search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:16
MENU CLOSE

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κανονικά…

04.06.2015 18:12
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κανονικά… - Media

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους εταίρους με όλα τα ζητήματα ανοικτά πάνω στο τραπέζι…

 

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους εταίρους με όλα τα ζητήματα ανοικτά πάνω στο τραπέζι… Την ίδια ώρα είμαστε σε μια εν δύναμη διαδικασία «default» αφού η ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ να πακετάρει τις δόσεις του Ιουνίου γεγονός που έγινε και αποδεκτό με αποτέλεσμα  περί τις 30 Ιουνίου η χώρα μας να πληρώσει στο ταμείο 1,55 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά τη «λύσσα» των δανειστών μας, που δεν κάνουν βήμα πίσω και ζητούν ακραία μέτρα .

Ειδικότερα ζήτησαν την απελευθέρωση απολύσεων, ιδιωτικοποιήσεις,  κατάργηση του ΕΚΑΣ, περικοπές 1,8 δισ. από τις συντάξεις, κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, περικοπές στις πρόωρες συντάξεις και δύο συντελεστές στο ΦΠΑ ( 11% στα φάρμακα, 23% στο ρεύμα).

Ως μόνο θετικό σημείο της πρότασης η κυβέρνηση καθορείζει τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Με λίγα λόγια ζητάνε να φθάσουν στο… θεό τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, να περικοπούν οι συντάξεις 700.000 συνταξιούχων σε πρώτη φάση και το 2016 άλλων 550.000 ώστε το ασφαλιστικό να γίνει βιώσιμο!!!

Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων για όλα τη δημόσια περιουσία και ότι άλλο τους κατέβηκε στο κεφάλι !!!

Όμως όσο περισσότερο προσπαθούν να ελέγξουν οι δανειστές την κατάσταση, τόσο πιο ανεξέλεγκτη γίνεται πολιτικά και οικονομικά.  Για το λόγο αυτό αντί να τίθενται τελεσιγράφων πρέπει να γίνονται διαπραγματεύσεις, ανοιχτά και δημοκρατικά…

Στο πλαίσιο αυτής της κατεύθυνσης κινείται ευτυχώς η ομάδα Γιούνκερ αφού ετοιμάζει πυρετωδώς μία νέα συμβιβαστική πρόταση, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.

Συγκεκριμένα ο ίδιος ο πρόεδρος μιλώντας, για πρώτη φορά μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, στους ευρωβουλευτές, που συζητούν το επενδυτικό σχέδιο του για την ΕΕ, σημείωσε πως μπορούσε να μείνει μόλις μία ώρα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, καθώς έπρεπε να αποχωρήσει προκειμένου να προετοιμαστεί για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Μετά τις δηλώσεις αυτές και για να προλάβει τις εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει νέα πρόταση για συμφωνία και η ελληνική πλευρά, η οποία θα έχει σκληρότερα μέτρα από την 47σέλιδη πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς το βράδυ της περασμένης Δευτέρας,. 

Σύμφωνα με πληροφορίες άλλωστε μέσα στο ΣΚ αναμένεται ο Τσίπρας να μεταβεί εκ νέου στις Βρυξέλες για να συζητηθούν οι «νέες προτάσεις συμφωνίας»

Θυμίζουμε πάντως ότι μεταξύ άλλων η ελληνική πρόταση περιελάμβανε πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ φέτος, 1,5% το 2016, 2,5% το 2017 και 3,5% έως το 2022.

Παρουσίαζε δε ένα νέο πλαίσιο συντελεστών ΦΠΑ 6%, 11% και 23% με τον χαμηλό συντελεστή μόνο για φάρμακα, θέατρα και βιβλία.

Στο 11% μεταφέρονταν εφημερίδες, περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», η ενέργεια το νερό και ο τουρισμός.

Στο 23% πήγαιναν πολλά τρόφιμα (το 28% λέει η πρόταση) μαζί με είδη αλιείας εκτός ψαριών, γλυκά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί, μακαρόνια, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό, σοκολάτες, σάλτσες κλπ.

Η κυβέρνηση δεσμευόταν για άμεση αλλαγή των συντελεστών με την εξαίρεση των ξενοδοχείων για τα οποία το μέτρο θα ξεκινήσει από 1η Οκτωβρίου, ενώ προανήγγελλε και point system για τη συλλογή αποδείξεων.

Η κυβέρνηση πρότεινε επίσης νέες κλίμακες έκτακτης εισφοράς από 0,7% για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 8% για εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ (220 εκατ. ευρώ φέτος και 250 το 2016). Ειδική εισφορά για μεγάλες 1,064 δις ευρώ. Τέλος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (100 εκατ. ευρώ φέτος και 100 εκατ. ευρώ το 2016).  Φόρο πολυτελείας σε αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.κ και άλλων ειδικών πολυτελείας (30 εκατ. ευρώ ετησίως). Πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων χωρίς μειώσεις συντάξεων (διετής αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος) και  μισθών, αλλά και μέτρα (πέναλτι) για όσους επιλέξουν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη. Τέλη συχνοτήτων (220 εκατ. ευρώ).  Πρόστιμα σε οδηγούς που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και σε ανασφάλιστα αυτοκίνητα (120 εκατ ευρώ φέτος και 90 εκατ. ευρώ το 2016) και τέλος αλλαγές στο νόμο Κατσέλη για τα κόκκινα δάνεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33