search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:20
MENU CLOSE

Α. Λοβέρδος: «Χωρίς καμία εξαίρεση ο αντικαπνιστικός νόμος»

18.01.2011 10:19
Α. Λοβέρδος: «Χωρίς καμία εξαίρεση ο αντικαπνιστικός νόμος» - Media

«Χωρίς καμία εξαίρεση η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Χωρίς καμία εξαίρεση η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που υπάρχουν ήδη, θα προστεθούν ακόμη 800 υπάλληλοι του σώματος επιθεώρησης εργασίας και 40 στελέχη του σώματος επιθεωρητών υγείας.

Πρέπει να σημειωθεί πως τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας ζήτησε από τον Ανδρέα Λοβέρδο να μην αλλάξει το νόμο, να μην ανοίξει «παραθυράκια» και να μην υπάρξουν εξαιρέσεις. Παράλληλα, ζήτησε την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, καθώς και να βρουν οι αρμόδιοι υπουργοί τρόπους για να εφαρμοστεί ο νόμος.

Όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο υπουργός, πήγε τη Δευτέρα στη Διϋπουργική Επιτροπή, παρουσία του πρωθυπουργού, με δύο εισηγήσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο. Η μία προέβλεπε παρεμβάσεις, αλλά και ορισμένες εξαιρέσεις, κυρίως για τα καταστήματα, που σερβίρουν αλκόολ και η δεύτερη να ενταθούν οι έλεγχοι και ο νόμος να εφαρμοστεί ως έχει ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών. Ύστερα από συζήτηση και κατάθεση προτάσεων από πολλούς συναρμόδιους υπουργούς, η απόφαση ήταν ξεκάθαρη. Ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα αυξηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, γιατί ο νόμος δεν εφαρμόζεται και τι θα αλλάξει στο μέλλον, τόνισε «δεν σας είπα ότι αισιοδοξώ ή ότι δεν αισιοδοξώ. Έχω πλήρη επίγνωση κι εσείς γνωρίζετε ότι δεν είναι αυτονόητη η εφαρμογή του νόμου».

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης για την «απροθυμία» των ελεγκτικών μηχανισμών να επιβάλουν πρόστιμα. Μόνο σε δύο μήνες εκτιμάται ότι υπήρξαν 343.000 καταγγελίες, από τις οποίες μόνο σε 3.000 επιβλήθηκαν πρόστιμα. «Η ελληνική πολιτεία δεν πρέπει να συνεχίζει να γελοιοποιείται», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει. Επίσης, ο υπουργός, εξήγησε ότι πολλές φορές ακόμη και οι δήμαρχοι ήταν απρόθυμοι να εφαρμόσουν το νόμο, όταν οι πάντες διεθνώς ομοφωνούν ότι το κάπνισμα αποτελεί την πλήρη αιτία καρκινογένεσης.

Στο μεταξύ, ο κ. Λοβέρδος γνωστοποίησε ότι την Τετάρτη θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία.

Όπως έγινε γνωστό, θα ενταθεί ταυτόχρονα και η καμπάνια ενημέρωσης για τη διακοπή του καπνίσματος σε σχολεία, νοσοκομεία, μαιευτήρια και το στρατό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24