό Απρίλιο δεν έχει ανακοπεί.
 
Άραβες, Κινέζοι, Ινδοί, Τούρκοι και Ρώσοι περιλαμβάνονται μεταξύ των τουριστών από αγορές εκτός της ζώνης Σένγκεν, ο αριθμός των οποίων παρουσίασε αξιοσημείωτη αύξηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣETE Intelligence) για τον αριθμό θεωρήσεων Σένγκεν που εκδόθηκαν προς την Ελλάδα και προς ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία). 
 
Μάλιστα, οι επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Qatar ανακοίνωσαν την προσθήκη τρίτου δρομολογίου την ημέρα στη διαδρομή Αθήνα – Ντόχα, προσφέροντας από την 1η Ιουνίου 1.500 θέσεις την ημέρα στη συγκεκριμένη γραμμή.
 
Ο ρυθμός ανάπτυξης για βίζες που εκδόθηκαν από την Κίνα προς την Ελλάδα ήταν υψηλότερος ακόμη και σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Ωστόσο η χώρα μας εξακολουθεί να είναι πίσω από την Ισπανία καθώς και τη Γαλλία και την Ιταλία που δέχονται πολλαπλάσιο αριθμό επισκεπτών από την Κίνα (540.156 και 379.217 αντίστοιχα). 
 
Επιπλέον, όμως, το Ινστιτούτο εξέδωσε και τον γενικό δείκτη ικανοποίησης πελατών ξενοδοχείων για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα κατά κατηγορία και κατά περιφέρεια ξεπέρασε σε ποσοστό το 80%.
Αυξημένες κρατήσεις για την Ελλάδα όμως έχουμε και από χώρες της Ευρώπης, όπως την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς. Διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιείται ο κύριος όγκος κρατήσεων καλοκαιρινών διακοπών στις αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.
 
Από την άλλη, επιφυλακτικοί να ταξιδέψουν στη χώρα μας εμφανίζονται οι Γερμανοί, σύμφωνα με έρευνα της Gfk (εταιρεία έρευνας καταναλωτών), η οποία μέτρησε τις κρατήσεις τουριστικών πακέτων του α’ τετραμήνου από κρίσιμες αγορές.
 
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία της έρευνας Travel Insights της εταιρείας Gfk, η οποία εξετάζει τις ταξιδιωτικές προτιμήσεις των Γερμανών καταναλωτών, μείωση 1,2% κατέγραψαν στο πρώτο τετράμηνο της χρονιάς οι κρατήσεις τουριστικών πακέτων για την Ελλάδα από την αγορά της Γερμανίας.
 
Oι εκτιμήσεις
Την ίδια ώρα, οι πρώτες εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για το 2015 κινούνται με θετικό πρόσημο, θέτοντας ως στόχο τα 25 εκατ. διεθνών αφίξεων (εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. αφίξεις κρουαζιέρας) και τα άνω των 14 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα. Σημειώνεται ότι το 2014 έκλεισε με τις αφίξεις να ανέρχονται στα 24,5 εκατ., από τις οποίες τα 2,5 εκατ. αφορούσαν την κρουαζιέρα, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 13,44 δισ. ευρώ.
 
Οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ συνυπολογίζουν τα πρώτα στοιχεία για τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων, οι οποίες για το 2015 εμφανίζονται στο σύνολό τους αυξημένες κατά 1 εκατ. σε σχέση με το 2014.
Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι το 2014 ξεκίνησε με τον ΣΕΤΕ να κάνει εκτίμηση για 18,5 εκατ. αφίξεις, ενώ αναμενόταν να υπάρξει μία κάμψη των αφίξεων κρουαζιέρας από τα 2,4 εκατ. του 2013 στα 2,1 εκατ. το 2014.
 
Όμως, καμία από τις δύο αυτές αρχικές εκτιμήσεις δεν επιβεβαιώθηκε, με τις αφίξεις να σημειώνουν ρεκόρ και να φθάνουν τελικώς στα 24,5 εκατ.
Ήδη πάντως ξεπέρασαν τα 1,7 εκατομμύρια οι τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του έτους. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η εισερχόμενη τουριστική κίνηση κατέγραψε αύξηση κατά 45,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. 
 
Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να καταγράψουν αύξηση κατά 12,8% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014, φθάνοντας τα 532 εκατ. ευρώ. 
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση κατά 16,7% των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της Ε.Ε. των 28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 266 εκατ. ευρώ, και δευτερευόντως στις εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε. των 28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 253 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,8% σε σύγκριση με το 2014.
 
Παρά το γεγονός όμως ότι η χώρα μας παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στον τομέα του τουρισμού, πράγμα ευχάριστο, τα καλά νέα φαίνεται να αμαυρώνουν οι πιέσεις που ασκούν οι ξένοι tour operators της Ευρώπης, οι οποίοι διακινούν και τον κύριο όγκο ξένων επισκεπτών στη χώρα μας, στους ξενοδόχους μας ζητώντας τους να προχωρήσουν σε ρήτρα δραχμής αλλά και διπλού νομίσματος. 
Μεταξύ των ομίλων που ζητούν από τους ξενοδόχους ρήτρα δραχμής συγκαταλέγεται ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης γερμανικών συμφερόντων TUI.
Άλλοι tour operators, όπως επιβεβαιώνεται από τις ίδιες πηγές, ζητούν ρήτρα διπλού νομίσματος, παρ’ ότι ένα τέτοιο σενάριο νομίσματος θεωρείται στην παρούσα φάση απίθανο.

Η οικονομική ασφυξία απειλεί τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Σε τουρκικά χέρια περνά ο τουρισμός του ανατολικού Αιγαίου, αφού οι Έλληνες πλοιοκτήτες της Χίου, της Μυτιλήνης, της Σάμου, της Κω και της Ρόδου είτε απέσυραν τα πλοία τους είτε έγιναν ταξιδιωτικοί πράκτορες των Τούρκων πλοιοκτητών έναντι προμήθειας, για να επιβιώσουν. 

Οικονομική ασφυξία απειλεί τα απομακρυσμένα από την ηπειρωτική Ελλάδα νησιά του Αιγαίου. Οι αστοχίες στο ακτοπλοϊκό δίκτυο του ταλανίζουν εδώ και χρόνια τους νησιώτες, σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, συνεχίζουν να δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα στις νησιωτικές κοινωνίες, που φθάνουν στο όριο της οικονομικής καταστροφής.

Στο ανατολικό Αιγαίο η Τουρκία έχει αναλάβει τα ηνία και τον ρόλο του θαλάσσιου μεταφορέα, ελέγχοντας πλέον την τουριστική ροή προς και από τα ελληνικά νησιά και κατά συνέπεια επηρεάζοντας κατά το δοκούν την επιχειρηματική τους επιβίωση.

Πολλά τουρκικά επιβατηγά πλοία έχουν αποσυρθεί από τις εσωτερικές γραμμές του Βοσπόρου και κυριαρχούν στο ανατολικό Αιγαίο. Όπως επισημαίνουν οι ακτοπλόοι, «το παιχνίδι για τα ελληνικά πλοία των νησιών του Αιγαίου έχει χαθεί οριστικά».

Η τουρκική κυβέρνηση, επιπλέον, δίνει σε ιδιώτες τα λιμάνια που βρίσκονται απέναντι από τα ελληνικά νησιά και οι διαχειριστές τους γίνονται και πλοιοκτήτες καθορίζοντας τις τιμές και κάνοντας παιχνίδι μόνοι τους. 

Οι στόχοι της εθνικής στρατηγικής για τη «βαριά μας βιομηχανία»

Στον Σχεδιασμό Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό προχωρά η κυβέρνηση, που στόχο έχει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη, την προσέγγιση νέων αγορών αλλά και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Αναλυτικότερα, οι στρατηγικοί στόχοι τουρισμού είναι:

  • Σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ.
  • Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου.
  • «Άνοιγμα» νέων αγορών.
  • Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
  • Στήριξη της επιχειρηματικότητας και προώθησης των επενδύσεων.
  • Ρύθμιση χρεών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ (αίτημα ΠΟΞ).
  • Υποστήριξη της τουριστικής σεζόν 2015: βελτιώσεις των εισόδων υποδοχής μας.
  • Αναβάθμιση ποιότητας των τουριστικών προϊόντων, διαμέσου θέσπισης καθορισμένων διαδικασιών πιστοποίησης.
  • Αύξηση εσόδων ανά επισκέπτη.
  • Διαμόρφωση Στρατηγικής Προώθησης και Προβολής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για την τριετία αυτήν, η οποία θα περιλαμβάνει ένα συνολικό πλαίσιο επικοινωνίας με διακριτές ενότητες δράσεων.
  • ΞΕΕ: Κατάταξη των ελληνικών καταλυμάτων με τις νέες προδιαγραφές μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος κατάταξης, που θα συνοδεύεται από ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης παραπόνων και καταγγελιών σχετικά με την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων με σκοπό την προστασία του πελάτη / καταναλωτή.
  • Έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας ΓΕΜΗ και Υπηρεσίας Μιας Στάσης στο ΞΕΕ για τα ελληνικά καταλύματα και τις επιχειρήσεις μέλη του ΞΕΕ.
  • Λειτουργία και υποστήριξη μητρώου διακριτικών τίτλων όλων των τουριστικών καταλυμάτων.
  • Μετεξέλιξη του ΞΕΕ σε τουριστικό και ξενοδοχειακό επιμελητήριο μέσα από τη διεύρυνσή του με την είσοδο διαφόρων μορφών τουριστικών επιχειρήσεων. 
  • Αναβάθμιση της Διοικητικής Ικανότητας του υπουργείου Τουρισμού.
  • Παρατηρητήριο Τουρισμού και Εφαρμογή Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού.
  • Ανάπτυξη Βιβλιοθήκης και Εθνικού Αποθετηρίου Τουριστικών Μελετών.
  • Αναδιοργάνωση και ενίσχυση των διοικητικών δομών και υπηρεσιών του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματικότητα και η ανταπόκρισή τους στις πραγματικές ανάγκες της διαχείρισης του ελληνικού τουρισμού.
  • Επανεξέταση διαφόρων ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου που αναδεικνύονται προβληματικές για την ποιότητα του ελληνικού τουρισμού. 
  • Εκσυγχρονισμός – κωδικοποίηση τουριστικής νομοθεσίας. Το υπουργείο Ανάπτυξης, μάλιστα, κάνει λόγο, πρώτον, για άμεση ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του όλου συστήματος των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού, το οποίο θα επιτρέψει και την αντίστοιχη ενεργοποίηση του εν υπνώσει τελούντος Παρατηρητήριου Τουρισμού. Δεύτερον, για τη θεσμικά σταθερή ανάπτυξη συνεργιών και συνεργασιών με τις κεντρικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση της εποχικότητας σε όλα τα επίπεδα και τις επιμέρους πολιτικές, δηλαδή αυτού του είδους τα ειδικά τοπικά σύμφωνα εποχικότητας που έχουν με επιτυχία εφαρμοστεί ήδη σε άλλες χώρες. Και, τρίτον, για εκ του μηδενός σχεδόν ανασυγκρότηση, ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, η οποία αυτήν τη στιγμή έχει τεράστια προβλήματα και ελλείμματα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:25