search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:43
MENU CLOSE

Με χαμηλές προσδοκίες στην τριμερή

10.06.2015 08:03
Με χαμηλές προσδοκίες στην τριμερή  - Media

Με χαμηλές προσδοκίες μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία, όπου στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ και των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 

 

Με χαμηλές προσδοκίες μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία, όπου στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ και των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 

Μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση Τσίπρα -Γιούνκερ και την επακόλουθη επιδείνωση των σχέσεων της ελληνικής πλευράς με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να αναζητεί πολιτική λύση για συμφωνία η οποία, όπως είπε στην CorriereDella Sera θα αντιμετωπίζει όχι μόνο το πώς τελειώνει το πρόγραμμα «αλλά και το πώς ξημερώνει η επόμενη μέρα». 

Το κλίμα χαμηλών προσδοκιών αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι η αναφορά του πρωθυπουργού στη Βουλή την Παρασκευή, ότι «η συμφωνία είναι πιο κοντά από ποτέ», δεν επαναλαμβάνεται στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα ή στα αποσπάσματα της εισήγησής του στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Την ίδια ώρα και με τις δύο αυτές παρεμβάσεις του επιχείρησε να κλείσει σενάρια εκλογών που παραπέμπουν σε κλίμα αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων και προκαλούν αναστάτωση στην οικονομία.

Με άλλα λόγια, τη στιγμή που οι δανειστές πιέζουν για κλείσιμο καταρχήν του προγράμματος με επώδυνα μέτρα τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας διεκδικεί μια δέσμευση – αναφορά για τη διευθέτηση του χρέους και την αναπτυξιακή προοπτική μέσω ενός επενδυτικού πακέτου για την ελληνική οικονομία.

Η μέχρι στιγμής περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν προοιωνίζεται κάποια θετική κατάληξη στο  συνεχιζόμενο θρίλερ κατά τη σημερινή τριμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους Μέρκελ και Ολάντ, από την οποία ο Πρόεδρος της Κομισιόν είχε διαμηνύσει ότι θα απέχει.

Η ελληνική πλευρά απέστειλε τη συμπληρωματική της πρόταση για τα δημοσιονομικά και το χρέος τα ξημερώματα της Τρίτης αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κάποια επίσημη ή ανεπίσημη αντίδραση από την πλευρά των θεσμών, ενώ χτες από νωρίς υπήρξαν διαρροές και φήμες ότι δεν γίνεται αποδεκτή, κλίμα το οποίο στη συνέχεια «μάζεψε» ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, λέγοντας ότι η ελληνική πρόταση αξιολογείται με επιμέλεια και προσοχή.

Το απόγευμα ο υπουργός Επικρατείας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλούσε σε γραπτή και σαφή απάντηση της Κομισιόν κι επιτίθετο στις διαρροές «ευρωπαίων αξιωματούχων» περί μη αποδεκτής πρότασης, λέγοντας «με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο».

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά η Αθήνα διέρρευσε χτες στοιχεία της βελτιωμένης πρότασής της, διαμηνύοντας ότι κάλυψε την μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς να καλύψουν την άλλη μισή.

Σημειώνεται ότι χθες για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν οι συζητήσεις, σε πολιτικό επίπεδο, των Παππά, Τσακαλώτου και Χουλιαράκη (βρίσκονται στις Βρυξέλλες από τη Δευτέρα) με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σε αναζήτηση συγκλίσεων.

Η αντιπρόταση

Η αντιπρόταση που απέστειλε στους θεσμούς ανεβάζει το πρωτογενές πλεόνασμα από το 0,6% στο 0,75% για το 2015 (οι δανειστές ζητούν 1%)  και από το 1% στο 1,75% για το 2016 (οι δανειστές ζητούν 2%).

Επιπλέον σε ό,τι αφορά τους συντελεστές του ΦΠΑ, η νέα «προσφορά» περιλαμβάνει αύξηση του χαμηλού συντελεστή (φάρμακα, βιβλία, θέατρα) κατά μισή μονάδα από το 6% στο 6,5% και κατά μία ή δύο μονάδες στο μεσαίο συντελεστή (τρόφιμα, ενέργεια κλπ) από 11% σε 12% ή 13%.

Σε ό,τι αφορά το χρέος η ελληνική πλευρά προτείνει την αγορά από τον ESM  των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ (κι εκδόθηκαν επί προεδρίας Ζαν Κλωντ Τρισέ) ύψους 27δις. με στόχο την έκδοση νέων με χαμηλότερο επιτόκιο από το σημερινό που είναι πολύ υψηλό (8%).

Ταυτόχρονα φαίνεται να προτείνει μια παράταση ως τη λήξη του προγράμματος του ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2016 χωρίς νέο δανεισμό και με κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας με τους πόρους που οι θεσμοί «χρωστούν» στην Ελλάδα: τα 10,9 δις του ΤΧΣ, το 1,9δις από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, που διακρατεί η ΕΚΤ, εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος δανείου, κλπ.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:43