search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:42
MENU CLOSE

Αυτά είναι τα σενάρια για την Ελλάδα-Από την καταστροφή ως την…σωτηρία

15.06.2015 08:51
Bloomberg: Το ράλι των μετοχών μόλις αρχίζει - Reuters: Ενισχύθηκε το επενδυτικό κλίμα - Media

Το πρακτορείο Bloomberg, αναλύει τον οδικό χάρτη κάθε επιλογής της ελληνικής πλευράς από εδώ και πέρα.

 

Οι διαπραγματεύσεις σταματούν και ξεκινούν κάθε τόσο, μια φτάνοντας ένα βήμα από την συμφωνία και μια διαπιστώνοντας τεράστιο χάσμα απόψεων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το πρακτορείο Bloomberg προσπαθεί να χαρτογραφήσει τα επόμενα πιθανά βήματα της χώρας, είτε με συμβιβασμό είτε με ρήξη.

Σύμφωνα πάντως με τα σενάρια αυτά, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση μένει ως έχει, το ίδιο λίγες και εκείνες που κανένας περιορισμός κεφαλαίου δεν επιβάλλεται ποτέ.

Ολόκληρο το κείμενο του Bloomberg:

«Από τη σωτηρία ως την Καταστροφή: Τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα

Η ελληνική ιστορία στοιχειώνει τους υπεύθυνους της χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι συζητήσεις πλέον έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, οι τράπεζες συντηρούνται υποβοηθούμενες ενώ ο χρόνος τελειώνει.

Με την ημέρα της οικονομικής καταστροφής για την Αθήνα να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, όλοι, από τους δανειστές και τους επενδυτές μέχρι τους καταθέτες επικεντρώνουν στο τι μέλλει γενέσθαι.

Μερικά πράγματα είναι καθαρά:

Η Ελλάδα χρωστά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περίπου 1,7 δις ευρώ αυτόν τον μήνα. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά πίσω 6.8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης λήγει στις 30 Ιουνίου, με τους δανειστές να αρνούνται να αποδεσμεύσουν την δόση ύψους 7.2 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν η Αθήνα καταλήξει στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνει.

Με τον χρόνο να πιέζει για σύναψη συμφωνίας, η γερμανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να σχεδιάζει την ελληνική χρεοκοπία, σύμφωνα με την Bild.

Αν περιμένει κάποιος καθαρή λύση στο πρόβλημα της χώρας εντός της 19μελούς νομισματικής ένωσης, ίσως χρειαστεί να περιμένει για καιρό. Η υιοθέτηση του ευρώ έπρεπε να θεωρείται δρόμος χωρίς γυρισμό και έτσι δεν υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο ή πολιτικός οδικός χάρτης για έξοδο από αυτό.

Τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα ποικίλουν. Από παραμονή στο ευρώ μέχρι το καταστροφικό διαζύγιο. Υπάρχουν και τα ημίμετρα όπως το «διπλό νόμισμα», με την βοήθεια να ανακυκλώνεται ώστε να πληρωθούν τα χρέη που θα είναι σε ξένο νόμισμα.

Αντίστοιχο θολό παραμένει και το ποιος θα πει στον κόσμο –και πως- ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια οικονομική «μετά θάνατον» ζωή. Οι πιθανοί αγγελιοφόροι είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλντ Τουσκ ή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερτ. Μπορεί όμως να υπάρξουν κι άλλοι.

Ρωτήσαμε οικονομολόγους, επενδυτές και πρώην αξιωματούχους τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια – και πως μπορεί να ξεδιπλωθεί.

Σενάριο Α – Αποφυγή Grexit

Ο Τσίπρας, του οποίου το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, εξελέγη τον Ιανουάριο υποσχόμενο να ακυρώσει τους σκληρούς όρους του προγράμματος διάσωσης, υποχωρεί στις απαιτήσεις των δανειστών. Μπροστά στις επιλογές της άμεσης αποπομπής από την Ευρωζώνη και της υιοθέτησης μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα για νέα δάνεια, ο Τσίπρας επιλέγει το ρευστό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να στηρίζει το τραπεζικό σύστημα.

Καθώς η βοήθεια συνεχίζεται, οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες καθώς οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του προχωρούν σε ανταρσία. Ένας νέος συνασπισμός σχηματίζεται με την υποστήριξη της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης και των μετριοπαθών του ΣΥΡΙΖΑ-αλλιώς προκηρύσσονται εκλογές.

Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη εξασφαλίζεται καθώς τα νέα δάνεια χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και τα ταμεία της χώρας ανακουφίζονται. Αυτό βοηθά στο να καμφθεί η λαϊκή αντίδραση στο νέο κύμα φορολογικών μέτρων. Ωστόσο, οι περικοπές που ακολουθούν την συμφωνία καταπιέζουν την οικονομική δραστηριότητα, καθυστερώντας την ανάκαμψη της χώρας από την μεγαλύτερη ύφεση που έχει καταγράψει.

Σενάριο Β Hotel California

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει περιγράψει την συμμετοχή στην Ευρωζώνη χρησιμοποιώντας έναν διάσημο στίχο, από το επίσης διάσημο τραγούδι των Eagles: «You can check out any time you like, but you can never leave.»

Ο Τσίπρας μπορεί να αποτύχει να βρει μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση, τις κομμουνιστικές φατρίες (sic) του κόμματός του και τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη. Παρόλα αυτά με κάποιο τρόπο, καταφέρνει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

Τα δάνεια διάσωσης –η μόνη πηγή χρηματοδότησης της Ελλάδας- παραμένουν παγωμένα. Με τους Ευρωπαίους ηγέτες απρόθυμους να προχωρήσουν, η προληπτική γραμμή στήριξης της ΕΚΤ κρατούν τις ελληνικές τράπεζες στην επιφάνεια. Αυτό προϋποθέτει χρήση περιορισμών κεφαλαίων (capital controls) – καθώς δεν υπάρχει τόσο ρευστό για να ικανοποιήσει τη ζήτηση- έπειτα από μια αργία.

Ονομάζουμε τα δύο ενδεχόμενα από εδώ και πέρα «κωλοτούμπα» και «check out»

Σενάριο Β1-Υποχώρηση

Περιορισμός κεφαλαίων (capital controls) σημαίνει πως μπαίνουν όρια στις αναλήψεις και στις μεταφορές χρημάτων. Οι δραματικές συνέπειες ωθούν τον Τσίπρα σε συμφωνία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες –μεταξύ 2/3 και ¾ του πληθυσμού-  θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ «με κάθε κόστος».

«You can check out any time you like, but you can never leave»

Ο Τσίπρας σχηματίζει έναν νέο συνασπισμό με κόμματα της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης. Ένα δημοψήφισμα, το οποίο διενεργείται με περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων και με τις τράπεζες κλειστές, δίνει εντολή για αλλαγή πορείας. Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας σχηματίζεται και η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, με την αστάθεια όμως να πυροδοτεί νέα ύφεση.

Σενάριο Β2-Στο δρόμο προς την έξοδο

Με τις τράπεζες κλειστές, η πολιτική κατάσταση επιδεινώνεται και η λαϊκή εξέγερση εντείνεται, με την Γερμανία να στοχοποιείται ως βασικός εχθρός της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την προτίμηση του κόσμου στην αποχώρηση από την ευρωζώνη. Ο περιορισμός στην κίνηση των κεφαλαίων δίνει στην κυβέρνηση τον χώρο και τον χρόνο να τυπώσει είτε νέο νόμισμα ή IOUs (I owe You-υποσχετικές) για τις εγχώριες πληρωμές. Το νέο νόμισμα υποτιμάται γρήγορα, αντανακλώντας την αδύναμη βάση της οικονομίας που έχει συρρικνωθεί κατά 25% από το 2008.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης «χρυσώνουν το χάπι» στην Ελλάδα, δίνοντας στην Ελλάδα ένα δάνειο σε σκληρό νόμισμα. Το σκεπτικό είναι να αποφευχθεί η ολική οικονομική κατάρρευση, η οποία θα δημιουργήσει ένα αποτυχημένο κράτος σε μια στρατηγικά κρίσιμη περιοχή.

Το χρέος της Ελλάδας προς δημοσίους φορείς αναδιαρθρώνεται, παρέχοντας ρευστότητα για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Η Ελλάδα όμως παραμένει εκτός αγορών.

Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες και εταιρείες χρεοκοπούν. Μέρος των τραπεζικών καταθέσεων κατάσχεται για να ανακεφαλαιοποιήσει το γκρεμισμένο τραπεζικό σύστημα.

Η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους του 2012 έχει ήδη εξασφαλίσει ότι το κράτος δεν χρειάζεται να πληρώσει για τα ήδη υπάρχοντα δάνεια σε ιδιώτες και την ευρωζώνη για τα επόμενα χρόνια, μέχρι η οικονομία σταθεροποιηθεί.

Νέο «χαρτί» και χρήμα κυκλοφορούν. Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη επίσημα –η πόρτα είναι ανοιχτή σε επιστροφή αν βρεθεί σε καλή κατάσταση- παρά την είσοδό της στο οικονομικό καθαρτήριο.

Σενάριο Γ – Καταστροφή

Η Ελλάδα χωρίζει με την Ευρωζώνη με μια άτακτη χρεοκοπία, εν μέσω διαδηλώσεων και καλπάζουσας δυστυχίας για τους περισσότερους, με την κυβέρνηση να ρίχνει όλο το βάρος της ευθύνης στους Γερμανούς.

Καμία βοήθεια δεν δίνεται για να στηρίξει το νέο νόμισμα και να εξυπηρετήσει τα ομόλογα και το χρέος προς το ΔΝΤ. Αυτό πυροδοτεί τις ρήτρες των δανειστών. Οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες καταρρέουν, κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να προκύψει μια νέα δομή. Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μια δεύτερη ύφεση.

Η «έκρηξη» της μεγαλύτερης χρεοκοπίας στην ιστορία του καπιταλισμού οδηγεί την Ευρώπη πίσω στην ύφεση και η πίεση μεταφέρεται σε ευπαθείς χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ιταλία.

Οι εξελίξεις οδηγούν την Ελλάδα σε αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παραδοχή πως η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη κλονίζεται, ταράζοντας τις διεθνείς αγορές. Η οικονομική κατάρρευση ανοίγει το δρόμο για τους εξτρεμιστές, είτε αριστερούς είτε δεξιούς, να αναρριχηθούν στην εξουσία. Όσοι μπορούν φεύγουν από την χώρα. Η αναταραχή δημιουργεί αμφιβολίες ακόμα και για την συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Μια νέα και ασταθής κυβέρνηση στρέφεται προς τη Ρωσία για βοήθεια, παρέχοντας μια έξοδο στη Μεσόγειο για τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:41