17/11/2019 03:33:03

Στις τράπεζες το βάρος της έκτακτης εισφοράς (;)

Οι προκλήσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τα επόμενα χρόνια	 - Media

 

Με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος να «κλειδώνει» για το 2015 προς το 1% του ΑΕΠ, ο λογαριασμός των μέτρων φαίνεται να ανεβαίνει προς τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Εξ’ αυτών το ένα δισεκατομμύριο, εκτός συνταρακτικού απροόπτου θα προέλθει από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Ποιες επιχειρήσεις όμως; Τα στοιχεία δείχνουν ότι ανεξάρτητα από τη «συνταγή» υπολογισμού της εισφοράς –εξετάζονται δύο ενδεχόμενα- το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στις τράπεζες οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και τα 600 εκατ. ευρώ από τον συνολικό λογαριασμό του ενός δισεκατομμυρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, όλες οι συστημικές τράπεζες (πλην της Eurobank) εμφάνισαν μεγάλη κερδοφορία το 2013 και σημαντικές ζημιές το 2014. Έτσι, αν ως βάση υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς χρησιμοποιηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2013, οι τράπεζες θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αν χρησιμοποιηθούν τα κέρδη του 2014 – τα οποία σημειωτέον η εφορία δεν γνωρίζει ακόμη καθώς τώρα ξεκινάει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων των νομικών προσώπων- οι τράπεζες δεν θα πληρώσουν τίποτα αλλά το δημόσιο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εισπράξει το προϋπολογισμένο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς του 2013, το μεγαλύτερο βάρος φαίνεται να πέφτει στην Alpha Bank και στην τράπεζα Πειραιώς και λιγότερο στην Εθνική. Επειδή και οι τρεις τράπεζες εμφανίζονται τη συγκεκριμένη χρονιά με κέρδη άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ, το πιο πιθανό είναι ότι η έκτακτη εισφορά θα υπολογιστεί με συντελεστή 10%

Δύο είναι τα ενδεχόμενα όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς. Πρώτον, να ληφθεί υπόψη ο νόμος του 2009 (σ.σ αυτό αναφέρει και η γραπτή πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές). Με βάση αυτή τη μεθοδολογία, πληρώνουν περίπου 180 εταιρείες με κέρδη άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει και η λύση της έκτακτης εισφοράς του 2010. Τότε, το βάρος είχε πέσει σε όλες τις εταιρείες με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ. Και το δεύτερο αυτό σενάριο το έχουν επεξεργαστεί στο υπουργείο Οικονομικών και ο λογαριασμός έβγαινε να αποσταλεί σε περίπου 160.000 εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.