search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:58
MENU CLOSE

Δημοσιονομικό κενό και απαιτήσεις για «μαχαίρι» σε μισθούς-συντάξεις και αύξηση στο ΦΠΑ «δυναμιτίζουν» τη διαπραγμάτευση

14.06.2015 18:59
Δημοσιονομικό κενό και απαιτήσεις για «μαχαίρι» σε μισθούς-συντάξεις και αύξηση στο ΦΠΑ «δυναμιτίζουν» τη διαπραγμάτευση - Media

Συνεχίζεται το θρίλερ της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και δανειστών μετά το νέο αδιέξοδο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας (Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Παππάς, Χουλιαράκης) και των εκπροσώπων των θεσμών

 

Συνεχίζεται το θρίλερ της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και δανειστών μετά το νέο αδιέξοδο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας (Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Παππάς, Χουλιαράκης) και των εκπροσώπων των θεσμών. Αντικείμενο της διαφωνίας μεταξύ των δύο μερών ήταν ο υπολογισμός του δημοσιονομικού κενού και τα μέτρα για την κάλυψή του, με τους δανειστές να επιμένουν στις περικοπές συντάξεων και την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ.

Επόμενος κρίσιμος σταθμός φαίνεται να είναι το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης. Τις επόμενες ώρες θα διαφανεί αν είναι εφικτή μια συμφωνία έως την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Από τη μία η απόσταση μεταξύ Αθήνας και δανειστών δεν είναι εύκολο να διανυθεί εντός ολίγων εικοσιτετραώρων, από την άλλη τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς οι δανειστές θέλουν η διαπραγμάτευση να κλείσει πριν το τέλος του μήνα, οπότε νομικά λήγει η παράταση του προγράμματος, καθώς η όποια συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Κυρίως επιθυμούν να τελειώσει το κλίμα πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας με αφορμή την ελληνική διαπραγμάτευση.

 

Κομισιόν: 2 δις μόνιμα μέτρα ετησίως

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν η οποία εκδόθηκε μετά τη λήξη της 45 μόλις λεπτών συνάντησης μεταξύ των δύο μερών, οι ελληνικές προτάσεις χαρακτηρίζονται συνολικά «ημιτελείς», ενώ όσον αφορά το δημοσιονομικό η διαφορά είναι στα 2 δις (στο 0,5 – 1% του ΑΕΠ την προσδιορίζει η Κομισιόν) για την κάλυψη του οποίου ζητούνται μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα σε ετήσια βάση.

Από την άλλη η Αθήνα αφήνει να εννοηθεί ότι της ζητούνται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά και αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Και διαμηνύει ότι αυτά είναι μέτρα που «δε θα δεχτεί ποτέ». «Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε» επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές.

 

ΔΝΤ: Ζητά 3,6 δις από συντάξεις και ΦΠΑ

Στο μεταξύ το Μαξίμου «καρφώνει» το ΔΝΤ για το αδιέξοδο, ως φορέα της επίμονης απαίτησης για περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο, και άλλο ένα 1% (ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ) από την αύξηση του ΦΠΑ (συνολικά 3,6δις), δηλαδή «μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης».

Επίσης, η Αθήνα φαίνεται να διατυπώνει αιχμές για το ποιος φέρει την ευθύνη της διακοπής των συζητήσεων καθώς όπως σημειώνεται από κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση κατέθεσε τις προτάσεις της έγκαιρα και από το Σάββατο προσήλθε με συμπληρωματικές προτάσεις «που καλύπτουν πλήρως τα πρωτογενή πλεονάσματα και το δημοσιονομικό κενό» και που «ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό». 

Ουσιαστικά από την κυβέρνηση αφήνονται αιχμές ότι η πλευρά των δανειστών είναι αυτή που βάζει εμπόδια στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Στη δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι οι συνομιλητές της ελληνικής αντιπροσωπείας δεν είχαν εξουσιοδότηση για πολιτικές αποφάσεις: «Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά» σημειώνει στη δήλωσή του.  

Κατόπιν τούτων, η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι «αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας».

Πάντως η ελληνική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα άμεσα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:55