search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:08
MENU CLOSE

Συνέδριο στην ομίχλη για το ΠΑΣΟΚ

05.06.2015 10:07
Συνέδριο στην ομίχλη για το ΠΑΣΟΚ - Media

Χωρίς λάμψη, έντονη δημοσιότητα, χρήματα ανοίγει το μεσημέρι της Παρασκευής τις πύλες του το 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο γήπεδο του Πανελληνίου στην Κυψέλη.

Χωρίς λάμψη, έντονη δημοσιότητα, χρήματα ανοίγει το μεσημέρι της Παρασκευής τις πύλες του το 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο γήπεδο του Πανελληνίου στην Κυψέλη.

Αυτή την ώρα γίνεται η διαπίστευση και κατακύρωση των συνέδρων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι χτες βράδυ προστέθηκαν και διορίστηκαν 210 αριστίδην σύνεδροι, ενώ την ίδια στιγμή αφαιρέθηκαν από τη λίστα αριστίδην σύνεδροι της Νεολαίας.

Στις 2.30 το μεσημέρι ο γραμματέας της Κ.Ε αναμένεται να ανοίξει τις εργασίες του συνεδρίου, ενώ στις 4.30 θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς η βασική ομιλία του μετατέθηκε για το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, λόγω της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης το βράδυ της Παρασκευής.

Παρά την απίσχναση των τελευταίων χρόνων και τη δημοσκοπική κατρακύλα φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ξεφύγει από τον «παλιό καλό εαυτό» του, αφού το Συνέδριο ξεκινά με έντονες αντεγκλήσεις για «στήσιμο συνέδρων» και απόπειρα συγκρότησης μιας συγκεκριμένης πλειοψηφίας.

Οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά πνέουν μένεα κατά του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Νίκου Ανδρουλάκη, καταλογίζοντάς του σωρεία παρατυπιών στη διαδικασία ανάδειξης, αλλά και εκλογής των συνέδρων. Από την πλευρά Γεννηματά διατυπώνουν φόβους πως επιχειρείται έλεγχος των συνέδρων, ώστε να αποπειραθεί  αλλαγή στο καταστατικό, προκειμένου να αποτραπεί η  εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση και να δοθεί η δυνατότητα στο ίδιο το συνέδριο. Στο ενδεχόμενο αυτό απειλούν ότι σύσσωμη η ομάδα Γεννηματά θα αποχωρήσει τονίζοντας πως «εάν δεν υπάρξει εκλογή προέδρου από τη βάση, δεν θα υπάρξει συνέδριο».

Η Φώφη Γεννηματά που ανακοίνωσε χθες επισήμως σε εκδήλωση την υποψηφιότητά της, κατηγόρησε όλους όσοι προτείνουν την αυτοδιάλυση του κόμματος και απέρριψε το ενδεχόμενο μεταβατικής λύσης ή απορρόφησης από άλλες δυνάμεις, μιλώντας για «απολίτικους, ευκαιριακούς, δήθεν ευρωπαϊκούς πόλους». Είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν είναι ουρά κανενός, είτε λέγεται ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ».

Με το καλημέρα σας πάντως άρχισαν οι κόντρες Γεννηματά – Λοβέρδου, αφού ο τελευταίος σχολιάζοντας την αναφορά της πως «όποιος θέλει να πάει στη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ να πάει» είπε: «Συμφωνώ απόλυτα μαζί της. Όποιος θέλει να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ να πάει. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός» δείχνοντας και το επίπεδο της αντιπαράθεσης και του ετεροπροσδιορισμού που κυριαρχεί στο κόμμα.

Να σημειώσουμε ότι το θέμα της αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ ή της παραμονής του ως έχει αποτελεί και ένα μεγάλο ζήτημα που αναμένεται να ταλανίσει το συνέδριο, όπως και το ζήτημα εκλογής ή όχι Προέδρου από την βάση. Μετά τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, χτες και άλλοι δέκα πρώην ή υποψήφιοι βουλευτές – νέοι στην πλειοψηφία τους- τάχθηκαν υπέρ της αυτοδιάλυσης και της συγκρότησης από την αρχή ενός νέου κόμματος. Ταυτόχρονα είναι στο τραπέζι η πρόταση των Ν. Αλευρά, Γ. Φλωρίδη και Κ. Καρτάλη να γίνουν έκτακτες διαδικασίες και το συνέδριο να εκλέξει συλλογική ηγεσία που θα επιχειρήσει την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Πάντως και οι τρεις επίσημοι διεκδικητές της αρχηγίας του κόμματος: Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχουν ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου από την βάση την ερχόμενη Κυριακή.  

Το Πρόγραμμα του συνεδρίου, όπως έχει ως σήμερα είναι το εξής:

Παρασκευή 5 Ιουνίου

12:00 Διαπιστεύσεις Συνέδρων

14:30 Άνοιγμα των εργασιών του Συνεδρίου από τον Γραμματέα της ΚΠΕ Νίκο Ανδρουλάκη 

Εκλογή προεδρείου Συνεδρίου

15:00 Τοποθετήσεις εκπροσώπων κομμάτων

16:30 Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου

17:30 – 18:15 Εισηγήσεις:

Κώστα Σκανδαλίδη – Συντονιστή Ομάδας Εργασίας για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης

Χρήστου Πρωτόπαπα – Συντονιστή Ομάδας Εργασίας για  την πορεία και το μέλλον της Παράταξης

Παναγιώτη Ιωακειμίδη – Συντονιστή Ομάδας Εργασίας  για την πορεία της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας   

18:15 – 18:30 Οικονομικός και Διοικητικός Απολογισμός από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Σαλαγιάννη

18:30 – 19:00 Εκλογή Εφορευτικών Επιτροπών και Επιτροπής Επεξεργασίας Πολιτικών Θέσεων

19:00 – 21:00 Τοποθετήσεις Συνέδρων

Σάββατο 6 Ιουνίου

9:00 Έναρξη εργασιών

12.00 Κεντρική Ομιλία Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Συνέχεια τοποθετήσεων Συνέδρων

20:00 Έναρξη ψηφοφοριών για τις αποφάσεις του Συνεδρίου

Κυριακή  7 Ιουνίου

9:00 Έναρξη εργασιών

Διαδικασίες Συνεδρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24