search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:50
MENU CLOSE

H Περιφέρεια Αττικής απαντά για την φωτιά στον Ασπρόπυργο

13.06.2015 14:27
TZOKEΡ: Το πρακτορείο ΟΠΑΠ στη Μαρίνα Ζέας με το χρυσό δελτίο των 5,1 εκατ. ευρώ – Τι δηλώνει ο ιδιοκτήτης - Media

Με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα η Περιφέρεια Αττικής απαντά σε δημοσιεύματα.

 

Με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα η Περιφέρεια Αττικής απαντά σε δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής αναφέρει:

«Προς ενημέρωσή σας και για την αποκατάσταση της αλήθειας:

1.Από την πρώτη στιγμή (6/6/15) που ξέσπασε η πυρκαγιά σε ιδιωτική επιχείρηση στον Ασπρόπυργο, η Περιφέρεια Αττικής είναι παρούσα επί τόπου και συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στο έργο κατάσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, διαθέτοντας 12 υδροφόρες καθώς και μηχανήματα έργου.

2.Σε ό,τι αφορά στα περί επιχωμάτωσης για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, σας ενημερώνουμε ότι σχετική απόφαση λαμβάνεται αποκλειστικά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και υλοποιείται κατόπιν από την Περιφέρεια Αττικής. Τέτοιο αίτημα δεν έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια Αττικής. Γεγονός που σημαίνει ότι τα περί έλλειψης χρημάτων, κοκ, είναι αβάσιμα και ανακριβή.

3.Μέχρι στιγμής, και πέρα από τη συμβολή της Περιφέρειας στο έργο κατάσβεσης της Πυροσβεστικής, σας ενημερώνουμε ότι : α) η Περιφέρεια έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, φυσικού  ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του περιβάλλοντος. β) έχει αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο και το Δημόκριτο, για τη μέτρηση των εκλυόμενων σωματιδίων και τοξικών ουσιών, που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Ήδη έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα.

4.Για την Περιφέρεια Αττικής άμεση και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται όλες της οι αποφάσεις και οι ενέργειες».

 

Η Ρ. Δούρου για την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

«Ήμασταν παρόντες στην κρίση με την αγωνία να συμβάλλουμε στον έλεγχο και την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Είμαστε παρόντες και την επόμενη ημέρα της καταστροφής, να προωθήσουμε ρυθμίσεις για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και των διαδικασιών αδειοδότησης ώστε να επαλειφθούν περιστατικά σαν αυτό», τόνισε από την πλευρά της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε ομιλία της στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το ζήτημα της πυρκαγιάς σε ιδιωτική επιχείρηση στον Ασπρόπυργο.

Η κ Δούρου βεβαίωσε το σώμα ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει δρομολογήσει τη ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, βάζοντας «τέλος στο πλήρως αποτυχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο της Φυλής, που παράγει διαφθορά και οδηγεί σε πυρκαγιές». Υποσχέθηκε ότι σύντομα θα αλλάξει γενικώς το τοπίο τόσο στη Δυτική Αττική όσο και συνολικά στην Περιφέρεια. Αποσαφήνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή έχει επιλέξει την πορεία της η οποία είναι «αδιαπραγμάτευτη στην πλευρά της νομιμότητας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών της. Στην πλευρά της νομιμότητας και της εφαρμογής του νόμου. Έναντι όλων».

Η κ. Δούρου αναφέρθηκε στη συμβολή της Περιφέρειας στο έργο της κατάσβεσης τονίζοντας ότι ουδέποτε ζητήθηκε από την Πυροσβεστική η συνδρομή της για την επιχωμάτωση. Απευθυνόμενη σε όσους «τα τελευταία 24ωρα έχουν καταστήσει εαυτούς επαϊόντες και στα της πυρόσβεσης βιομηχανικών πυρκαγιών», ενημέρωσε ότι η Πυροσβεστική δεν πρόκρινε τη συγκεκριμένη μέθοδο ως απαραίτητη για την κατάσβεση.

Διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια έδωσε από την πρώτη στιγμή το παρών, με έργα και με πράξεις, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό σώμα και με τον αρμόδιο υπουργό, Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Με σοβαρότητα, ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο. Μακριά από εντυπωσιασμούς, ακολουθώντας τον δρόμο του έργου και της ευθύνης τον οποίο συνειδητά έχει επιλέξει και βαδίζει από την 1η Σεπτεμβρίου δημιουργώντας νέα δεδομένα στην άσκηση της εξουσίας».

Η Περιφέρεια διευκρίνισε, υπερβαίνοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια, είτε πρόκειται για την πυρκαγιά στην επιχείρηση του Ασπρόπυργου, είτε για τις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 2014, έδειξε, απέδειξε εμπράκτως ότι διαθέτει την πολιτική βούληση και τη γνώση να πράττει και να συμπράττει όπου χρειάζεται με τους συναρμόδιους φορείς φέρνοντας σε πέρας το έργο που της ανέθεσαν οι πολίτες.

Αναφορικά με την πυρκαγιά, σημείωσε, «λειτούργησε ως καθρέφτης όλων των χρόνιων παθογενειών του κρατικού μηχανισμού και των φορέων της εξουσίας.
Μόνη της η συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία πήρε άδεια, η οποία διέπραττε σωρηδόν παραβάσεις της νομοθεσίας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μοντέλου στρεβλής ανάπτυξης, η οποία στηρίζεται στην ανεξέλεγκτη παράνομη δραστηριότητα, σε βάρος των πολιτών, του κοινωνικού συνόλου αλλά και της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος». Μια ανάπτυξη, πρόσθεσε, δυστυχώς ταυτισμένη με την Δυτική Αττική και με το αποτυχημένο, συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, της Φυλής.

Κλείνοντας επισήμανε ότι η καταστροφική, πυρκαγιά στην επιχείρηση του Ασπρόπυργου, «επιβεβαίωσε με τραγικό τρόπο την επείγουσα ανάγκη να μπει τέλος σε αυτό το μοντέλο και να αλλάξει άμεσα η φιλοσοφία της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μιας διαχείρισης που παραβιάζει την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:46