search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:27
MENU CLOSE

Χωματερή στο Ελληνικό σχεδιάζει η Βαλαβάνη

04.06.2015 05:02
Επιστολή Βαλαβάνη στο «Πρώτο Θέμα»: «Ψευδέστατα και συκοφαντικά όσα γράφτηκαν εναντίον μου» - Απειλεί με μηνύσεις - Media

Χώρος, όπου θα καταλήγουν τα απορρίμματα τεσσάρων όμορων δήμων, σχεδιάζεται στο Ελληνικό στο πλαίσιο του νέου εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων που προωθεί τη διαχείριση των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή από τους δήμους και τους ΟΤΑ.

 

Χώρος, όπου θα καταλήγουν τα απορρίμματα τεσσάρων όμορων δήμων, σχεδιάζεται στο Ελληνικό στο πλαίσιο του νέου εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων που προωθεί τη διαχείριση των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή από τους δήμους και τους ΟΤΑ.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη σε αίτημα που φαίνεται ότι κατέθεσαν οι δήμοι Γλυφάδας, Αλίμου, Αργυρούπολης, Ελληνικού και Παλαιού Φαλήρου για την παραχώρηση χώρου περίπου δώδεκα στρεμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Ο παραπάνω χώρος είναι απολύτως απαραίτητος προκειμένου να υλοποιηθεί τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των παραπάνω Δήμων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

“Πράγματι υπάρχει αναγκαιότητα ναπαραχωρηθεί χώρος περίπου δώδεκα στρεμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό προκειμένου να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των Θα προχωρήσουμε άμεσα σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την εταιρία Ελληνικό ΑΕ για την δρομολόγηση και υλοποίηση της συγκεκριμένης παραχώρησης» ανέφερε η κα Βαλαβάνη ύστερα από ενημέρωση που είχε από τον Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών, κ. Χρήστο Καπάνταη.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με την σχεδιαζόμενη επένδυση στην έκταση του πρώην αεροδρομίου που έχει αναλάβει, ύστερα από διαγωνισμό, η Lamda Development.

Κατά πόσο, δηλαδή, η δημιουργία χώρου στο Ελληνικό όπου θα πραγματοποιείται η επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων, συνάδει με όσα προβλέπει το σχέδιο αξιοποίησης της έκτασης; Η συγκεκριμένη χωροθέτηση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής διερωτώνται παράγοντες της αγοράς.

Ο ΥΠΑΠΕΝ για τη δήλωση Βαλαβάνη

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη για την έκταση του Ελληνικού, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε:

«Η δήλωση της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη που έγινε κατόπιν συνεργασίας του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστου Καπάταη με τους δημάρχους της περιοχής, για παραχώρηση έκτασης 12 στρεμμάτων για διαχείριση απορριμμάτων 4 όμορων δήμων, είναι απόλυτα σύμφωνη και συμβατή με όλο τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό που παρουσιάσαμε σήμερα.

Ο νέος ΕΣΔΑ προβλέπει -σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας- ότι ήπιες και μη οχλούσες χρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων, που δεν έχουν καμία σχέση με ΧΥΤΑ και με ΧΥΤΥ, άνετα μπορούν να γίνουν σε χώρους μέσα στους δήμους.

Παρόλο που το Υπουργείο μας δεν έχει δικαιοδοσία να χωροθετεί χώρους διαχείρισης απορριμμάτων, αφού είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, εκτάσεις όπως αυτή του πρώην αεροδρομίου είναι κατάλληλες για τέτοιες χωροθετήσεις». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:27