search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:29
MENU CLOSE

Αθωώθηκε θανατοποινίτης μετά από 12 χρόνια στη φυλακή (Photos)

10.06.2015 10:20
Αθωώθηκε θανατοποινίτης μετά από 12 χρόνια στη φυλακή (Photos) - Media

Έπειτα από περισσότερα από 12 χρόνια στην φυλακή εν αναμονή της εκτέλεσης της θανατικής του ποινής, ένας Αφροαμερικανός έγινε χθες ο 154ος θανατοποινίτης που αθωώνεται εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με απολογισμό του Κέντρου Πληροφόρησης για την Θανατική Ποινή (DPIC).

 

 

Έπειτα από περισσότερα από 12 χρόνια στην φυλακή εν αναμονή της εκτέλεσης της θανατικής του ποινής, ένας Αφροαμερικανός έγινε χθες ο 154ος θανατοποινίτης που αθωώνεται εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με απολογισμό του Κέντρου Πληροφόρησης για την Θανατική Ποινή (DPIC).

“Μπήκα εδώ αθώος και βγήκα αθώος, είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι σαν και μένα”, δήλωσε ο Άλφρεντ Ντιγουέιν Μπράουν, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος την Δευτέρα από φυλακή του Χιούστον, στο Τέξας.

Η εισαγγελέας της κομητείας του Χάρις Ντέβον Άντερσον ανακοίνωσε ότι απέσυρε όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν και απέρριψε την εντολή διεξαγωγής νέας δίκης, την οποία είχε εκδώσει πέρυσι δικαστήριο του Τέξας, μετά την αποκάλυψη ότι η κατηγορούσα αρχή είχε αποκρύψει από την υπεράσπιση ότι το άλλοθι που είχε ο Μπράουν τον αθώωνε από το έγκλημα αυτό.

Ο 33χρονος σήμερα Μπράουν είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 2005 για τον φόνο δύο ανθρώπων, ο ένας εκ των οποίων ήταν αστυνομικός, σε επίθεση σε ένα μικρό υποκατάστημα τραπέζης τον Απρίλιο του 2003. Ο ίδιος, αν και επέμενε στην αθωότητά του, όταν έγινε το έγκλημα αυτό βρισκόταν μόνος του στο διαμέρισμα της φίλης του και δεν είχε κανέναν μάρτυρα να στηρίξει το άλλοθί του.

Ωστόσο ένα τηλεφώνημα που είχε κάνει αμέσως όταν άκουσε να μιλούν στην τηλεόραση για τους πυροβολισμούς αυτούς αποδείκνυε ότι δεν μπορούσε να βρίσκεται και στο διαμέρισμα και στον τόπο του εγκλήματος. Ωστόσο η κατηγορούσα αρχή δεν είχε δώσει τα στοιχεία για το τηλεφώνημά του αυτό στους δικηγόρους του, αποκρύπτοντας το αποδεικτικό αυτό στοιχείο που τον αθώωνε.

Εξάλλου απειλούμενη όπως φάνηκε από έναν αστυνομικό του τμήματος του Χιούστον, στο οποίο εργαζόταν και το ένα από τα θύματα της επίθεσης, η φίλη του Μπράουν κατέθεσε εναντίον του, αν και αργότερα ανακάλεσε την μαρτυρία της.

“Η υπόθεση αυτή αποτελεί άλλο ένα ανησυχητικό παράδειγμα για τυπικές συμπεριφορές της αστυνομίας και της εισαγγελίας, οι οποίες επαναλαμβάνονται συχνά σε υποθέσεις επιβολής της θανατικής ποινής”, δήλωσε ο διευθυντής του DPIC Ρόμπερτ Ντάνχαμ.

“Έντεκα στις δώδεκα περιπτώσεις αθώωσης θανατοποινιτών από το 2013 αφορούν ανθρώπους που καταδικάστηκαν εξαιτίας σοβαρών λαθών που έγιναν από υπευθύνους της κυβέρνησης ή αυτόπτες μάρτυρες”, πρόσθεσε.

Πρόκειται για τον 154ο θανατοποινίτη που αθωώνεται από το 1973, σύμφωνα και πάλι με το DPIC, το οποίο περιλαμβάνει σε αυτόν τον κατάλογο που έχει φτιάξει μόνον αυτούς που έχουν αθωωθεί, λάβει χάρη ή έχουν αποσυρθεί όλες οι κατηγορίες που τους βάρυναν. Τέσσερις αθωώθηκαν φέτος.

Ο Μπράουν είναι εξάλλου ο 13ος που αθωώνεται στην πολιτεία του Τέξας, η οποία έχει το ρεκόρ όσον αφορά τις καταδίκες σε θάνατο και τις εκτελέσεις.

Ο αθωωθείς δήλωσε σε δημοσιογράφους τοπικών μέσων ότι όταν ήταν στην φυλακή εν αναμονή της εκτέλεσης της θανατικής του ποινής ένιωθε σα να ήταν κλεισμένος σε ένα “κλουβί για σκύλους”, καθώς δεν μπορούσε να δει ούτε την κόρη του, η οποία είναι τώρα 15 χρονών, αλλά όταν φυλακίστηκε ήταν μόλις δύο.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:28