search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:00
MENU CLOSE

Μ. Ξαφά: Χωρίς συμφωνία πάμε κατευθείαν στον γκρεμό

12.06.2015 08:25
Μιράντα Ξαφά: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα παιδιά... Αριστερά - Το σχόλιο για τις πανελλήνιες που προκάλεσε - Media

Η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με την πιθανότητα μη σύναψης συμφωνίας.

 

Η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με την πιθανότητα μη σύναψης συμφωνίας. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, η Μιράντα Ξαφά τόνισε «Ο κ. Τσίπρας έχει αγκιστρωθεί στο επιχείρημα πως η Ελλάδα αποτελεί συστημικό κίνδυνο και ως εκ τούτου πίστευε, και ίσως πιστεύει ακόμα, ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα αναγκαστούν να διαπραγματευτούν με την κυβέρνησή του ώστε να αποτραπεί η διάχυση της κρίσης.

Αλλά σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να γνωρίζεις τις δυνάμεις σου και αυτές των εταίρων σου. Κρίνοντας από τους χαρακτηρισμούς του κ. Τσίπρα που αποκάλεσε παράλογη τη συμβιβαστική πρόταση των πιστωτών, ο ίδιος πιστεύει ότι η Ευρώπης χρειάζεται την Ελλάδα όσο η Ελλάδα την Ευρώπη. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει και επομένως αυτή η διαπραγματευτική τακτική οδηγεί τη χώρα στο γκρεμό.»

Για την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την διαπραγμάτευση, το πρώην στέλεχος του Ταμείου, επισήμανε: «Το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι στην συμφωνία και όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου εχθές ναι μεν οι εκπρόσωποι του Ταμείου επιστρέφουνε στην βάση τους διότι δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις όμως είναι έτοιμοι να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις εάν υπάρχει κάποια σοβαρή πρόταση εκ μέρους της κυβέρνησης.»

Τέλος όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι θα επέλθει συμφωνία, υπογράμμισε πως «Το ελπίζω διότι χωρίς αυτό πάμε κατευθείαν στο γκρεμό και την ερχόμενη εβδομάδα είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ να αυξήσει το κούρεμα που επιβάλλει στα χρεόγραφα του ελληνικού δημοσίου που χρησιμοποιούνται σαν ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας λόγω της υποβάθμισης της χώρας από την Standard & Poor’s προχθές. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν λιγότερη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας σε μια περίοδο που οι εκροές των καταθέσεων αυξάνονται. Εάν επιπλέον η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει το Ταμείο στις 30 Ιουνίου τότε θα σταματήσει τελείως η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ διότι απλούστατα  δεν θα μπορεί να δεχτεί τις εγγυήσεις ενός χρεοκοπημένου κράτους επομένως  ο χρόνος που απομένει είναι πάρα πολύ περιορισμένος, μιλάμε για μέρες πια όχι για εβδομάδες.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10