search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:35
MENU CLOSE

Μασάζ και «πειθαρχία»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1868
11-06-2015
12.06.2015 03:00
pod_1106_008_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_pro_extended.jpg

Εσωκομματικές αντιδράσεις για επώδυνο συμβιβασμό. Ζήτημα προσωπικής ευθύνης, λέει ο Σακελλαρίδης

 

Εκνευρισμός, ανησυχία, αμηχανία χαρακτηρίζουν το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες. 

Ύστερα από τις διαρροές των δύο προτάσεων, αυτής των θεσμών και αυτής της ελληνικής κυβέρνησης, πλέον αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει μια σειρά σκληρά μέτρα, τα οποία υποχρεώνεται σε έναν βαθμό να ενσωματώσει στη δική της πρόταση (οι έμμεσοι φόροι, οι εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις κ.λπ.) ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. 

Την ίδια στιγμή βέβαια οι δανειστές πιέζουν και θέτουν το μάξιμουμ των απαιτήσεών τους στο τραπέζι, αδιαφορώντας για τη συνισταμένη των συζητήσεων στο τεχνικό επίπεδο. 
 
Στην προοπτική ενός διαφαινόμενου επώδυνου συμβιβασμού αυτές οι εσωκομματικές αντιδράσεις ποικίλλουν, με μεγάλο κομμάτι στελεχών «παγωμένο»: 
 
♦ Άλλοι καλούν την κυβέρνηση «να πει την αλήθεια στον λαό», ότι διαπραγματεύτηκε σκληρά, αλλά θα εφαρμόσει μνημόνιο (Αλέξης Μητρόπουλος). 
 
♦  Άλλοι μιλούν για εκλογές, αν η συμφωνία δεν είναι υπερασπίσιμη (Πάνος Σκουρλέτης). 
 
♦  Άλλοι λένε ότι τα μέτρα θα είναι προσωρινά προκειμένου η χώρα να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις και να μην χρειαστεί νέος δανεισμός (Γιώργος Κατρούγκαλος). 
 
Αυτά πάνω – κάτω λέγονται σε επίπεδο κορυφαίων κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών στελεχών. Την Τρίτη έγινε γνωστή και πρωτοβουλία 22 βουλευτών, οι οποίοι με επιστολή τους στον πρωθυπουργό ζητούν να έρθει άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του κατώτατου μισθού. Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται να είναι «διατασική» και, όπως υποστήριξαν βουλευτές που την υπέγραψαν, δεν στρέφεται κατά του πρωθυπουργού, αλλά είναι σε αρμονία με τη στήριξη που ζήτησε ο ίδιος.
 
Όριο οι 47 σελίδες
 
Χονδρικά η γραμμή που διαμορφώνεται στις δύο πιο συμπαγείς σχετικά τάσεις που αντιδρούν ή ασκούν κριτική έχουν ως εξής:
 
1. Η Αριστερή Πλατφόρμα επισήμως επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάει σε εκλογές με διακύβευμα τη ρήξη, ωστόσο – το Αριστερό Ρεύμα κυρίως – αρχίζει να υιοθετεί την άποψη ότι το κείμενο των 47 σελίδων (αν και θεωρητικά απορριπτέο) μπορεί να γίνει δεκτό εφόσον η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει περαιτέρω και με την προϋπόθεση να υπάρξει λύση για το χρέος. 
 
Πάντως υπάρχουν διακυμάνσεις, με άλλους να τοποθετούνται σε πιο ήπιους τόνους και άλλους (είτε προέρχονται από το Ρεύμα είτε από τους αριστεριστές της Πλατφόρμας: ΔΕΑ, Κόκκινο κ.ά.) να συντάσσονται με τη «σκληρή» γραμμή της ρήξης.
 
2. Η κίνηση των 53 υιοθετεί παρόμοια γραμμή περί μη περαιτέρω υποχώρησης από το κείμενο των 47 σελίδων, το οποίο καταγράφει τους κοινούς τόπους και τις υποχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική πλευρά και αποτελεί εν τέλει μια πρόταση με «συμβιβαστικό» αλλά και «ρεαλιστικό» χαρακτήρα. Ωστόσο κι εδώ υπάρχουν διακυμάνσεις. 
 
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και η Αριστερή Πλατφόρμα δείχνει να κρατά χαμηλούς τόνους και οι κινήσεις της δεν διαμορφώνουν κλίμα που να προϊδεάζει για εσωτερική σύγκρουση, καταψήφιση στη Βουλή κ.λπ. Αριστεριστές, κάποιοι από τους πασοκογενείς, βουλευτές που δεν στοιχίζονται σε συμπαγείς εσωκομματικές τάσεις, θεωρούνται οι πιο επίφοβοι, χωρίς να αποκλείονται τα απρόοπτα. 
 
«Αίνιγμα» αποτελεί για το Μαξίμου η στάση που θα κρατήσουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, ακόμη και με ρόλο στη διαπραγμάτευση, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν υπογράφει μια συμφωνία που δεν βγαίνει στους αριθμούς, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ζητάει εκλογές πριν η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δείχνει να διεκδικεί πολιτικό ρόλο, ο βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος αποδόμησε την κυβερνητική πρόταση, αλλά επισημαίνει την «τεράστια σημασία να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ», κ.ά.
 
Το κλίμα θα σκληρύνει
 
Πάντως το… μασάζ έχει αρχίσει, με ορισμένους να εκτιμούν ότι ενδεχομένως θα ήταν ακόμη εντονότερο αν δεν υπήρχαν τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης. Το πιθανότερο είναι ότι οι όποιες πιέσεις εκδηλώνονται τώρα σε ήπια μορφή θα πολλαπλασιαστούν και το κλίμα θα σκληρύνει όταν έρθει η ώρα της ψήφισης της συμφωνίας. 
 
Η αρχή έγινε με την «πολωτική» αναφορά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην κομματική πειθαρχία. Κάποιοι θυμίζουν τη διάταξη του Κανονισμού της Βουλής ότι «όλοι οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους ίδιους». 
 
Πάντως, επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης «μάζεψε» το κλίμα αυτών των αναφορών μιλώντας για «ζήτημα προσωπικής πολιτικής ευθύνης», ενώ απέκλεισε διαγραφές βουλευτών που ενδέχεται να καταψηφίσουν τη συμφωνία, λέγοντας ότι αυτές οι πρακτικές δεν ανήκουν στη δημοκρατική παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα αν θα ζητηθεί από βουλευτές να παραδώσουν την έδρα τους απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «πολύ υποθετικό ερώτημα».
 
Ο πρωθυπουργός πάντως την Τρίτη στην Πολιτική Γραμματεία ζήτησε τη στήριξη του κόμματος. Σύμφωνα με τα αποσπάσματα της εισήγησής του που δόθηκαν στη δημοσιότητα, εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και το κόμμα πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος άσκησε κριτική στο κόμμα λέγοντας ότι η στήριξή του στην κυβέρνηση δεν είναι επαρκής και, εν πάση περιπτώσει, όχι αυτή που θα επιθυμούσε ο ίδιος.
 
Ακόμη εμφανίστηκε αντίθετος στις εκλογές λέγοντας ότι η κυβέρνηση «έχει μια νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή την οποία και εφαρμόζει και δεν εξετάζει σενάρια εκλογών». Κατά πληροφορίες, ο Τσίπρας έδειξε να θεωρεί ότι δεν είναι επιλογή του αυτή τη στιγμή οι εκλογές στον βαθμό που αυτές είναι δύσκολο να διενεργηθούν με ελεγχόμενο τρόπο και κυρίως με τον κίνδυνο της επιβολής ελέγχου κεφαλαίων στις τράπεζες. Και εκδήλωσε ενόχληση για τις αναφορές στις εκλογές από διάφορα κορυφαία στελέχη στα κανάλια. 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:29