search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:41
MENU CLOSE

Διακοπή των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες – 2 δις η διαφορά στο δημοσιονομικό κενό – Δραγασάκης: Εμμονή των θεσμών στις περικοπές συντάξεων

14.06.2015 17:03
Διακοπή των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες - 2 δις η διαφορά στο δημοσιονομικό κενό - Δραγασάκης: Εμμονή των θεσμών στις περικοπές συντάξεων - Media

Μακριά από συμφωνία φαίνεται πως βρίσκονται Αθήνα-θεσμοί, αφού μετά από μόλις 45 λεπτά, η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στο κτίριο της Κομισιόν.

 

Μακριά από συμφωνία φαίνεται πως βρίσκονται Αθήνα-θεσμοί, αφού μετά από μόλις 45 λεπτά, η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στο κτίριο της Κομισιόν.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που μετέχει στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.

Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά. 

 Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας».

 

Την ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων χωρίς θετικό αποτέλεσμα ανακοίνωσε από την πλευρά της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο Eurogroup.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής:

«O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».

 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως: «Είναι προφανές ότι ακόμα δεν βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία. Εμείς έχουμε κάνει ήδη πολλές υποχωρήσεις αλλά μέτρα όπως μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις στο ΦΠΑ του ηλεκτρικού δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε», ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ προσθέτει ότι: «Το πιθανότερο είναι η ελληνική αντιπροσωπεία να επιστρέψει άμεσα από τις Βρυξέλλες. Οριστική απόφαση όμως δεν έχει ακόμα ληφθεί».

Όπως ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο δημοσιογράφος Peter Spiegel ρώτησε το Νίκο Παππά κατά την έξοδό του από το κτίριο της Κομισιόν αν είναι κακό σημάδι που κράτησε τόσο λίγο η συνάντηση. Ο Υπουργός Επικρατείας απάντησε: “Θα δούμε” κι έφυγε (χαμογελώντας).

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:40