search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:30
MENU CLOSE

Σκληρό παζάρι για το χρέος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1868
11-06-2015
11.06.2015 03:00
sk1106aj.jpg

Αν η χθεσινή μέρα ξεκίνη­σε με εκνευρισμό και όρ­γιο διαρροών που «τίνα­ζαν» στον αέρα την τριμε­ρή μεταξύ Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ, το επικοινωνιακό κλίμα ανατράπηκε άρδην το απόγευμα, οπότε τελι­κά κλείδωσε η συνάντηση του Τσίπρα με τους δύο ηγέτες.

 

Αν η χθεσινή μέρα ξεκίνη­σε με εκνευρισμό και όρ­γιο διαρροών που «τίνα­ζαν» στον αέρα την τριμε­ρή μεταξύ Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ, το επικοινωνιακό κλίμα ανατράπηκε άρδην το απόγευμα, οπότε τελι­κά κλείδωσε η συνάντηση του Τσίπρα με τους δύο ηγέτες.

Παρά τη θεαματική βελτίω­ση του κλίματος, πάντως, ώς την ώρα που έκλεινε αυτό το κείμενο, πριν από την τριμερή, αναμενόταν ενδεχομένως κάποια πρόοδος, όχι ωστόσο τέτοια που να παραπέμπει σε άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας. Ο επίτροπος Οικονο­μικών σημείωνε ότι η συμφωνία «είναι πιο πιθανή παρά ποτέ» προσθέτοντας ότι χρειάζεται πολιτική βούληση απ’ όλους και πως «οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικές για την Ελλάδα».

Ωστόσο ο πάγος έσπασε μόνο όταν η Αθήνα έδειξε πρόθεση να κάνει μια περαιτέρω υποχώρηση για το πρωτο­γενές πλεόνασμα του 2015 ανεβάζοντάς το στο 1% από το 0,75% που προέβλεπε η αντιπρόταση που απέστειλε στους θεσμούς τα ξημερώματα της Τρίτης (κυβερνητικές πηγές διευκρί­νιζαν πάντως ότι η κυβέρνηση συζη­τά τους στόχους, αλλά προς το παρόν οι διαφωνίες παραμένουν). Ο πάγος έσπασε και με τον «έξαλλο» Γιούνκερ, με τον οποίο ο Τσίπρας συναντήθηκε το απόγευμα, ενώ κλείστηκε νέο ρα­ντεβού για σήμερα.

Προηγουμένως ασκήθηκε τρομα­κτική πολιτική κι επικοινωνιακή πίεση στην κυβέρνηση:

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαρ­γαρίτης Σχοινάς δήλωνε χθες το πρωί ότι ο Πιέρ Μοσκοβισί είχε ενημερώσει από το βράδυ την ελληνική κυβέρνηση ότι η πρότασή της δεν γίνεται αποδε­κτή. Η δήλωση αυτή ήρθε λίγο αφότου το Μαξίμου είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι μέχρι το πρωί της Τετάρτης δεν είχε καμία απάντηση ή σχόλιο των θεσμών στην πρότασή της. Και βεβαίως διέψευσε και τα περί βραδινής ενημέρω­σης από τον Μοσκοβισί.

Γαλλικές και γερμανικές διαρροές άφηναν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μην υπάρξει τριμερής, ενώ και τα επιτε­λεία των Ολάντ και Μέρκελ «επιβεβαί­ωναν» ότι δεν είχε κλειδώσει καμία συ­νάντηση. Καλλιεργήθηκαν, επομένως, εντυπώσεις ότι οι δύο ηγέτες άδειασαν την κυβέρνηση, η οποία είχε σπεύσει από το προηγούμενο βράδυ να ανα­κοινώσει τη συνάντηση στο πρόγραμ­μα του πρωθυπουργού. Λίγο αργότε­ρα αφηνόταν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση στο τέλος της μέρας, αν η ελληνική πλευρά έδειχνε τη… βούλησή της.

Την ώρα που το κλίμα σημείωνε στροφή 180 μοιρών το Bloomberg σε δημοσίευμά του έκανε λόγο για γερ­μανικό σχέδιο με στόχο μια κλιμακωτή συμφωνία με την Ελλάδα. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, αν η Ελλάδα υλοποιή­σει έστω και μία μεταρρύθμιση από αυ­τές που της ζητούν οι δανειστές, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευ- ση πόρων. Από την ελληνική πλευρά πάντως υποστηρίζουν ότι τέτοιο θέμα δεν τέθηκε κατά την προπαρασκευα­στική της τριμερούς μεταξύ των συ­νεργατών των τριών ηγετών.

47 σελίδες και 6 άξονες

Στο μεταξύ, μπορεί η συνάντηση της περασμένης Τετάρτης μεταξύ Τσίπρα και Γιούνκερ να οδήγησε σε προσω­ρινή εμπλοκή της διαπραγμάτευσης, ωστόσο έδειξε πιο καθαρά από κάθε άλλη στιγμή το πού βρισκόμαστε και τι επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβερνητική πρόταση των 47 σε­λίδων αποκάλυψε πόσο μακριά από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έχει κά­τσει η «μπίλια» των κοινών τόπων της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group: τόσο που ο Τσίπρας να μην μπορεί να προχωρήσει σε συμβιβασμό χωρίς τα δυο-τρία εκείνα στοιχεία που θα την κάνουν υπερασπίσιμη στο εσωτερικό της χώρας και κυρίως των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ.

Προφανώς δεν υπάρχει συνάντηση στα «μισά του δρόμου». Αντιθέτως, φαίνεται η κυβέρνηση να έχει διανύσει πολύ δρόμο για να συναντήσει τους δα­νειστές, τη στιγμή που εκείνοι δείχνουν να αρνούνται να κάνουν βήματα προ­σέγγισης αν δεν κλείσει το τρέχον πρό­γραμμα.

Αυτό που μπορεί να διασώσει τα προσχήματα και να αποτρέψει το κακό σενάριο να φορτωθεί ο Τσίπρας μόνο επώδυνα μέτρα χωρίς μια προοπτική για το μέλλον, είναι πρώτα και κύρια η λύση στο θέμα του χρέους, δηλαδή η οικοδόμηση μιας προοπτικής για την επόμενη μέρα, κάτι που, μεταξύ άλ­λων, θα δώσει ένα επιχείρημα στήριξης στους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Στη συνέντευξή του στην «Κοριέρε ντελα Σέρα» ο πρωθυπουργός τονίζει ότι το κρίσιμο είναι να συμφωνήσουμε όχι μόνο για το πώς τελειώνει το πρό­γραμμα, αλλά και για το πώς ξημερώνει η επόμενη μέρα.

Εν προκειμένω ο πρωθυπουργός επι­διώκει μια σαφή και ρητή δέσμευση για λύση στο θέμα του χρέους το επό­μενο διάστημα καθώς και πρόβλεψη για επενδυτικό πακέτο που θα διασφαλίζει αναπτυξιακή προοπτική της οικονομί­ας. Δίπλα σε αυτά η κυβέρνηση επιδιώ­κει να διασώσει το ύψος των συντάξεων και του πραγματικού μισθού, ώστε να μπορεί να επικαλεστεί μια πιο φιλολαϊ­κή έκβαση της διαπραγμάτευσης και να μετριάσει το αποτέλεσμα των φορολο­γικών επιβαρύνσεων που έρχονται μέ­σω του ΦΠΑ, της έκτακτης εισφοράς, της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

Αλλωστε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «θα χρειαστεί να υπάρξει αύξηση εσόδων». Εφόσον δεν μπορεί να αποφευχθεί η αύξηση εσόδων, το ζήτημα είναι να μην τη φορτωθούν τα συνήθη υποζύγια, γι’ αυτό μίλησε για αναδιανομή των βα­ρών, χωρίς προς το παρόν να φαίνεται ότι αυτό είναι εύκολο.

Τις διεκδικήσεις αυτές, οι οποίες θα «ελαφρύνουν» το επώδυνο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της αύξησης των εσόδων, περι­έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, θέτοντας 6 άξονες:

– Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσμα­τα, ώστε ο λογαριασμός να κρατηθεί χαμηλά κατά 8 δισ. ώς τα μέσα του 2016 σε σχέση με τους στόχους που είχε συμφωνήσει η συγκυβέρνηση Σα­μαρά – Βενιζέλου.

– Απομείωση – αναδιάρθρωση του χρέους.

– Προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού.

– Αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας με στόχο να πληρώσουν τα υψηλά ει­σοδήματα.

– Επαναφορά των συλλογικών δια­πραγματεύσεων και σταδιακή αποκα­τάσταση των εργασιακών σχέσεων.

– Ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα, ώστε να προκαλέσει θετικό σοκ στην οικονομία, κινητοποιώντας και το λιμνάζον δυναμικό της.

Η πρόταση της Αθήνας για το χρέ­ος, σημειώνεται, περιλαμβάνει εννιάμηνη παράταση με αγορά ομολό­γων από τον Ε5Μ που κατέχει η ΕΚΤ («ομόλογα Τρισέ») ύψους 27 δισ. και την ανταλλαγή τους με ομόλογα με χαμηλότερο επιτόκιο από το σημερι­νό (8%). Παράλληλα, προβλέπει την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσε­ων της χώρας ώς τον Μάρτιο του 2016 από πόρους των οποίων η εκταμίευση εκκρεμεί, όπως τα 10,9 δισ. του ΤΧΣ, τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, η τελευταία δόση του τρέχοντος δανεί­ου κ.λπ. Πρόκειται για ποσά που συ­νολικά αγγίζουν το ύψος των υποχρε­ώσεων της χώρας σε τόκους και χρεο­λύσια ώς την επόμενη άνοιξη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:30