search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:50
MENU CLOSE

Βρετανικές γελοιότητες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1867
04-06-2015
06.06.2015 03:00
pod_0406_022_cmyk.jpg

Οι πρόσφυγες που φτάνουν στη Μυτιλήνη «χαλάνε» τις διακοπές των Άγγλων

 

Δύο εξαντλημένοι άνδρες μεταφέρουν στα χέρια από τη φουσκωτή βάρκα στην αναπηρική καρέκλα μια ηλικιωμένη. Λίγα μέτρα πιο μακριά μια νεαρή γυναίκα κουβαλά στην πλάτη το νεογέννητο βρέφος της μέσα σε μια σχολική σάκα…
 
Είναι μια από τους 30 πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία, οι οποίοι έφθασαν στις αρχές της εβδομάδας σε μια δυσπρόσιτη παραλία της Μυτιλήνης, ταξιδεύοντας όλη τη νύχτα στοιβαγμένοι σ’ ένα φουσκωτό δουλεμπορικό, από τα παράλια της Μικράς Ασίας.
 
«Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έφθασαν στο νησί περισσότεροι από 2.000 Σύροι πρόσφυγες. Οικογένειες με μωρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άρρωστοι. Δεν έχουμε πλέον πού να τους βάλουμε. Το κέντρο υποδοχής στη Μόρια δεν αντέχει άλλο, ενώ η κατάσταση στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με τους πρόσφυγες να κοιμούνται στον δρόμο ή μέσα σε χαρτόκουτα (!) μόνο απελπιστική μπορεί να χαρακτηριστεί» αναφέρει στο «Ποντίκι» η εθελόντρια και πρώην μέλος του Ερυθρού Σταυρού Ζωή Λειβαδίτου. 
 
Φωτογραφίες
 
Την ίδια ώρα, ένα νέο δυσφημιστικό άρθρο ξένης εφημερίδας, σχετικά με τα «κύματα παράνομων μεταναστών» που «βουλιάζουν» δημοφιλή νησιά στο Αιγαίο, «καταστρέφοντας τις διακοπές των Βρετανών τουριστών», δημοσιεύθηκε στην αγγλική εφημερίδα «Daily Mail» την Τετάρτη.
 
Τίτλος: «Τώρα είναι η σειρά του δημοφιλούς νησιού της Λέσβου να υποφέρει από τη μαζική εισροή μεταναστών. Και δεύτερος δημοφιλής προορισμός για τους Βρετανούς τουρίστες αρχίζει να “πλημμυρίζει” από παράνομους μετανάστες, με 300 αφίξεις την ημέρα».
 
Το πολυσέλιδο δημοσίευμα, που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της αγγλικής συντηρητικής εφημερίδας, συνοδεύεται από φωτογραφίες – σοκ, με πρόσφυγες οι οποίοι αποβιβάζονται σε ερημικές και δυσπρόσιτες παραλίες του νησιού από τα τουρκικά παράλια και έρχεται να προστεθεί σ’ ένα αντίστοιχο δημοσίευμα της συγκεκριμένης εφημερίδας, αφού πριν από λίγες ημέρες είχε γράψει ρεπορτάζ με θέμα «Οι διακοπές των Βρετανών τουριστών στην Κω έχουν μετατραπεί σε κόλαση». 
 
Ανθρωπιστική κρίση
 
Είτε πρόκειται για στοχευμένα δημοσιεύματα με σκοπό να πλήξουν τον ελληνικό τουρισμό, στρέφοντας τους Βρετανούς εκδρομείς στα τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας είτε λειτουργεί υποστηρικτικά στη σταθερά αρνητική στάση της αγγλικής κυβέρνησης στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του προέδρου της Ζακ Κλοντ Γιούνκερ για την ισομερή κατανομή 40.000 Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στα άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε., σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών, γεγονός είναι ότι η αθρόα είσοδος μεταναστών στη Μεσόγειο από τα παράλια της Τουρκίας και τη Λιβύη έχει πάρει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης.
 
Εκτιμάται, σύμφωνα με την ελληνική ακτοφυλακή, πως ο αριθμός των προσφύγων που έχουν έρθει στη χώρα μας από τις αρχές του 2015 ξεπερνά τις 30.000. Αριθμός ο οποίος αναμένεται να ανέβει κατακόρυφα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
 
Βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
 
«Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε και το δεύτερο camp που έδωσε ο δήμος, στο Γκαρά Τσεπέν πριν από τη Μόρια, για να τους φιλοξενήσουμε, αλλά δεν επαρκεί. Η χωρητικότητά του είναι για 300 άτομα και έχει ήδη υπερκαλυφθεί» υποστηρίζει η κυρία Λειβαδίτου.
 
Σε χαρτόκουτα
 
Τραγική είναι η κατάσταση στο λιμάνι της Λέσβου. Εκεί, εκατοντάδες πρόσφυγες, ανάμεσα τους πολλά παιδιά και βρέφη, κοιμούνται στον δρόμο, μέσα σε χαρτόκουτα ή κάτω από τον… ίσκιο των φορτηγών (!), αναζητώντας κάποιον τρόπο για να πάνε στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια, ώστε να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο του πλοίου για την Αθήνα. 
 
Ορισμένες φορές, λένε οι κάτοικοι, οι μετανάστες επιστρατεύουν τα πιο παράδοξα μέσα για να μεταφέρουν ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.
 
Εκτός από τα καπάκια των κάδων απορριμμάτων, παίρνουν δύο φαρδιά ξύλα, τα περνούν ανάμεσα στους ιμάντες από δύο σακ βουαγιάζ και μέσα στο σάκο έχουν τα μωρά. Δηλαδή, κάνουν ένα αυτοσχέδιο κάρο… 
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου αντικρούει το δημοσίευμα της «Daily Mail» περί δυσαρεστημένων Βρετανών οι οποίοι κάνουν διακοπές στη Μυτιλήνη: «Δεν έχουμε κανένα παράπονο, καμία αναφορά από τους Βρετανούς τουρίστες. Είναι παραπληροφόρηση και όχι ενημέρωση, ίσως κρύβει σκοπιμότητες από ανταγωνιστές» υποστήριξε μιλώντας στο «Π».
 
Λίγο καλύτερη, σχετικά με τις συνθήκες φιλοξενίας των μεταναστών που φθάνουν καθημερινά στο νησί, είναι η κατάσταση στη Σάμο.
 
Ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Αγγελόπουλος επικεντρώνει τα προβλήματα στη σχεδόν παντελή έλλειψη κονδυλίων από την πολιτεία, με τα έξοδα σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μεταναστών να γίνονται από τις αρχές του έτους χάρη στη φιλανθρωπία και την εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων του νησιού.
 
Ο δήμαρχος υποστηρίζει πως ο τουρισμός δεν φαίνεται να έχει πληγεί, αφού προς το παρόν δεν παρατηρούνται ακυρώσεις τουριστικών πακέτων από τα πρακτορεία του εξωτερικού.
 
Σθεναρή αντίσταση
 
Εν τω μεταξύ η πρόθεση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Κομισιόν για την ισομερή κατανομή 40.000 Σύρων προσφύγων αιτούντων πολιτικό άσυλο σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. συναντά σθεναρή αντίσταση από την Αγγλία, την Πολωνία, το Βέλγιο, την Ουγγαρία και άλλες χώρες της Ένωσης.
 
Από την άλλη, είναι δεδομένο πως η Ελλάδα και η Ιταλία, οι δύο βασικές πύλες εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη, ήδη αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα στις δομές τόσο υποδοχής όσο και φιλοξενίας των προσφύγων.
 
Επιπλέον, η κατά γενική ομολογία «ξενοφοβική συνθήκη του Δουβλίνου, που προβλέπει την επαναπροώθηση όσων μεταναστών εντοπίζονται σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης χωρίς άδεια παραμονής, στις χώρες πρώτης υποδοχής (δηλαδή στις χώρες απ’ όπου οι πρόσφυγες εξασφάλισαν άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα – και συνήθως πρόκειται για την Ελλάδα και την Ιταλία), όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες συνθήκες, αλλά απαιτείται πλέον ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, με σκοπό μια δικαιότερη κατανομή των βαρών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Deutsche Welle» ο Γερμανός αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ.
 
Για να προσθέσει με νόημα: «Δυστυχώς, διαπιστώνω ότι στα προβλήματα που θεωρούνται πραγματική πρόκληση, όπως στην προκειμένη περίπτωση το μεταναστευτικό, η Ευρώπη δεν αποτυγχάνει λόγω της Κομισιόν ή του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά εξαιτίας του εγωισμού των χωρών – μελών».
 
Οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες προέρχονται από χτεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της αγγλικής εφημερίδας «Daily Mail» για τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:46