search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:57
MENU CLOSE

Συγχώνευση δόσεων προς το ΔΝΤ – Νέα καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου

04.06.2015 16:41
Συγχώνευση δόσεων προς το ΔΝΤ – Νέα καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου - Media

Η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει στην αποπληρωμή των τεσσάρων δόσεων του δανείου της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που οφείλει, ως την 30η Ιουνίου εφάπαξ, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του θεσμού.

Η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει στην αποπληρωμή των τεσσάρων δόσεων του δανείου της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που οφείλει, ως την 30ή Ιουνίου εφάπαξ, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του θεσμού.

«Οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μία, η προθεσμία της οποίας είναι πλέον η 30ή Ιουνίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Σύμφωνα με τον Ράις, βάσει μιας απόφασης η οποία είχε υιοθετηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ μπορούν να ζητούν να ομαδοποιούνται οι αποπληρωμές ανείσπρακτων οφειλών τους προς το Ταμείο σε μία, για να αντιμετωπίζουν τυχόν διοικητικές δυσχέρειες που ανακύπτουν από την ανάγκη να γίνονται πολλαπλές αποπληρωμές μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδας περί του ότι υπεβλήθη αίτημα προς το ΔΝΤ για την αποπληρωμή του συνόλου των δόσεων της χώρας προς το Ταμείο αυτόν τον μήνα εφάπαξ την 19η Ιουνίου. Το συνολικό ποσό είναι 1,5 δισεκ. ευρώ και η πρώτη δόση επρόκειτο να καταβληθεί αύριο Παρασκευή.

Στο μεταξύ, ο ένας άλλος εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο Ουίλιαμ Μάρει δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι «οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε ομαδοποίηση πληρωμών σε έναν συγκεκριμένο μήνα καταβάλλοντας μια πληρωμή εφάπαξ στο τέλος του μήνα».

Μάλιστα επεσήμανε ότι η τελευταία χώρα που είχε ακολουθήσει την ίδια διαδικασία ήταν η Ζάμπια πριν από τρεις δεκαετίες.

Πλέον η 30η Ιουνίου θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως η καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών, καθώς αν μέχρι τότε δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με χρηματοδότηση, η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:56