search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:36
MENU CLOSE

Ένας «ανεπιθύμητος» με δικαίωμα κριτικής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1868
11-06-2015
14.06.2015 03:00
pod_1106_009_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_pro_extended.jpg

Στις πρώτες ημέρες της θητείας του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Γιάννης Πανούσης έμοιαζε «χαμένος στη μετάφραση».

 

Στις πρώτες ημέρες της θητείας του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Γιάννης Πανούσης έμοιαζε «χαμένος στη μετάφραση». Έδειχνε σαν να προσπαθούσε να βρει μια συνισταμένη ανάμεσα στις ιδεολογικές του πεποιθήσεις και τη διαμετρικά αντίθετη λογική τάσεων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τα θέματα δημόσιας ασφάλειας. 

Αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί απολογούμενος για την παθητική στάση της Αστυνομίας στα πρώτα τετ α τετ με τους αναρχικούς στα Εξάρχεια, την έφοδο στη Βουλή των αλληλέγγυων στην απεργία πείνας των φυλακισμένων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και φυσικά την κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Τα δύο τελευταία περιστατικά, σε συνδυασμό με τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης, καθώς και σημαντικής μερίδας της κοινής γνώμης, παραλίγο να στοιχίσουν στον Πανούση την αποπομπή – ή την παραίτησή του – από το υπουργείο ενώ δημιούργησαν τριγμούς στη σχέση του με τον πολιτικό προϊστάμενό του Νίκο Βούτση και κατ’ επέκταση τη βραχύβια συγχώνευση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το Δικαιοσύνης. 
 
Διαφωνία
 
Κάπου εκεί όμως ο αναπληρωτής υπουργός αποφάσισε να «διαβεί τον (προσωπικό του) Ρουβίκωνα». Έστω και αν αυτό σήμαινε πως αυτομάτως χαρακτηριζόταν «persona non grata» από τη «σκληροπυρηνική» ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η εκκένωση της Πρυτανείας από τα ΜΑΤ, το τέλος του «δόγματος της ανοχής» με τους κουκουλοφόρους των Εξαρχείων, η διαφωνία του στη φωτογραφική τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και η κόντρα του με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επιστεγάστηκε με την προ ολίγων ημερών κόντρα, ενέταξαν τον Γ. Πανούση στη λίστα των «ανεπιθύμητων προσώπων» της Κουμουνδούρου. Τουλάχιστον για τη «σκληροπυρηνική» ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που τις τελευταίες ημέρες έχει εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον του Πανούση.
 
Εκείνος πάντως δεν φαίνεται να πτοείται από τις έντονες ενδοκομματικές αναταράξεις. Όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει και να ενισχύσει τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, έχοντας το «προνόμιο» να μιλά απευθείας μαζί του, αλλά πλέον δεν διστάζει να ασκήσει αυστηρή κριτική σε όσους των κατηγορούν ως «κακέκτυπο» του προκατόχου του στο υπουργείο Νίκου Δένδια.
 
Είτε με άρθρα σε εφημερίδες είτε με διαρροές «κύκλων του υπουργείου» είτε με δηλώσεις αυτοπροσώπως, ο Πανούσης μιλάει «έξω από τα δόντια» για τις «έμφυτες παθογένειες» του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζονται μέσω στελεχών του. Είτε πρόκειται για την Κωνσταντοπούλου είτε για τη Ραχήλ Μακρή και τον Διαμαντόπουλο είτε για τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ…
 
Εξ αρχής ήταν φανερό πως ο κεντροαριστερός, εξωκοινοβουλευτικός και κυρίως εκτός του «κομματικού πυρήνα» του ΣΥΡΙΖΑ υπουργός θα εφάρμοζε τη δική του πολιτική όσον αφορά τις ατομικές ελευθερίες, την άσκηση
και τα όριά τους, τη δημόσια ασφάλεια και το αίσθημα δικαίου.
 
Μια σειρά από ιδεολογικές, πολιτικές, νομικές και επιστημονικές απόψεις και αντιλήψεις του επιφανούς εγκληματολόγου ήταν απολύτως βέβαιο εξ αρχής ότι θα τον έφερναν σε σύγκρουση με σημαντικό μέρος του ΣΥΡΙΖΑ και τις ριζοσπαστικές απόψεις πολλών στελεχών του.
 
Ο Πανούσης ξέρει πολύ καλά πως δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί το «κόκκινο πανί» για πολλούς συριζικούς, αλλά φέρεται αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω, ακόμη και με τίμημα να εγκαταλείψει κάποια στιγμή τον υπουργικό θώκο. Κοινώς, αν διαπιστώσει πως πλέον η παρουσία του δημιουργεί προβλήματα στον πρωθυπουργό, με τον οποίο τον συνδέει αλληλοεκτίμηση, τότε δεν το έχει σε τίποτα να «πάρει το καπελάκι του» και να «χαιρετήσει»…
 
Ομοίως, ωστόσο, αποφασισμένοι φέρονται και οι επικριτές του να μην του χαριστούν, ακόμη και αν αυτό θα φέρει και άλλες φορές στο μέλλον αναταράξεις στην κυβέρνηση και έντονους πονοκεφάλους στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά ακόμη επεισόδια σε αυτήν τη διαμάχη, η οποία, επειδή έχει έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, αναμένεται πολύ σκληρή.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28