search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:20
MENU CLOSE

«Καμπανάκι» για το τοξικό νέφος από το υπουργείο Υγείας – Εισαγγελική παρέμβαση για τη φωτιά στον Ασπρόπυργο

09.06.2015 12:24
2309402.jpg

Την αναστολή λειτουργίας παιδικών σταθμών και σχολείων ζητά το υπουργείο Υγείας λόγω του τοξικού νέφους. Έκλυση καρκινογόνου διοξίνης και εισαγγελική παρέμβαση μετά από μήνυση της Περιφέρειας Αττικής.

 

Την λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας του πληθυσμού από το τοξικό νέφος που έχει καλύψει το λεκανοπέδιο της Αττικής, μετά την φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, εισηγείται το υπουργείο Υγείας.

Τα μέτρα που εισηγείται το υπουργείο είναι τα ακόλουθα:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου       

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό           

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Γ. Μέτρα για την προστασία του πληθυσμού

Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Λιώνουν τα λάστιχα των πυροσβεστικών – “Η φωτιά θα καίει για μέρες”

Η φωτιά, που ξέσπασε το Σάββατο, συνεχίζει να καίει και, σύμφωνα με τον υποστράτηγο της Πυροσβεστικής Αθανάσιο Σερεντέλου, θα συνεχίζει να καίει για αρκετές μέρες λόγω της μεγάλης έκτασης του χώρου και της υφής των υλικών.

Το έργο της πυρόσβεσης συνεχίζεται με την είσοδο των σκαπτικών μηχανημάτων και την αναμόχλευση των σιγοκαιομένων σωρών, τους οποίους στην συνέχεια καταβρέχουν. Ωστόσο από την υψηλή θερμοκρασία του κατακαμμένου διάσπαρτου υλικού, καίγονται συχνά τα ελαστικά των οχημάτων, που αντικαθίστανται και στην συνέχεια επιδιορθώνονται για να συνεχίσουν το έργο τους.

Έκλυση καρκινογόνου διοξίνης

Τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), η Greenpeace και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS επισημαίνουν ότι τα καυσαέρια από την φωτιά είναι πολύ επικίνδυνα, διότι περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και διοξίνες, που είναι πολύ καρκινογόνες. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι άμεσα αρνητικές σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (άτομα με άσθμα ή αναπνευστικά προβλήματα, έγκυες, μικρά παιδιά κ.α.). Επίσης, μακροπρόθεσμα το συμβάν, ανάλογα με την χρονική διάρκειά του, μπορεί να συμβάλλει και στην μελλοντική αύξηση πολλών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία της ευρύτερης περιοχής, που θα εκτεθεί στα καυσαέρια.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι  είναι η δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης της Αττικής μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια και καλούν την Πολιτεία να αναζητήσει τα ουσιαστικά αίτια, που σχετίζονται με την υπολειτουργία ή την μη λειτουργία των μονάδων, λόγω έλλειψης αντικειμένου, που είναι αποτέλεσμα της λίγης ανακύκλωσης που υπάρχει σήμερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Εισαγγελική παρέμβαση μετά από μήνυση της Περιφέρειας Αττικής

Στο μεταξύ, την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η παρέμβαση της Εισαγγελίας είχε αφορμή μήνυση που κατέθεσε για τη μεγάλη φωτιά, η Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας, η έρευνα ανατέθηκε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών με την εντολή να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς «που εκδηλώθηκε στον Ασπρόπυργο Αττικής, σε χώρο που δραστηριοποιείται εταιρία ανακύκλωσης».

Σκοπός της έρευνας είναι να εξακριβωθεί εάν και σε βάρος ποιών προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για το περιστατικό.

“Πρωταρχικό μέλημα, η συντομότερη ομαλοποίηση της κατάστασης”

Πρωταρχικό μέλημα είναι η συντομότερη ομαλοποίηση της κατάστασης από τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών στο Περιβάλλον λόγω της έκλυσης επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών» τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κατά την επίσκεψή στην ιδιωτική επιχείρηση διαχείρισης απορριμμάτων στον Ασπρόπυργο όπου ξέσπασε πυρκαγιά το Σάββατο.

Η κ Δούρου πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, κάλεσε ειδικούς επιστήμονες για την μέτρηση της μόλυνσης και των επιπτώσεων της, ενώ κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά «κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του Περιβάλλοντος».

Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Ευάγγελος Γερασόπουλος, τον οποίο συναντήσαμε με την ομάδα του να διενεργεί δειγματοληπτικές μετρήσεις περιμετρικά της φωτιάς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ατμόσφαιρα είναι αρκετά επιβαρυμένη από την καύση όλων αυτών των ποσοτήτων από εύφλεκτα βιομηχανικά υλικά.

Απέφυγε, όμως, να προχωρήσει σε περαιτέρω εκτιμήσεις παραπέμποντας στα τελικά αποτελέσματα. «Τώρα» είπε «θα γίνει χαρτογράφηση των συγκεντρώσεων της ρύπανσης και με τα ειδικά φίλτρα στα εργαστήρια θα εξετάσουμε τη σύσταση των μικροσωματιδίων και τον τοξικών αερίων που εκλύονται στον αέρα».

Το περιβαλλοντικό πλήγμα στην Αττική σήμανε το συναγερμό των αρχών. Με παρέμβαση και της Περιφέρειας κατέκλυσαν στον χώρο ερευνητές από το Αστεροσκοπείο και τον «Δημόκριτο», επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, γιατροί, περιβαλλοντολόγοι κ.α.. Το ζήτημα, επίσης, θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, τέθηκε εκτάκτως στην ημερήσια διάταξης το θέμα της «Γενικής Ανακυκλώσεως ΑΕ» ιδιοκτήτρια εταιρία του καιόμενου ΚΔΑΥ. Εισηγητής θα είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Δ Αττικής Γιάννης Βασιλείου, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στο χώρο από το περασμένο Σάββατο. Με τη δική του αποφασιστική παρέμβαση και μετά από έντονες διαπραγματεύσεις χθες βράδυ, έγινε κατορθωτή η απομάκρυνση των τσιγγάνων από τον καιόμενο χώρο όπου είχαν προστρέξει κατά ομάδες για να πάρουν μέταλλα και άλλα υλικά.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Γιάννα Τσούπρα, η οποία βρίσκεται από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στο πλευρό της Πυροσβεστικής για να παρέχει σχετικές διευκολύνσεις «η Περιφέρεια έχει πληρώσει μέχρι στιγμής 40.000 ευρώ για να συνδράμει την Πυροσβεστική με υδροφόρες και ειδικά μηχανήματα». Και εκφράζει την απορία της για τις πληροφορίες που μεταδίδουν τηλεοπτικά μέσα, αναφορικά με άρνηση ιδιωτών χειριστών σκαπτικών μηχανημάτων να συνδράμουν, λόγω οφειλών της Περιφέρειας απέναντί τους.

«Δεν έχουμε τέτοια χρέη. Όταν μας φέρνουν την απόδειξη εξοφλούνται την ίδια ημέρα» λέει χαρακτηριστικά. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα και η δυσοσμία που επικρατεί στην ατμόσφαιρα όλες αυτές τις ημέρες, επισημαίνει η κ. Τσούπρα, επιβαρύνουν την υγεία των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και των συμπολιτών μας σε μεγάλη έκταση όπου μεταφέρεται, λόγω των αερίων ρευμάτων, το νέφος. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:18